2019-02-18 21:39:36
Φωτογραφία για Ναυσιπλοΐα με κερδοφόρα φορτία θανάτου
Εκδικάζεται από τις 10/10/2018 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η υπόθεση του γερασμένου και γεμάτου βλάβες πλοίου «Andromeda» που φέρεται να μετέφερε 410 τόνους

εκρηκτικών στην απαγορευμένη ζώνη της Λιβύης. Αυτό προκύπτει από το βαρύ κατηγορητήριο.

Στο εδώλιο κάθονται τα οκτώ μέλη του πληρώματος (όλοι αλλοδαποί) και ο Ελληνας εκπρόσωπος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας που είχε απασχολήσει ξανά στο πρόσφατο παρελθόν τις λιμενικές αρχές. Το «Andromeda» είχε την τελευταία τριετία απαγορευτικό κατάπλου σε όλα τα λιμάνια της Ε.Ε.

Το γερασμένο 39χρονο «Andromeda» έβαλε τον Ιανουάριο του 2018 κυριολεκτικά σε κίνδυνο λόγω του φορτίου το λιμάνι του Ηρακλείου όπου οδηγήθηκε μετά τη σύλληψη. Παρ' όλα αυτά χάρη στις συντονισμένες και γρήγορες κινήσεις του αρχηγού και των στελεχών του Λιμενικού μεταφορτώθηκε σε άλλο πλοίο και μεταφέρθηκε σύντομα και με ασφάλεια σε στρατιωτικό χώρο στη Β. Ελλάδα. Το ίδιο το πλοίο όπως και το φορτίο του κατασχέθηκαν, ενώ παραμένουν προφυλακισμένοι το πλήρωμα και ο διαχειριστής.


Για την υπόθεση ενημερώθηκε τότε και η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, προκειμένου να επιληφθεί για θέματα αρμοδιότητάς της («Εφ.Συν.» 10/1/2018).

Γεγονός είναι ότι όλο και πληθαίνουν τα σοβαρότατα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας χάρη στις αποτελεσματικές επεμβάσεις των λιμενικών αρχών και τα διεθνή δίκτυα παρακολούθησης που αφορούν τη μεταφορά λαθραίων ή απαγορευμένων επικίνδυνων φορτίων από σάπια και γερασμένα πλοία με σημαίες ευκαιρίας και συχνότατα Ελληνες πλοιοκτήτες.

Ναρκωτικά, πετρέλαια, τσιγάρα και όπλα κυκλοφορούν στις θάλασσες με φτηνά, κατώτερα πληρώματα ανθρώπων που συνήθως δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, με τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες να θησαυρίζουν, εκτός αν οι διωκτικές αρχές καταφέρουν να διακόψουν τα κερδοφόρα ταξίδια, να κατασχέσουν τα φορτία και να συλλάβουν πληρώματα, διαχειριστές και πλοιοκτήτες.

Από εκεί και πέρα τον λόγο έχουν οι εισαγγελείς, οι ανακριτές, τα δικαστήρια και τα -κατά κανόνα σε τέτοιας κλίμακας υποθέσεις- μεγάλα δικηγορικά γραφεία.

Το εκρηκτικό ρεσάλτο στο «Andromeda»

Το φορτίο με τα 29 κοντέινερ ήταν γεμάτο εκρηκτικά, πυροκροτητές κ.ά. | 

Το κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμενικού έκανε ρεσάλτο στο συγκεκριμένο πλοίο στις 6/1/2018 μετά τις πληροφορίες για τις ύποπτες κινήσεις του βόρεια της Κρήτης και το οδήγησε στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το 8μελές πλήρωμα (2 Ουκρανοί, 5 Ινδοί κι ένας Αλβανός) συνελήφθησαν, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και αφού είχε βγει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει και ο Θ. Ρέλος, αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Andromeda Shipmanagement S.A.», με έδρα το Μενίδι.

Η «Εφ.Συν.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της Χριστίνας Παπασταθοπούλου παρακολούθησε την όλη διαδικασία από τη στιγμή του ρεσάλτου μέχρι την ασφαλή μεταφορά του φορτίου και την έναρξη της δίκης.

Το φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας άλλαζε σαν τα πουκάμισα σημαίες από το 2014 που πέρασε στην κατοχή της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα για το συγκεκριμένο πλοίο υπήρχε από το 2015 απαγόρευση κατάπλου σε όλα τα λιμάνια της Ε.Ε.

«Στις αρχές του 2015 κλιμάκιο του Λιμενικού, με σήμα ξένης υπηρεσίας, είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα αμπάρια του ενώ έπλεε στο Ιόνιο με δηλωμένο προορισμό την Αλβανία. Τότε, οι άνδρες της Ασφάλειας είχαν εντοπίσει σακιά με νιτρική αμμωνία, η οποία κατόπιν επεξεργασίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη (ANFO). Ωστόσο ο εισαγγελέας που είχε ενημερωθεί για την υπόθεση είχε διατάξει την αποδέσμευση του πλοίου και την απελευθέρωση των μελών του πληρώματος» («Καθημερινή» 8/10/2018).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρέθηκαν από τους λιμενικούς, το φορτίο με τα 29 κοντέινερ γεμάτα εκρηκτικά, πυροκροτητές κ.λπ. ήταν νόμιμο, αλλά όλα τα στοιχεία όπως και οι αντιφάσεις στις καταθέσεις του πληρώματος οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το φορτίο επρόκειτο να μεταφερθεί στη Μιζουράτα της Λιβύης (και όχι στο Τζιμπουτί της Αιθιοπίας και στο Ομάν) κατά παράβαση φυσικά όλων των διεθνών απαγορεύσεων. Αυτή ακριβώς την οδηγία ισχυρίστηκε ότι έλαβε από τον διαχειριστή ο Ουκρανός πλοίαρχος στην κατάθεσή του.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν από τους συλληφθέντες για τα ύποπτα δρομολόγια μεταξύ Αιγύπτου, Καλαμάτας, Β. Κρήτης και μια αναγκαστική στάση στην Κύπρο, που διήρκεσαν περισσότερο από έναν μήνα, δεν έπεισαν τις ανακριτικές αρχές με αποτέλεσμα όλοι να προφυλακιστούν και το πλοίο να κατασχεθεί.

Ο Θ. Ρέλος δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώος, ότι το «Andromeda» έπεσε θύμα ναυταπάτης, ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και ότι ένα μέρος του προοριζόταν για το Τζιμπουτί και ένα άλλο για το Ομάν, επί του πλοίου όμως δεν εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν.

Ο διαχειριστής δικαιολόγησε τη μη διέλευση του πλοίου από το Σουέζ (στον βαθμό που είχε προορισμό το Ομάν και το Τζιμπουτί) λέγοντας: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά των ναυλωτών και φορτωτών. Μας εξαπάτησαν σχετικά με την πληρωμή της προμήθειας και των εξόδων μεταφοράς. Οχι μόνο δεν κατέβαλαν τα έξοδα διέλευσης από το Σουέζ, αλλά εξαφανίστηκαν» («Καθημερινή» 8/10/2018).

Στην κατάθεσή του ο υποπλοίαρχος ισχυρίστηκε: «Ξεκινήσαμε από την Τουρκία στις 23 Νοεμβρίου 2017 με προορισμό το Πορτ Σάιντ (...) Από την εταιρεία ενημέρωσαν τον πλοίαρχο ότι η εταιρεία που θα παραλάμβανε το φορτίο δεν είχε πληρώσει κι ότι θα έπρεπε να περιμένουμε. Μείναμε περίπου επτά μέρες. Από την εταιρεία μάς έδωσαν εντολή να πάμε στη Λιβύη στη Μισράτα (Μιζουράτα) και να ξεφορτώσουμε όλο το φορτίο».

Το «Andromeda» είναι στη «μαύρη λίστα» των πλοίων που απαγορεύεται να δέσουν σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια (από το ρεπορτάζ του Vice Greece» 15/10/2018).

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο νόμιμος εκπρόσωπος του πλοίου της εταιρείας «Andromeda Shipmanagement S.A.» κατείχαν και μετέφεραν εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, [...] με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και ενώσεων προσώπων στη χώρα της Λιβύης η οποία είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Το έπραξαν αυτό μεταφέροντας εκρηκτικές ουσίες από τη Μερσίνα της Τουρκίας προς τον λιμένα Μιζουράτα της Λιβύης, ενώ γνώριζαν ότι απαγορεύεται (κανονισμός 216/44 Συμβούλιο της Ευρώπης) η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή εξοπλισμού [...].

Οι κατηγορούμενοι με πρόθεση και ενεργώντας από κοινού και έχοντας κοινό δόλο διατάρασσαν την υδάτινη συγκοινωνία και την ασφάλεια των πλοίων, από δε την πράξη τους αυτή μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα.

Επίσης σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ναυσιπλοούσαν οι 8 και ο ένατος ως νόμιμος εκπρόσωπος ο οποίος επέτρεψε τη ναυσιπλοΐα, αν και γνώριζαν ότι το πλοίο εμφάνιζε ουσιώδεις ελλείψεις που αφορούσαν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος [...] θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των επιβαινόντων και του πλοίου όσο και την ασφαλή ναυσιπλοΐα ετέρων πλοίων στο Κρητικό πέλαγος».

Τα σακιά με νιτρική αμμωνία (ANFO) που μπορούν να μετατραπούν σε εκρηκτική ύλη | 

Είναι ανατριχιαστικές οι 102 (!) παραβάσεις και βλάβες που εντοπίστηκαν στον έλεγχο από τους αξιωματικούς του Λιμενικού και αναγράφονται στο κατηγορητήριο.

Ενδεικτικά: μη λειτουργικός λέβητας, διαρροές πετρελαίου και λαδιών στον χώρο των μηχανών του πλοίου, μη λειτουργικές αντλίες, δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης η Νο 1 ηλεκτρομηχανή, ενώ υπήρχε βλάβη και στη δεύτερη. Μη λειτουργικός αεροσυμπιεστής, μη λειτουργική αντλία λυμάτων, μη λειτουργικός διαχωριστήρας πετρελαίου και ελαίου, μη λειτουργικά μέσα επικοινωνίας μηχανής-γέφυρας, μη σωστά συντηρημένο δίκτυο πυρόσβεσης, γυμνές καλωδιώσεις σε σημεία που υπήρχαν χυμένα λάδια, δεν λειτουργούσε η γυροσκοπική πυξίδα του πλοίου, δεν λειτουργούσε το βίντσι, ο πλοίαρχος είχε δηλώσει στις 11/12/2017 ότι το πλοίο είχε ολική απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας που επέφερε ακυβερνησία, υπήρχε εκτεταμένη διάβρωση Η δίκη διεξάγεται στον Πειραιά μέσα σε σχεδόν απόλυτη σιωπή όπως και όλες οι ανάλογες δίκες, ενώ είναι προφανώς σύμπτωση ότι ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του δικαστηρίου δίκασαν πρωτόδικα και την υπόθεση του «Noor One». Μάλιστα τότε η εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της ιδιαίτερης επιείκειας που χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται εδώ ότι είναι σε εξέλιξη και η δίκη σε δεύτερο βαθμό των κατηγορουμένων για το φορτίο της ηρωίνης, ενώ εκκρεμούν στον Πειραιά από το καλοκαίρι του 2018 ηχηρές διώξεις για ύποπτα τραπεζικά εμβάσματα.

Η επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση του «Andromeda» έχει προσδιοριστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται η αγόρευση της εισαγγελέως.

efsyn.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ