2019-02-09 20:53:07
Φωτογραφία για Γρίπη: «Εμβολιαστείτε» λένε οι ειδικοί, αν και τα εμβόλια θα έρθουν την άλλη βδομάδα
Το υπουργείο Υγείας καθυστέρησε την νέα παραγγελία εμβολίων - Τρίτη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων η Ελλάδα - Ανεμβολίαστα τα περισσότερα θύματα της γρίπης στη χώρα μας

Σε κλοιό γρίπης βρίσκονται οι Έλληνες. Η χώρα μας αποτελεί μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τις χώρες όπου καταγράφεται η υψηλότερη δραστηριότητα γρίπης στην Ευρώπη. Το 15% των Ελλήνων νοσεί με γρίπη, ενώ εξίσου σημαντικό ποσοστό παρουσιάζει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά έχει προσβληθεί από άλλη ίωση.

Με σταθερό ρυθμό δηλώνονται στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) θάνατοι ασθενών με γρίπη ενώ μακραίνει συνεχώς η λίστα με τους ασθενείς που περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η επιδημία της εποχικής γρίπης, που άρχισε πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες και αναμένεται να διαρκέσει με την ίδια ένταση τουλάχιστον άλλες τόσες, δοκιμάζει με σκληρό τρόπο την αντοχή του συστήματος υγείας αλλά και των Ελλήνων που αναζητούν υπηρεσίες υγείας.


Οι 38 θάνατοι λόγω γρίπης και οι 56 εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ κατά την εβδομάδα 27 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου εκτιμάται δυστυχώς ότι θα αυξηθούν δραματικά το επόμενο διάστημα. Ο ιός που κυριαρχεί, ο λεγόμενος πανδημικός Α(Η1Ν1), είναι γνωστός τους επιστήμονες για την επιθετικότητά του σε παιδιά και ανθρώπους ηλικίας κάτων 65 χρόνων. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα εφετινά «θύματα» της γρίπης.

Συνολικά έχουν καταγραφεί από την αρχή της εφετινής περιόδου 173 κρούσματα σοβαρής γρίπης, από τα οποία τα 165 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 58,7 έτη. Η πλειονότητα, όμως, των ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης παρόλο που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και για τον λόγο αυτό έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Ανάμεσά τους έχουν καταγραφεί και εννέα παιδιά, υγιή αλλά και με επιβαρυμένο ιστορικό, επίσης όλα ανεμβολίαστα.

Η αξία του εμβολιασμού και τα ανησυχητικά συμπτώματα

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο οποίος ακόμη και στην έξαρση της επιδημίας αποτελεί ένα από τα δυνατά όπλα που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες. Μάλιστα, οι επιστήμονες καλούν όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να σπεύσουν να εμβολιαστούν – αυτό βεβαίως προϋποθέτει πως θα βρουν τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία, αφού η έκτακτη παραγγελία που έγινε από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο, θεωρείται πως το εμβόλιο θα προσφέρει προστασία σε όσους το λάβουν μέχρι τον Απρίλιο που θα υποχωρήσει το κύμα της γρίπης. Ο εμβολιασμός συστήνεται ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών, σε παιδιά και ενηλίκους με χρόνιες παθήσεις, σε εγκύους και σε παχύσαρκους.

Επίσης, οι ειδικοί συστήνουν την έγκαιρη, εντός 48ώρου, αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ειδικά από ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και από όσους εμφανίζουν βαριά συμπτώματα και επιπλοκές της νόσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως συστήνεται από τους γιατρούς και η χορήγηση αντι-ιικων φαρμάκων. Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων, ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η δύσπνοια, τα λιποθυμικά επεισόδια, η σύγχυση, οι πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι και ο πόνος ή το αίσθημα πίεσης στο στήθος. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά ανησυχητικά συμπτώματα είναι επιπλέον η κυάνωση, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η υπνηλία, η διέγερση ή οι σπασμοί καθώς και η επανεμφάνιση συμπτωμάτων έπειτα από μικρή περίοδο βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με γρίπη πρέπει να παραμένουν εντός σπιτιού έως την πλήρη ανάρρωσή τους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να τηρούν με συνέπεια μέτρα αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών (βήχας και φτάρνισμα με χαρτομάντηλο, συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών).

Παναγιώτα Καρλατήρα
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ