2019-02-17 11:29:18
Φωτογραφία για «Στέρεψαν» τα εμβόλια κατά την έξαρση της γρίπης
Ούτε για δείγμα δεν βρίσκονται, πλέον, αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τη στιγμή που η έξαρση της γρίπης κορυφώνεται.

Patrastimes.gr

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν νέες οδηγίες από την προσεχή εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, όπως το αν θα εγκρίνει και θα αποζημιώνει τα εμβόλια ο ΕΟΠΥΥ.

«Δεν έχουμε παραλάβει ακόμα τα καινούρια εμβόλια που περιμένουμε. Θα ξέρουμε περισσότερα τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εμβόλια ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και αλλού στην Ελλάδα» αναφέρει σχετικά στο iefimerida ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη παραλαβή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει πως «όλοι περιμένουμε τις καινούριες παρτίδες και να δούμε τι ακριβώς θα είναι. Δηλαδή πώς θα κατανεμηθούν, πόσα θα πάρει κάθε φαρμακείο, αν θα τα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ».


Τεράστια η ζήτηση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «υπάρχει μεγάλη ζήτηση, καθ’ όλο το τρέχον διάστημα. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν βγει προς αναζήτηση, προσπαθώντας να βρουν εμβόλια που τυχόν να έχουν ξεμείνει σε ράφια».

Κατά τον κ. Ευγενίδη, υπάρχει, ωστόσο, μια ακόμη προβληματική κατηγορία.

«Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ζητούν να κάνουν αντιγριπικό για δεύτερη φορά στην ίδια περίοδο. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι προτεραιότητα στην καινούρια παραλαβή θα έχουν όλοι όσοι υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αν κάποιος έχει κάνει εμβόλιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, δεν χρειάζεται δεύτερη δόση» εξηγεί ο Διονύσης Ευγενίδης.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών

Την Πέμπτη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών άσκησε δριμεία κριτική στο υπουργείο Υγείας, για το ζήτημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών και την απουσία επαρκούς και έγκαιρης ενημέρωσης του πληθυσμού.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη «τρέχει» ειδική καμπάνια.

«Εχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε φαρμακείο μας υπάρχει αφισάκι που λέει “πείτε όχι στα αντιβιοτικά”, σε ό,τι αφορά το κρυολόγημα, ενώ μοιράζονται φυλλάδια στο κοινό, όπου τονίζεται ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε αντιβίωση δίχως ιατρική συνταγή» καταλήγει ο Διονύσης Ευγενίδης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ