2019-02-05 17:03:39
Φωτογραφία για Τι είναι το σύνδρομο οδηγών ταξί και ποια προβλήματα προκαλεί;
Οι επαγγελματίες οδηγοί επί καθημερινής βάσεως δεν ουρούν όσο συχνά νοιώθουν την ανάγκη.

Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ουροποιητικού τους συστήματος. Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η καθυστέρηση ούρησης μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση «συνδρόμου του οδηγού ταξί», το οποίο περικλείει μια σειρά παθήσεων και δυσλειτουργιών.

Φυσικά, «οι οδηγοί δεν είναι οι μοναδικοί επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο, αλλά εξίσου επιρρεπείς είναι και οι οδηγοί φορτηγών, οι διανομείς προμηθειών τροφίμων και γενικότερα όσοι μονίμως δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε τουαλέτα για αρκετές ώρες την ημέρα.

Αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιών μπορούν αντικειμενικά και υποκειμενικά να εμφανίσουν συχνότερα δυσλειτουργία ούρησης, στειρότητα, ουρολιθίαση, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε σύγκριση με τους μη επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και με όσους εκτελούν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε εσωτερικούς χώρους» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Μάρκος Καραβιτάκης.


Μεταξύ των παθολογιών που έχει επίσης διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν όσοι αδυνατούν να ουρούν τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους, είναι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης, όσοι εργάζονται σε απαιτητικά περιβάλλοντα με συνέπεια τη χρόνια εθελοντική μη συχνή ούρηση, αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν μείωση της ροής ούρων, τριγωνίτιδα και σπασμούς της ουροδόχου κύστης, όπως επίσης και επεισόδια νυκτουρίας.

Σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις του περιορισμού της πρόσληψης υγρών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για ούρηση. Όσοι ακολουθούν αυτήν την τακτική αφυδατώνονται και σχηματίζουν λίθους στο ουροποιητικό. Μόνο εκείνοι που έχουν ημερήσια πρόσληψη υγρών άνω των 2500 ml διαφεύγουν αυτόν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, «οι άνδρες που αναστέλλουν την κένωση της ουροδόχου κύστης τους, είναι πιθανό να βιώσουν και προβλήματα με τον προστάτη τους. Για τους οδηγούς ταξί έχει καταδειχθεί ότι μπορεί να παρουσιάσουν ανωμαλίες των σπερματικών πόρων, προστατοδυνία, προστατίτιδα, αλλά και στυτική δυσλειτουργία. Μάλιστα από μια κινεζική μελέτη σε οδηγούς ταξί βρέθηκε ότι ο επιπολασμός της στυτικής δυσλειτουργίας στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν ήταν 56,7%, πολύ πάνω από τα ποσοστά που παρουσιάζονται στον ανδρικό πληθυσμό της Κίνας», τονίζει ο δρ Καραβιτάκης.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οδήγηση σχετίζεται με αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων, η οποία είναι ανάλογη του χρόνου οδήγησης και η έκθεση σε θερμότητα είναι πιθανότατα ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη μείωση της γονιμότητας στους οδηγούς.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ