2019-02-20 09:42:40
Φωτογραφία για Καρκίνος των όρχεων: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο;
Οι όρχεις παράγουν τις αρσενικές σεξουαλικές ορμόνες και σπέρμα για αναπαραγωγή.

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στους όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο, ένα χαλαρό σάκο δέρματος κάτω από το πέος. Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος. Ωστόσο, ο καρκίνος των όρχεων είναι πολύ συνήθης στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ιδιαίτερα θεραπεύσιμος, ακόμη και όταν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον όρχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, μπορείτε να λάβετε μία από τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες ή έναν συνδυασμό τους.

Συμπτώματα

Ένα εξόγκωμα ή μεγέθυνση σε κάποιον όρχιΈνα αίσθημα «σα να είναι πιο βαρύ» το όσχεοΈνας «βουβός» πόνος στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώραΜια ξαφνική συσσώρευση υγρού στο όσχεοΠόνος ή δυσφορία σε όρχεις ή στο όσχεοΔιεύρυνση ή τρυφερότητα στο στήθος (!)Πόνος στην πλάτη


Ο εν λόγω καρκίνος συνήθως επηρεάζει μόνο τον έναν όρχι.

Πότε να δείτε ένα γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν εντοπίσετε πόνο, οίδημα ή εξογκώματα στους όρχεις ή στη βουβωνική περιοχή, ειδικά εάν αυτά τα σημάδια διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο το τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι εμφανίζεται όταν κάποια υγιή κύτταρα στους όρχεις, παθαίνουν κάποια μεταβολή. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται κατά τρόπο ομαλό, ώστε να διατηρείται κανονικά το σώμα σας. Αλλά μερικές φορές κάποια κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται ακόμη και όταν ο οργανισμός δεν χρειάζεται νέα κύτταρα. Τα συσσωρευμένα κύτταρα σχηματίζουν μια μάζα στον όρχι.

Σχεδόν όλοι οι τύποι καρκίνου των όρχεων αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα. Αυτά είναι τα κύτταρα στους όρχεις, τα οποία παράγουν ανώριμα σπερματοζωάρια. Αυτό που προκαλεί τα φυσιολογικά κύτταρα των γεννητικών οργάνων να γίνουν καρκινικά, δεν είναι γνωστό.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων, περιλαμβάνουν:

Κρυψορχία (ένας όρχις που δεν έχει «κατέβει» στη θέση του): Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν έναν όρχι, ο οποίος ποτέ δεν κατέβηκε σωστά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από εκείνους των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο «κρυμμένος» όρχις έχει μπει στη σωστή του θέση με χειρουργική επέμβαση στο όσχεο.Ανώμαλη ανάπτυξη όρχεων: Οι καταστάσεις που προκαλούν μη φυσιολογική ανάπτυξη όρχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.Οικογενειακό ιστορικό: Εάν μέλη της οικογένειας έχουν καρκίνο των όρχεων, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο.Ηλικία: Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα εκείνους ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί ο καρκίνος των όρχεων. Μερικοί γιατροί συστήνουν τακτική αυτοεξέταση των όρχεων για τον έγκαιρο εντοπισμό κάποιας ανωμαλίας σε αρχικό στάδιο. Αλλά δεν συμφωνούν όλοι οι γιατροί με αυτήν την πρακτική.

Πηγή: athensmagazine.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ