2019-02-16 19:15:44
Φωτογραφία για H ΠΟΕΥΠΣ για το πόρισμα της Επιτροπής Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου
Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

    Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η περιβόητη και πολυαναμενόμενη Έκθεση της Επιτροπής που είχε συσταθεί με την υπ’αριθμ. Υ60/10-09-2018 (Φ.Ε.Κ. 3937/Β’) Απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας και με αφορμή την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

   Η Επιτροπή αυτή, χωρίς την παρουσία Αξιωματικού του Π.Σ., καθοδηγούμενη από τον σεβαστό και παγκοσμίως γνωστό καθηγητή κ. Goldmammer, διευθυντή του Παγκοσμίου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών μετά από πέντε μήνες, συνέταξαν την Έκθεση των 156 σελίδων, αναλύοντας και καινοφανώς διαπιστώνοντας αυτά που όλοι έως σήμερα γνωρίζουν και προτείνοντας μέτρα μελλοντικής βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης.

    Το πρώτο στοιχείο που αμέσως παρατηρείται από την μελέτη και ανάλυση της Έκθεσης, αποτελεί η ίδια η Επιτροπή σύνταξης, η οποία αποτελείται από έγκριτους, κατά τα άλλα επιστήμονες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έδειξαν την ικανότητα και επιστημοσύνη τους, σε πολλές περιπτώσεις, είτε ως εισηγητές είτε ως σύμβουλοι και για κάποιους είναι γνωστή η άποψή τους για το Πυροσβεστικό Σώμα.


  Τεράστια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέσω της απουσίας Αξιωματικού του Π.Σ., του βασικού δηλαδή μηχανισμού διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που στην συνέχεια της Έκθεσης η ίδια Επιτροπή αποδέχεται τον κύριο και πρωτεύοντα ρόλο του Π.Σ. στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καταφανώς επιχειρείται η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του! Επιπλέον παντελής η απουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων όπως της Γ.Γ.Π.Π. της χώρας, για ευνόητους προφανώς λόγους.

       Αφού λοιπόν αρχικά υπογραμμίζεται ότι κύριος λόγος της ύπαρξης του μεγάλου προβλήματος εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, είναι η «αναποτελεσματική οργάνωση των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων» και όχι βεβαίως η ανύπαρκτη πρόληψη σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, στο κεφάλαιο των ιδιαιτεροτήτων των δασικών πυρκαγιών, παρατηρούνται τα εξής συμπεράσματα:

1.            Αποδεχόμαστε ότι υπάρχει από την δεκαετία του 1980 μεγάλη αύξηση δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

2.            Αποδεχόμαστε ότι οι ζώνες μείξης δασών οικισμών, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πρόληψη αλλά και την άναρχη οικιστική δραστηριότητα, αποτελούν εκρηκτικό μίγμα που δημιουργεί σύνθετα προβλήματα αντιμετώπισης.

3.            Αποδεχόμαστε ότι είμαστε η μοναδική χώρα που δεν διαθέτουμε κτηματολόγιο και δασολόγιο, ισχυρό κίνητρο επίδοξων εμπρηστών.

4.            Αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούν να οργανωθούν ικανά σχέδια εκκένωσης του πληθυσμού εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης των αυτοδιοικητικών αρχών.

5.            Αποδεχόμαστε ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο κατασταλτικός μηχανισμός, πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε 6 διαφορετικά Υπουργεία, για να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

6.            Αποδεχόμαστε ταυτόχρονα, ότι καταστολή χωρίς πρόληψη δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά την ίδια στιγμή αναθεματίζουμε την καταστολή λόγω της έλλειψης γνώσης δικτύων και συνθηκών από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως και την απουσία τεχνικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε θέματα καταστολής!

    Η λογική του «αποδιοπομπαίου τράγου» που ευθύνεται για τις παθογένειες συνολικά  του συστήματος διαχείρισης, αποτελεί βολικό επιχείρημα για του «επαϊοντες», που χρόνια τώρα ασκούν κριτική σε έναν τομέα που κάποτε απέτυχαν παταγωδώς! Η πρότασή τους εν συνεχεία για την βελτίωση του συστήματος διαχείρισης πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, αναμενόμενη της λογικής τους:

    Δημιουργία ενός αρμοδίου επιτελικού οργάνου, του ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διαχείρισης Πυρκαγιών Δασών και Υπαίθρου), που θα συντονίζει όλους του εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες στην διαχείριση τους, με Δ.Σ. πενταετούς θητείας. Ακόμα δηλαδή ένας φορέας, πάνω στον οποίο θα πειραματιστούμε, αντικαθιστώντας τις ήδη υπάρχουσες δομές αντί να τις ενισχύσουμε, για να ικανοποιήσουμε έτσι και την αδημονία των «ειδικών», δίνοντάς απλόχερα τον ρόλο που χρόνια τώρα ψάχνουν και αδυνατούν να βρούν!!! Επί της ουσίας δηλαδή αναβίωση παρωχημένων ιδεών του 1993, οι οποίες αυτοανακηρύχθηκαν ως ανέφικτες!!!

•             Μήπως η δημιουργία της Επιτροπής, κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΠ θα φέρει και τις καταστάσεις που βιώνουμε για την αντιμετώπιση σεισμών και την χαριτωμένη πολυφωνία; 

•             Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει πυρκαγιές και σε αυτό το ανοργάνωτο περιβάλλον θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις;

•             Μήπως πρέπει να παραδεχτούμε ότι περιπτώσεις σαν το Μάτι θα επαναληφθούν και πρέπει να στηρίξουμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης και να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα που άλλοι σοφοί επαΐοντες δημιούργησαν γύρω από την πολεοδομία, τους ΟΤΑ, το δασαρχείο, κ.λ.π.

•             Η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια των Επιτροπών της Πολιτικής Προστασίας, χρειάζεται να είναι και μόνιμοι;

    Η Επιτροπή έπρεπε να ξεκινάει από παραδοχές αποτυχίας, στις οποίες μάλιστα κάποια μέλη της έπαιξαν ρόλο. Παραδοχές ότι η εφαρμογή της επιστήμης είναι πολύ δύσκολη, ειδικά με τον τρόπο που επιχειρήθηκε και επιχειρείται στη χώρα μας από ξενόφερτους σωτήρες.

    Η εν λόγω Έκθεση της Επιτροπής  αποτελεί μία καλή έκθεση, χρησιμότατη σε επιστήμονες του χώρου και μελετητές αυτού και τίποτα άλλο! Αναβιώνει πάθη και επιθυμίες παρελθόντων ετών, χωρίς να προσφέρει κάτι νέο στον διάλογο για βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος.

  Θεωρούμε αντί στο όνομα και μόνο της προώθησης συμφερόντων αλλά και της εξυπηρέτησης μικροσκοπιμοτήτων, οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις βελτίωσης και όχι αποδόμησης του υπάρχοντος συστήματος! Είναι κοινά αποδεκτό ότι:

1.            Το Π.Σ. αποτελεί και θα αποτελεί, με τις όποιες αδυναμίες του, τον μόνο αξιόπιστο μηχανισμό καταστολής των δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας και η όποια προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για την πολιτική προστασία της.

2.            Το Π.Σ. στελεχώνεται από στελέχη με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις όλων των επιστημονικών πεδίων, άρτια εκπαιδευμένο, ικανό να υπηρετήσει οποιαδήποτε νέα δομή.

3.            Το Π.Σ. έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία κατά το παρελθόν πολλές μεγάλες προκλήσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα τον ρόλο του στην κοινωνία.

   Απαιτείται λοιπόν ενίσχυση, βελτίωση και εξυγίανση του μηχανισμού δασοπροστασίας της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα και οτιδήποτε άλλο θεωρούμε ότι αποτελεί πολιτικό άλλοθι! Είμαστε εδώ να συζητήσουμε σοβαρά γιατί έχουμε την πείρα, τη γνώση αλλά και τους ανθρώπους στο Πυροσβεστικό Σώμα που μπορούν να το κάνουν.

                                                                                                                                                       

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

        
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ