2019-02-13 10:58:34
Φωτογραφία για Πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι οι νιπτήρες δίπλα στις τουαλέτες;
Οι ειδικοί ουκ ολίγες φορές έχουν επισημάνει ότι πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα του νιπτήρα μας.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να προσέχουμε τα αντικείμενα που τοποθετούμε πάνω σε αυτόν, όπως οδοντόβουρτσες, πετσετάκια καθαρισμού, βαμβάκια ντεμακιγιάζ κ.λπ., ειδικά όταν αυτοί είναι τοποθετημένοι πολύ κοντά σε λεκάνες τουαλέτας. Παράλληλα, συμβουλεύουν να κλείνουμε πάντα το καπάκι της τουαλέτας για να αποφεύγεται η διασπορά μικροβίων.

Μία νέα μελέτη που έγινε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Πολιτειών, ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες αυτές, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι νιπτήρες που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είναι τοποθετημένοι κοντά σε τουαλέτες, είναι εστία μολύνσεων από σοβαρά βακτήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Infection Control» (AJIC), το περιοδικό του Συνδέσμου Επαγγελματιών στον τομέα της Επιδημιολογίας και της Καταπολέμησης της Λοιμώξεων, οι νιπτήρες που βρίσκονται δίπλα στις τουαλέτες ασθενών σε χώρους νοσοκομείων, μπορεί να είναι δεξαμενές για την Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης επικίνδυνων μολύνσεων.


Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC)

Η κλεμπσιέλλα είναι Gram αρνητικό, λακτόζη θετικό βακτηρίδιο το οποίο φέρει παχύ έλυτρο, στερείται βλεφαρίδων και είναι ακίνητο. Είναι ευκαιριακό παθογόνο, το οποίο ευθύνεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, κυρίως ουρολοιμώξεις και πνευμονία. Η Klebsiella pneumoniae αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά αίτιο ουρολοιμώξεων μετά την Escherichia coli. Επίσης, τα βακτήρια Klebsiella έχουν αναπτύξει μεγάλη αντιμικροβιακή αντοχή στα γνωστά αντιβιοτικά.

Η έρευνα

Οι ερευνητές στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ διεξήγαγαν μία μελέτη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (MICU) ενός νοσοκομείου 600 κλινών στο Wisconsin.

Η μελέτη διαπίστωσε υψηλό επιπολασμό θετικής μόλυνσης με Klebsiella σε αποχετεύσεις νιπτήρα που βρίσκονται δίπλα σε τουαλέτες. Από τα δείγματα που εξετάστηκαν, το 87% των νιπτήρων που χρησιμοποιούν οι ασθενείς και οι οποίοι ήταν δίπλα σε τουαλέτες, βρέθηκαν θετικοί σε μόλυνση Klebsiella pneumoniae carbapenemase, σε σύγκριση με το 21,7% των αποχετεύσεων νιπτήρα που ήταν τοποθετημένοι πιο κοντά στην πόρτα εισόδου του δωματίου.

Επίσης, στα 4 από τα 5 δωμάτια όπου ο νιπτήρας κοντά στην πόρτα ανιχνεύθηκε θετικός στη μόλυνση, όπως επίσης και ο νιπτήρας κοντά στην τουαλέτα και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει μια πιθανή πηγή για διασταυρούμενη μόλυνση στο ίδιο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της  μελέτης Blake Buchan, PhDκαι Silvia Munoz-Price, MD, PhD, αν μελέτη αυτή εγκριθεί, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των λοιμώξεων.

Όπως είπαν,  οι νιπτήρας που είναι δίπλα σε τουαλέτες, είναι πράγματι δεξαμενή για μόλυνση με Klebsiella pneumoniae carbapenemase. Γι’ αυτό προτείνουν να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως  τροποποιημένες πρακτικές υγιεινής των χεριών και πρωτόκολλα απολύμανσης για κάθε νιπτήρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της μόλυνσης μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την πιθανότητα μόλυνσης των νιπτήρων αυτών από τις τουαλέτες, ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, ενώ δεν είναι σαφές πώς συμβαίνει η μόλυνση, είναι πιθανό ότι τα βιοφίλμ που αναπτύσσονται σε σωλήνες να μοιράζονται μεταξύ της τουαλέτας και του νεροχύτη ή ότι η έκπλυση (το καθάρισμα) δημιουργεί μολυσμένες σταγόνες που φθάνουν στις αποχετεύσεις του νεροχύτη.

Πηγές: elsevier.com, news-medical.net, naftemporiki.gr  
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ