2019-02-17 13:29:10
Φωτογραφία για Άγκυρα: «Καμπανάκι» από 40 Ευρωβουλευτές για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ
Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές προτρέπουν, μεταξύ άλλων, να ανακαλέσει ο Κυβερνήτης της Άγκυρας την απαγόρευση των εκδηλώσεων υπέρ των ΛΟΑΤ

Επιστολή προς τον Κυβερνήτη της Άγκυρας, Βασίπ Σαχίν, αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης εκδηλώσεων της κοινότητας ΛΟΑΤ και υπέρ των δικαιωμάτων της, συνυπογράφουν, από 5 πολιτικές ομάδες(S&D, GUE/ NGL, Greens/EFA, ALDE, EPP), 40 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιος για θέματα Ισότητας των Φύλων και Διαφορετικότητας, και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές προτρέπουν, μεταξύ άλλων, να ανακαλέσει ο Κυβερνήτης της Άγκυρας την απαγόρευση των εκδηλώσεων υπέρ των ΛΟΑΤ, δεδομένου ότι δεν διαθέτει πλέον νομική βάση, αφού η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακάλεσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 18 Ιουλίου 2018.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των ευρωβουλευτών:

Αξιότιμε Κυβερνήτη της Άγκυρας,

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στη νέα σας θέση. Ο διορισμός σας ως κυβερνήτης τον Οκτώβριο του 2018 αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έλαβαν χώρα στην Άγκυρα για περισσότερο από έναν χρόνο.

Στις 19 Νοεμβρίου 2017, το Κυβερνείο της Άγκυρας απαγόρευσε όλες τις εσωτερικές και υπαίθριες δραστηριότητες σχετιζόμενες με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην πόλη για αόριστο χρονικό διάστημα, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως νομική βάση για την απόφαση. Αυτή η απαγόρευση έχει οδηγήσει σε περισσότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις και βία κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των μεταναστών και των διαζευγμένων (ΛΟΑΤ) πολιτών και προσφύγων. Όταν η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης απαγορεύεται για τους ΛΟΑΤ πολίτες, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθίστανται αόρατες και τα αδικήματα εναντίον τους περνάνε σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητα.

Οι ενώσεις που ιδρύθηκαν στην Άγκυρα, όπως η Kaos GL, η πρώτη ένωση δικαιωμάτων ΛΟΑΤ στην Τουρκία, και η Pink Life, η πρώτη οργάνωση για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ στην Τουρκία, διοργάνωναν εκδηλώσεις με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν δημιούργησαν κανένα ζήτημα δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας. Αντίθετα, οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν άλλο στόχο παρά να υπενθυμίζουν στον κόσμο και στην Τουρκία ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το τουρκικό σύνταγμα.

Η κυβέρνηση ανακάλεσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία στις 18 Ιουλίου 2018. Συνεπώς, η απαγόρευση των εκδηλώσεων ΛΟΑΤ δεν έχει πλέον νομική βάση. Εντούτοις, στο πλαίσιο μιας νέας απόφασης, που ελήφθη στις 3 Οκτωβρίου 2018, το Κυβερνείο της Άγκυρας απαγόρευσε και πάλι όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην πόλη, για λόγους «προστασίας της δημόσιας τάξης" ή "ευαισθησίας του κοινού».

Σας παροτρύνουμε, λοιπόν, να αντιστρέψετε αυτή τη διακριτή απαγόρευση, που είναι αντίθετη με τα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την τουρκική εθνική νομοθεσία.

Με εκτίμηση,

Οι 40 Ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή:

Terry Reintke (Πράσινοι, Γερμανία), Daniele Viotti (S&D, Ιταλία), Malin Bjork (GUE-NGL, Σουηδία), Sirpa Pietikainen (EPP, Φινλανδία), Tanja Fajon (S&D, Σλοβενία), Soraya Post (S&D, Σουηδία), Ana Gomes (S&D, Πορτογαλία), Theresa Griffin (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο), David Martin (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο), Bart Staes (Πράσινοι, Βέλγιο), Dimitrios Papadimoulis (GUE-NGL, Ελλάδα), Julie Ward (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο), Kati Piri (S&D, Ολλανδία), Monika Vana (Πράσινοι, Αυστρία), Jose Inacio Faria (EPP, Πορτογαλία), Brando Benifei (S&D, Ιταλία), Jean Lambert (Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο), Izaskun Bilbao Barandica (ALDE, Ισπανία), Peter Niedermüller (S&D, Ουγγαρία), Anne-Marie Mineur (GUE-NGL, Ολλανδία), Virginie Roziere (S&D, Γαλλία), Jude Kirton-Darling (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο), Josef Weidenholzer (S&D, Αυστρία), Josep-Maria Terricabras (Πράσινοι, Ισπανία), Clare Moody (S&D, Ηνωμένο Βασίλειο), Martina Anderson (GUE-NGL, Ηνωμένο Βασίλειο), Lynn Boylan (GUE-NGL, Ιρλανδία), Matt Carthy (GUE-NGL, Ιρλανδία), Liadh Ni Riada (GUE-NGL, Ιρλανδία), Hilde Vautmans (ALDE, Βέλγιο), Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία), Jordi Solé (Πράσινοι, Ισπανία), Wajid Khan (Πράσινοι, Βέλγιο), Ismail Ertug (S&D, Γερμανία), Knut Fleckenstein (S&D, Γερμανία), Miltiadis Kyrkos (S&D, Ελλάδα), Ana Miranda (Πράσινοι, Ισπανία), Bodil Valero (Πράσινοι, Σουηδία), Marietje Schaake (ALDE, Ολλανδία), Javi López (S&D, Ισπανία).
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ