2019-01-27 18:31:15
Φωτογραφία για «Απόλαβέ σου τον θρόνον, Άγιε Χρυσόστομε»
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εκοιμήθη στην πόλη Κουκουσό της Μικρασίας το έτος 407. Όταν ο Πατριάρχης Θεοδόσιος το 436 προσπάθησε να μεταφέρει το ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη ο άγιος αρνιόταν και έμενε ακίνητος, κατά τρόπο θαυματουργικό. Τότε ο αυτοκράτορας έστειλε επιστολή μετανοίας η οποία κατατέθηκε πάνω στο τάφο του αγίου και έτσι κατέστη δυνατή η μεταφορά του αγίου στην Βασιλεύουσα την οποία εποίμανε θεοφιλώς.

Και σήμερα τιμάται ο Άγιος στο πατριαρχικό ναό στο Φανάρι με την επαναεπιστροφή τον ιερών λειψάνων του από το Βατικανό. Κατά τις ακολουθίες της μνήμης και της ανακομιδής των λειψάνων του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ανεβαίνει στο θρόνο του αλλά χοροστατεί από το παραθρόνιο. Στον πατριαρχικό θρόνο τοποθετείται η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου και η ποιμαντορική ράβδος, μια συμβολική πράξη που μαρτυρεί την λειτουργική ενότητα της εκκλησίας και την ζωντανή μνήμη της Εκκλησίας. Επιπλέον μας θυμίζει το θαύμα του αγίου κατά την επάνοδό του ιερού λειψάνου του στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησή του στο σύνθρονο της αγίας Ειρήνης. Εκεί κλήρος και λαός αναφώνησαν «Απόλαβε σου τον θρόνον, Άγιε».

Μπορείτε να ακούσετε μέλη από τον ψηφιακό δίσκο «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος- 1600 χρόνια από την κοίμηση του» στον οποίο ψάλει ο βυζαντινός χορός «Τρόπος».

Πηγές: pemptousia - facebook
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ