2019-01-26 09:50:09
Φωτογραφία για Μέρκελ: Μικρό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Πιστεύω ότι είναι ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα που σχετίζεται πολύ με τον πόλεμο και την ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε η καγκελάριος, στην παραδοσιακή δεξίωση που παρέθεσε για το νέο έτος στην εκλογική περιφέρειά της. «Στις πολλές διεθνείς κρίσεις θα πίστευε κανείς ότι τίποτα δεν προχωρά», πρόσθεσε η Μέρκελ, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ανακούφιση επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση και στα κόμματα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Σε μια πρώτη δήλωση του στο twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνει πως πρόκειται για «μια καλή ημέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια και όλη την περιοχή! Συγχαίρουμε τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ!»


«Ιστορικό βήμα» από τον «πραγματιστή» Τσίπρα

Με εκτενή σχόλια ο γερμανόφωνος τύπος εγκωμιάζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα εκθειάζει την αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ να επιλύσουν μία εκκρεμότητα δεκαετιών.

«28 χρόνια και 38 ώρες»  επιγράφεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που υποδηλώνει την πολυετή εκκρεμότητα για την ονομασία, αλλά και τη μακρά διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος: «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει το πιο σημαντικό του σχέδιο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής. Κι αυτό παρότι το σχέδιο ήταν διαμφισβητούμενο, ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα». Σε άλλο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρει: «Για να βρεθεί λύση δεν χρειάζονταν νέες, ριζικά διαφορετικές ιδέες, καθώς η συμβιβαστική ονομασία Βόρεια Μακεδονία είχε προταθεί και παλαιότερα. Το αποφασιστικό στοιχείο ήταν η πολιτική βούληση στην Αθήνα και στα Σκόπια. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1991 βρέθηκαν στην εξουσία ταυτόχρονα, και στις δύο χώρες, πολιτικοί που όντως θέλησαν να διευθετήσουν τη σύγκρουση και κάτι εξίσου σημαντικό, δεν φοβήθηκαν τις αναμενόμενες οργίλες αντιδράσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές». 

Η Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μία συνεισφορά στη «συμφιλίωση» μεταξύ των δύο χωρών. Αλλά για να συμβεί αυτό, επισημαίνει, «θα πρέπει και στο μέλλον οι δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθεια, ώστε να αποτινάξουν την καχυποψία πώς ο ένας αμφισβητεί την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου. Η παλαιά σύγκρουση μεταξύ γειτόνων εξέθρευε κυρίως τους εξτρεμιστές. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν απειλές πριν από την ψηφοφορία, αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλα αυτά εις το όνομα του έθνους. Πόσο παράλογο... Για τη Βόρεια Μακεδονία ανοίγει τώρα ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα».

Ο «πραγματιστής» Αλέξης Τσίπρας

Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (NZZ) της Ζυρίχης κάνει λόγο για «ιστορικό βήμα» και σχολιάζει τον ρόλο του Πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνει: «Δεν στερείται ειρωνείας το γεγονός ότι ειδικά ο Τσίπρας επέβαλε έναν τόσο αντιδημοφιλή συμβιβασμό. Ο άλλοτε κομμουνιστής πολιτικός-φόβητρο, που με οξυμένο ένστικτο λαϊκισμού βάλθηκε να ανατρέψει το αποστεωμένο πολιτικό κατεστημένο, έχει μεταβληθεί σε πραγματιστή». Ο Ελβετός σχολιαστής εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «συνεχίζει την πελατειακή πολιτική των παλαιών κομμάτων, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις σχέσεις με τους εταίρους του στην Ευρώπη. Ο Τσίπρας εγγυάται πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να το απεικονίσει καλύτερα από τη σχέση του με την Άγκελα Μέρκελ».  

«Μακεδονία: Διευθετείται η πιο παράλογη διένεξη στην Ευρώπη», είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse σε ανταπόκριση από την Αθήνα για την ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα: «Και στις δύο χώρες θεωρείται βέβαιο ότι η πλειονότητα απορρίπτει τη συμφωνία. Αλλά τόσο ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα, είχαν το θάρρος να κολυμπήσουν ενάντια στο ρεύμα και να τερματίσουν μία παράλογη αντιπαράθεση, η οποία απειλούσε να στραγγαλίσει τη Βόρεια Μακεδονία οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

Τα διδάγματα της Ε.Ε.

Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εστιάζει σε μία ιδιαίτερη πτυχή της διαμάχης για την ονομασία: Στο κίνημα διαμαρτυρίας που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία στα Σκόπια, με αποτέλεσμα να τον διαδεχθεί τελικά ο Ζόραν Ζάεφ. Αλλά όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Στουτγάρδης, το κίνημα αυτό «για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε στηριχθεί από την Ε.Ε. Το αντίθετο: Το 2016 ο σημερινός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς συμμετείχε ενεργά στον προεκλογικό αγώνα του Γκρούεφσκι. Θα ήταν καλό να αντλούσε κατάλληλα διδάγματα η Ε.Ε. Για να ενδυναμωθεί η κοινωνία των πολιτών στον προθάλαμο της Ε.Ε., θα πρέπει η επιμονή στις ευρωπαϊκές αξίες να μην ευτελίζεται σε απλό ευχολόγιο ενώπιον του αυταρχισμού».

Deutsche Welle

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ