2019-02-25 11:09:01
Φωτογραφία για Γιατί η κυβέρνηση έβαλε αμέσως στο ψυγείο το πόρισμα για το Μάτι; Ο Βούτσης, Συνολάκης και τα ΕΣΠΑ των Βρυξελλών
Στα μέσα Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς και περίπου ενάμιση μήνα μετά την τραγωδία στο Μάτι, αλλά ακριβώς μία ημέρα μετά την παρουσίαση των δεδομένων για

το αίτιο- αιτιατό της εκατόμβης από τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη, υπήρξε συνάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον επικεφαλής της επιτροπής για τη Διερεύνηση και Ανάλυση των Πυρκαγιών, Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ. Ο κ. Γκόλνταμερ παρουσίασε στο στέλεχος της κυβέρνησης τα μέλη της επιτροπής, υπογράμμισε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και τον ενημέρωσε ότι οι εργασίες της επιτροπής θα στηριχθούν στην ανάλυση δεδομένων που αφορούν την διαχρονική εξέλιξη του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στη διεθνή επιστημονική γνώση και εμπειρία. Είχε προηγηθεί στις 9 Αυγούστου η ανάθεση της εντολής στον κ. Γκολντάμερ από τον πρωθυπουργό για τα αίτια της φονικής φωτιάς.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ για τα μέλη της επιτροπής


Το περιώνυμο πλέον πόρισμα Γκολντάμερ παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής στις 7 Φεβρουαρίου (ΕΔΩ) και πέρα από αυταπόδεικτες από τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ διαπιστώσεις για τον κατακερματισμό των μέσων δασοπυρόσβεσης, ελλείμματα συντονισμού και οργάνωσης, δεν μπήκε επί της ουσίας στην ουσία του αίτιου και του αιτιατού, με στόχο την αποτύπωση των ενεργειών σε αντιδιαστολή με τις τις δυσλειτουργίας και κατ' επέκταση την ευθύνη. Το πόρισμα καταγράφει τις παθογένειες και τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα και προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ριζική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αλλά και ένα γενικότερο πλαίσιο προτάσεων για την πρόληψη και αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών.

Το καλοπληρωμένο πόρισμα δεν έθιξε ποτέ την καρδιά και την ψυχή της ουσίας, σε αντίθεση με εκείνο του κ. Συνολάκη, ο οποίος όμως και αυτός επικεντρώθηκε στο μηχανισμό, στη διαδικασία και στον χρόνο μιας εν δυνάμει εκκένωσης.

Το ζήτημα- ερώτημα είναι γιατί ο κ. Βούτσης ως ο παραλήπτης του πορίσματος, πέραν μιας τυπικής φωτογραφίας αρχειοθέτησε περίπου ένα 24ωρο αργότερα το κείμενο φιλολογικού χαρακτήρα;

Θυμίζουμε ότι, ο πρόεδρος της Βουλής είχε πεί κατά την παραλαβή: «Μετά την πολύ μεγάλη τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας το καλοκαίρι στο Μάτι με τις φονικές πυρκαγιές, καθίσταται ακόμα πιο επείγον να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του κρισιμότατου τομέα της Πολιτικής Προστασίας». Ο Νίκος Βούτσης, προανήγγειλε ότι το πόρισμα θα μελετηθεί από τους Προέδρους και τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και στη συνέχεια τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής θα προσκληθούν σε ακροάσεις με τη συμμετοχή και άλλων αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Πολιτική Προστασία.

Πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν πως ο κ., πρόεδρος ενημερώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος για τις παγίδες και τον αυτοσκοπό του πορίσματος, που όλα μαζί κρύβονταν στην ενότητα ... "προτάσεις". Εκεί ανιχνεύθηκε ευθεία πρόθεση δημιουργίας επιτροπών και ομάδων, χρηματοδοτούμενες από τα ΕΣΠΑ των Βρυξελλών και το πιο σημαντικό; Μία ομάδα συγκεκριμένων ανθρώπων που βρήκαν την ευκαιρία να διαμοιραστούν περισσότερα του 1.000.000 ευρώ για τη σύνταξη μελετών κοκ.

Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή στον Γκολντάμερ (9 Αυγούστου) είχε, πει μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταργείται και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο Υπουργείο Εσωτερικών»,

Και πρόσθεσε αμέσως μετά:"Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ".

  

Η υπόθεση παρουσιάζει ενδιαφέρον και ως εκ τούτου, έπονται συνέχειες.... Πολλές

του Γιώργου Καραϊβάζ  
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πότε μιλάνε τα μωρά;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πότε μιλάνε τα μωρά;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ