2019-02-03 18:12:30
Φωτογραφία για Σκόπιμη καθυστέρηση στην έκδοση των νέων τροποποιητικών  συνταξιοδοτικών πράξεων, με βάση το ν.4387/2016.
Aπό το facebook του Νικόλαου Σουπιώνη

 

Πάρα πολλοί απόστρατοι διερωτώνται γιατί ο ΕΦΚΑ/ΓΛΚ δεν παρέχει πλέον ηλεκτρονική ενημέρωση, ως προς τις μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν.

Την ίδια απορία από την πλευρά τους εκφράζουν και στελέχη του ΕΦΚΑ/ΓΛΚ, καθότι πολύ ορθά γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, άρθρο 14 παρ. 2.α. θα έπρεπε το αργότερο το μήνα Δεκέμβριο του 2018 να εκδοθούν οι νέες τροποποιητικές πράξεις, βάσει των οποίων θα προέκυπταν και τα σημειώματα αποδοχών.

Γιατί όμως η Κυβέρνηση/ Υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει τη σχετική εντολή έκδοσης των πράξεων;

Φρονώ για τρεις εν συντομία βασικούς λόγους.

1. Με τον καινούργιο υπολογισμό ναι μεν οι μνημονιακές διατάξεις μείωσης των συντάξεων που στο σύνολό τους σχεδόν κηρύχθηκαν από τα Ανώτατα Δικαστήρια αντισυνταγματικές δεν θα αναγράφονται, όμως οι συντάξιμες αποδοχές θα παραμείνουν καθηλωμένες στα ίδια ποσά.


Μάλιστα και επειδή προκύπτει και διαφορά προς τα κάτω, η διαφορά αυτή θα επηρεάζει αρνητικά μέχρι να εξαλειφθεί και τις τυχόν αναπροσαρμογές της σύνταξης από την 1.1.2022.

 2. Τυχόν μισθολογικές αυξήσεις των εν ενεργεία δεν θα επηρεάζουν τις αποδοχές των αποστράτων. Και τούτο διότι με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, σε αντίθεση μες τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 34 π.δ. 169/2007, Κώδικας Πολ.και Στρατιωτικών Συντάξεων, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ευθεία σύνδεση των εν ενεργεία αποδοχών με αυτές των συντάξιμων, που προσδιορίζονται και με βάση τη θέση και το βαθμό που κατείχε ο απόστρατος κατά την έξοδό του από την ενέργεια, καταργείται η σύνδεση αυτή και η θεμελίωση της σύνταξης προσδιορίζεται με βάση το μ.ο. των μηνιαίων αποδοχών του αποστράτου σε όλο το χρόνο της ενέργειας, με ό,τι δυσμενές με αυτό συνεπάγεται.

3. Οι νέοι συνταξιούχοι δηλ. αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 θα λαμβάνουν σε σύγκριση με ομοιόβαθμους και με τα ίδια χρόνια Υπηρεσίας λιγότερα χρήματα, καθότι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

Γι αυτούς βασικά τους λόγους η Κυβέρνηση καθυστερεί την έκδοση των πράξεων πηγαίνοντάς το όσο πιο πίσω χρονικά μπορεί, γιατί το ζήτημα εκτός από δικαστικές διεκδικήσεις, φέρει και βαρύ πολιτικό φορτίο. Οψόμεθα.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ