2019-02-12 22:55:48
Φωτογραφία για Τι είναι η ερωτομανία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει;
Η αυταπάτη που δημιουργείται σε ένα άτομο, όταν πιστεύει ότι ένα άλλο είναι ερωτευμένο μαζί του, κάτι, όμως, που δεν ισχύει, ονομάζεται ερωτομανία ή αλλιώς σύνδρομο Clerambault.

Το άτομο που πάσχει από ερωτομανία πλάθει στο μυαλό του σενάρια για διάσημα πρόσωπα, αλλά και για άτομα που δεν γνωρίζει. Δημιουργεί ουσιαστικά στο μυαλό του μια ερωτική σχέση, που είναι ανύπαρκτη.

Ο όρος του συνδρόμου Clerambault δημιουργήθηκε από το Γάλλο ψυχίατρο Gaetan Gatian de Clerambault, ο οποίος διέγνωσε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η διάγνωση της ερωτομανίας συνοδεύεται με τη διάγνωση της παραληρηματικής διαταραχής.

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), στην ερωτομανία οι αυταπάτες δεν προκαλούνται λόγω ουσιών, φαρμάκων ή σχιζοφρένειας. Το άτομο έχει μόνο παραισθήσεις και όχι κάποια άλλη περίεργη συμπεριφορά και αποτελεί σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής.


Το άτομο που πάσχει από ερωτομανία, πιστεύει ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί του, ενώ υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο.

Τα συμπτώματα της ερωτομανίας

Το βασικότερο σύμπτωμα της ερωτομανίας είναι η αναμφίβολη πίστη του ατόμου, ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί του. Πιστεύει ότι του στέλνουν κρυφά μηνύματα. Για παράδειγμα, το άτομο που πάσχει από ερωτομανία, πιστεύει ότι ένας διάσημος, μέσα από την ταινία, χρησιμοποιεί συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, ώστε να μιλήσει μαζί του. Έχει εμμονές με τον υποτιθέμενο «μυστικό θαυμαστή». Οι εμμονές περιλαμβάνουν κρυφή παρακολούθηση, γράμματα και προσπάθειες για να έρθει σε επαφή με τον «ερωτευμένο».

Σε περίπτωση που ο πάσχων έχει δεχθεί περιοριστικά μέτρα από το «θαυμαστή» του, αν αφαιρεθούν τα μέτρα, πιστεύει ότι είναι ένα κρυφό μήνυμα. Θεωρεί ότι τον ενθαρρύνει, για να κάνει ακόμη περισσότερα.

Τα τρία στάδια της ασθένειας

Το πρώτο στάδιο είναι της αναμονής. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και χρόνια και ο ασθενής περιμένει το «θαυμαστή» του να εκδηλωθεί.Το δεύτερο στάδιο, ο ασθενής αρχίζει να βλέπει ότι ο «θαυμαστής» δεν ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Τότε ξεκινάει να έχει τάσεις αυτοκτονίας και να πέφτει σε κατάθλιψη.Το τελικό στάδιο, όπου ο ασθενής αρχίζει να γίνεται επιθετικός ακόμη και σε τρίτους. Νομίζει ότι τα τρίτα πρόσωπα στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία και στην ευτυχία τους.

Θεραπεία

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντιψυχωτική αγωγή μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική. Η θεραπεία με φάρμακα συνήθως συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία.

Πολλά διάσημα πρόσωπα έχουν υπάρξει θύματα ατόμων που πάσχουν από ερωτομανία και έχουν φαντασιώσεις. Ελάχιστοι μπορεί να προσπαθήσουν να τραυματίσουν ή και να σκοτώσουν άτομα, που θεωρούν ότι στέκονται εμπόδιο στη σχέση με τον αγαπημένο τους.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ