2019-01-31 11:45:42
Φωτογραφία για «Ξαναζεσταίνεται» το διεθνές κέντρο πιλότων στην Καλαμάτα
Ειδική αναφορά από τον υπουργό Άμυνας

Στη δρομολόγηση ενεργειών για τη δημιουργία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτητικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, αναφέρθηκε προχθές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ομιλία του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αυτό δείχνει ότι το θέμα της δημιουργίας του διεθνούς κέντρου παραμένει στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στρατιωτικών θεμάτων “Militaire”, στην ομιλία του ο κ. Αποστολάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «δρομολογούνται ενέργειες για τη δημιουργία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτητικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, το οποίο πέραν της προφανούς αξιοποίησης και οφέλους σε εθνικό επίπεδο, θα συνδράμει στην προβολή του υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου της Πολεμικής Αεροπορίας σε συμμάχους και εταίρους».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως «το σχέδιο είχε αρχίσει να προχωρά επί υπουργίας Πάνου Καμμένου και φαίνεται ότι ο Αποστολάκης είναι αποφασισμένος να το συνεχίσει. Το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό και η ανάγκη έχει προκύψει από τις 30-10-2017, όταν η ΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας από τους κύριους στόχους της ηγεσίας της είναι η δημιουργία Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάσης Καλαμάτας (120ΠΕΑ).


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βασική επιδίωξη της ΠΑ είναι η επιλογή της κάλλιστης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου που θα παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς. Οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΠΑ ήταν η μεγιστοποίηση της χρήσης των αεροσκαφών T-6A τα οποία είχε προμηθευτεί η ΠΑ το 2004 και η παροχή των JET με τη διαδικασία leasing.

Υπάρχει πρόταση από την CAE του Καναδά η οποία προβλέπει για την εκπαίδευση σε JET τη χρήση νέων αεροσκαφών M-346. Το M-346 της Ιταλικής Leonardo είναι ένα εκ των 3 αεροσκαφών που έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς και συμμετέχει στο διαγωνισμό της USAF για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος JET προκεχωρημένης εκπαίδευσης (τα άλλα δύο είναι το T-50 της Lockheed/KAI και το T-X της Boeing/Saab). Χρησιμοποιείται ήδη από 4 σύγχρονες αεροπορίες (Ιταλία, Ισραήλ, Πολωνία, Σιγκαπούρη). Ειδικά η Ιταλία και το Ισραήλ το χρησιμοποιούν ήδη για προετοιμασία μετάβασης στα αεροσκάφη F-35 που παραλαμβάνονται».

Τέλος, αναφέρεται ότι «η δημιουργία του κέντρου θα 'ναι βέβαια σημαντική και για την πόλη της Καλαμάτας, όχι μόνο για την ΠΑ η οποία στοχεύει σε οικονομικές επιστροφές στην ΠΑ από την πώληση θέσεων εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Κέντρου και η μείωση του κόστους εκπαίδευσης της ΠΑ».

(ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr)
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ