2019-02-22 07:10:28
Φωτογραφία για Ο Ιωάννης Μήλτσιος για για βιβλίο της ΠΟΕΥΠΣ
Από το facebook του Ιωάννη Μήλτσιου

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Παρουσίαση του ιστορικού – επετειακού βιβλίου της ΠΟΕΥΠΣ

(Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2019)

Μήλτσιος Μ. Ιωάννης

Συντονιστικός Γραμματέας της ΕΥΠΣΠΚΜ

Όλοι εμείς οι νεότεροι πυροσβέστες θεωρούμε αυτονόητο το 24ωρο ρεπό ανάπαυσης, τον κανονισμό μεταθέσεων και γενικότερα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του Σώματος. Θεωρούμε όλα αυτά αναπόσπαστο κομμάτι της πυροσβεστικής μας καθημερηνότητας, χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποτε τίποτε από αυτά δεν υπήρχε.

Και όμως, κάποτε ο πυροσβέστης δούλευε το κυλιόμενο 8ωρό του δίχως ανάπαυση, έπαιρνε την άδεια του όποτε και αν η Υπηρεσία του την έδινε και οι μεταθέσεις του γινόταν χωρίς να έχει την δυνατότητα επιλογής. Κάποτε ο συνδικαλισμός ήταν η απαγορευμένη λέξη στα Σώματα Ασφαλείς, λέξη ταμπού που αν την πρόφερες μπορούσες να μετατεθείς εν ριπή οφθαλμού.


Στις 19 Φεβρουαρίου, στην συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» στην Πανεπιστημίου 52 στην Αθήνα, παραβρέθηκαν συνάδελφοι εν ενεργεία, συνταξιούχοι και φίλοι της Πυροσβεστικής, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου «ΠΟΕΥΠΣ – Το συνδικάτο του πυροσβέστη» του δημοσιογράφου Μανώλη Κ. Σταυρακάκη. Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του εξιστορεί τους αγώνες και τις αγωνίες των πρωτοπόρων συνδικαλιστών του Σώματος, για να απολαμβάνουμε εμείς οι νεότεροι πυροσβέστες τα αυτονόητα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες παρουσιάζονται γλαφυρά στο εν λόγο πόνημα, που εκπλήσσουν πραγματικά και αναδεικνύουν την πορεία του πυροσβεστικού συνδικάτου στην Ελλάδα.

Με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Σωματείου Πυροσβεστών στη χώρα μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. αποφάσισε να προβεί στην έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου για την καταγραφή του χρονικού των αγώνων των πρωτεργατών του συνδικαλιστικού μας κινήματος αλλά και όσων τους διαδέχθηκαν στη συνέχεια.

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς σε ρόλο συντονιστή, εξύμνησε τους πυροσβέστες και τους συνεχάρη για το έργο τους. Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ Δημήτριος Σταθόπουλος, από το βήμα τόνισε την αναγκαιότητα να αναδεχθεί η ιστορική αξία του συνδικαλισμού, για να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι αυτά που κατακτήθηκαν με κόπο μπορούν πολύ εύκολα να χαθούν και μας κάλεσε να ήμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για νέους αγώνες.

Ακολούθησε ο συγγραφέας Μανώλης Σταυρακάκης που με τον λιτό του λόγο περιέγραψε τις εκπλήξεις που αντίκρισε καταγράφοντας τα γεγονότα κατά την έρευνά του. Ο εργατολόγος και στενός συνεργάτης της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ Αλέξης Μητρόπουλος, όπως και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνος Πενταγιώτης, μίλησαν διαδοχικά τονίζοντας την σπουδαιότητα του συνδικαλιστικού οργάνου, ιδιαίτερα στα μνημονικά χρόνια που βιώνει η χώρα.

Τον λόγο πήραν επίσης, διακεκριμένα μέλη της πυροσβεστικής οικογένειας, όπως ο Αχιλλέας Τζουβάρας, ο Γεώργιος Πήλιουρας, Νικόλαος Αθάνατος κ.α. Όλοι όμως συγκινημένοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τον ήρωα πυροσβέστη Άγγελο Μπαρμπαγιάννη, που με περίσσιο θάρρος και αυτοθυσία μπήκε στις φλόγες προσπαθόντας να σώσει τους συναδέλφους του, που κάηκαν τελικά στη φωτιά στο Μελανιός τον Ιούλιο του 1999.

Οι αξιέπαινες προσπάθειες του Προέδρου Δημήτριου Σταθόπουλου, όπως και των μελών του Συμβουλίου, καρποφόρησαν και εκδόθηκε το βιβλίο αυτό, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για να συνεχιστούν οι προσπάθειες ενδυνάμωσης του πυροσβεστικού σωματίου.
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ