2019-02-19 23:52:19
Φωτογραφία για Σωφρονιστικοί Κορυδαλλού: Η κατάσταση παραμένει ίδια
Διαβάστε ανακοίνωση των Σωφρονιστικών του Κορυδαλλού: Ύστερα από τα γεγονότα του περασμένου Ιανουαρίου στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι (διπλή απόδραση

κρατουμένων, δολοφονία κρατουμένου από συγκρατούμενους του, αποβίωση κρατουμένων από χρήση ναρκωτικών), επιλέξαμε να μην πάρουμε θέση και να αφήσουμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υ.Δ.Δ.Α.Δ.) να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου είδους περιστατικά.

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το Δελτίο Τύπου του Υ.Δ.Δ.Α.Δ. της 15ης/01/2019, στο οποίο αναφερόταν ότι «πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις υπό τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων στελεχών, και θέμα την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια του Καταστήματος μας και σκοπό την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων και των υπαλλήλων και την αποτροπή αποδράσεων ή εν γένει έκνομων ενεργειών»
. Αποτέλεσμα αυτών των συσκέψεων και ύστερα και από σχετική ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μεταξύ άλλων «η ενίσχυση του προσωπικού, με επιστροφή αποσπασμένων υπαλλήλων και επιτάχυνση της επιλογής και τοποθέτησης των νέων από το ΑΣΕΠ, ο εμπλουτισμός του τεχνικού εξοπλισμού ασφαλείας, η πύκνωση και ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων απόδρασης, η τοποθέτηση εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου […]».

Σήμερα, ακριβώς ένα μήνα μετά, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί! Οι απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις παραμένουν ίδιες χωρίς ούτε μία πινελιά βελτίωσης. Οι αυτοματισμοί και οι βασικές μέθοδοι αποτροπής οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός με τον έλεγχο των κρατουμένων εντός του Καταστήματος να παραμένει εξαιρετικά ανεπαρκής.

Και αν η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής ίσως χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί, αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με την εξαγγελθείσα επιστροφή των αποσπασμένων υπαλλήλων.

Όταν παλιότερα το ίδιο το Υπουργείο πίεζε τις εκάστοτε διοικήσεις να υπογράφονται αυθημερόν -όπως και γινόταν- τα Φύλλα Πορείας φυλακτικού προσωπικού από το Κατάστημά μας σε άλλες υπηρεσίες, διαπιστώνουμε ότι δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για την αντίστροφη πορεία. Λήξεις αποσπάσεων που θα μπορούσαν να έχουν ήδη διεκπεραιωθεί και το πολύπαθο προσωπικό Φύλαξης της φυλακής μας να έχει βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Μέσα σε ένα μήνα, μόνο μία αποσπασμένη συνάδελφος επέστρεψε, για την οποία όμως, μερικές μέρες μετά, στις 31/01/2019 εκδόθηκε Φ.Ε.Κ. μετάταξης! Το ίδιο συνέβη και για άλλο συνάδελφο φύλακα, ο οποίος με το ίδιο Φ.Ε.Κ. μετατάχθηκε σε ανώτερη κατηγορία. Οπότε, το φυλακτικό προσωπικό όχι μόνο δεν επανδρώθηκε με επιπλέον άτομα αλλά μέσα σε 15 μέρες από το Δελτίο Τύπου του Υ.Δ.Δ.Α.Δ. έχασε δύο φύλακες με τις πληροφορίες μας να λένε ότι έπεται συνέχεια!

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι για άλλη μια φορά παραμένουμε έκθετοι υποσχέσεων και εξαγγελιών που απλά παρατείνουν την εξαθλίωσή μας. Αναμένουμε από το Υ.Δ.Δ.Α.Δ. την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν παρθεί και να φανούν άμεσα τα αποτελέσματα τα οποία θα διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλής καθημερινότητα τόσο στο προσωπικό όσο και στους κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι.

Υ.Γ. Όσο για τη Διοίκηση του Καταστήματος μας, καλό θα ήταν να μην αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους εντός αυτού για την όλη κατάσταση. Το φυλακτικό προσωπικό δίνει καθημερινό αγώνα αξιοπρέπειας και από τους προϊσταμένους του περιμένει στήριξη και όχι στοχοποίηση!

Για το Δ.Σ.

                         Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

         Αντωνακόπουλος Κωνσταντίνος                                             Καραγιαννάκης Στυλιανός
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ