2019-02-28 11:44:59
Φωτογραφία για Το κόλπο με το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς. Η αίτηση για όλες τις συντάξεις (ΠΙΝΑΚΑΣ)
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Άμεσα πρέπει να προβούν στην υποβολή αίτησης οι συνταξιούχοι που είχαν είτε θετική είτε αρνητική προσωπική διαφορά κατά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, που ήδη ισχύει από 1ης/1/2019.

Για όσους έχουν θετική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη παίρνει συμπλήρωμα για να μην πέσει πιο κάτω από την παλιά, η αίτηση τους επιτρέπει να διεκδικήσουν και αναδρομικά παράνομων μειώσεων του 2019.

Ενώ όσοι έχουν αρνητική διαφορά, δηλαδή η νέα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την παλιά, και για το λόγο αυτόν πήραν αύξηση που μοιράζεται ισόποσα από φέτος και για μια πενταετία, έχουν συμφέρον να πληροφορηθούν με την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός και αν η αύξηση που τους βγήκε θα έπρεπε να είναι αυτή που παίρνουν ή και μεγαλύτερη.


Όλα αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί σε αποφάσεις ή έστω στα νέα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων από 1ης/1 /2019.

Καμία ενημέρωση

Παρότι όμως όλα τα νέα στοιχεία για τις επανυπολογισμένες συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων θα έπρεπε να είναι περασμένα στα μηνιαία ενημερωτικά συντάξεων από 1ης/1/2019, εντούτοις, και παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα εμφανιστούν μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουάριου του 2019, μέσω του ΕΦΚΑ, ουδείς συνταξιούχος έχει δει ποια είναι η νέα του σύνταξη και πώς αυτή επανυπολογίστηκε! Όλοι είναι στο σκοτάδι, κινδυνεύοντας να χάσουν και αναδρομικά από παράνομες μειώσεις που μπήκαν στον επανυπολογισμό!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λήγουν προθεσμίες 60 ημερών από 1ης/1/2019 και όσοι δεν υποβάλουν αιτήσεις κινδυνεύουν να χάσουν αναδρομικά παράνομων μειώσεων που συνεχίζονται και το 2019. Μη υποβολή αίτησης για ενημέρωση του επανυπολογισμού της σύνταξης σημαίνει ότι ο συνταξιούχος αποδέχεται σιωπηρώς αυτά που παίρνει κάθε μήνα. Για τους περισσότερους τα λεφτά είναι ίδια με του 2018, ενώ για πολλούς άλλους υπάρχουν και αυξήσεις που έβγαλε ο επανυπολογισμός. Και οι μεν και οι δε έχουν έννομο συμφέρον να ενημερωθούν για τη νέα τους σύνταξη. Κυρίως όσοι παίρνουν τα ίδια ποσά θα πρέπει να είναι λίαν ανήσυχοι γιατί το γεγονός ότι δεν έχουν μείωση οφείλεται στο ότι παίρνουν ένα συμπλήρωμα σύνταξης, ως επιπλέον ποσό ή ως προσωπική διαφορά, πλην όμως η νέα τους επανυπολογισμένη σύνταξη είναι μικρότερη από αυτή που είχαν ως το 2018 και η προσωπική διαφορά έρχεται να καλύψει τη μείωση αυτή, ώστε να μην εμφανιστεί στην τσέπη των συνταξιούχων. Αυτό είναι που πέτυχε η κυβέρνηση με το νόμο του Δεκεμβρίου του 2018: Να μην κοπεί η προσωπική διαφορά γιατί οι συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό είναι μικρότερες από πριν.

Οι συνταξιούχοι θα ζητήσουν:

• Την ανάλυση του επανυπολογισμού των συντάξεων.

• Τα έτη ασφάλισης που ελήφθησαν υπόψη για το νέο ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.

• Το ποσοστό αναπλήρωσης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης.

• Το μισθό που έλαβαν υπόψη οι υπηρεσίες για την ανταποδοτική σύνταξη.

• Τις κρατήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να βγουν τα ποσά των προσωπικών διαφορών.

Όλα αυτά θα έπρεπε να αναγράφονται σε νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και θα έπρεπε να τις έχουν πάρει όλοι οι συνταξιούχοι από 1ης/1/2019.

Τουναντίον όμως, όχι μόνον αποφάσεις δεν πήραν, αλλά ούτε καν τα ενημερωτικά σημειώματα με τις νέες τους συντάξεις που έβγαιναν μέχρι Δεκέμβριο του 2018. Από 1ης/1/2019, τα ενημερωτικά δεν έχουν αναρτηθεί και κρύβονται ιδίως από 1,5 εκατ. συνταξιούχους για να μη δουν πόσα τους κόβει ο επανυπολογισμός σύνταξης και πόση είναι η προσωπική διαφορά που δεν είναι σύνταξη, αλλά ένα συμπλήρωμα για να μην έχουν τη μείωση του επανυπολογισμού.

Ειδικές κατηγορίες

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν αύξηση σύνταξης γιατί ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες που ο επανυπολογσμός τους ευνοεί, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και όσοι πλήρωσαν μεγαλύτερες εισφορές. Ούτε σε αυτούς έχουν κοινοποιηθεί αποφάσεις και ενημερωτικά, παρότι έχουν πάρει κάποιες αυξήσεις των 20-50 ευρώ. Η αίτηση έχει και το χαρακτήρα της ένστασης και πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο γιατί επί της ουσίας από 1ης/1/2019 οι παλαιοί μέχρι 12/5/2016 συνταξιούχοι έχουν μια καινούργια σύνταξη, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί και η αντίστοιχη απόφαση που προβλέπει η νομοθεσία!

Αν δεν κάνουν αίτηση-ένσταση τότε αυτό σημαίνει ότι αποδέχονται σιωπηρώς τον επανυπολογισμό της σύνταξης και συμφωνούν με το ποσό που τους καταβάλλεται κάθε μήνα, ακόμη και αν υπάρχουν λάθη και παράνομες κρατήσεις!

Ειδικά για το Δημόσιο, από την έκδοση της απόφασης οι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο 60 ημερών να την προσβάλουν με έφεση στο 2ο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν διαφωνούν με το ποσό και τον υπολογισμό του, όπως ορίζουν τα άρθρα 68 παράγραφος 8 και 110 παράγραφος 16 του ν. 4055/2012. Για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων, όπως του ΙΚΑ κ.λπ., η ένσταση υποβάλλεται στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή (ΕΦΚΑ) αλλά για να γίνει θα πρέπει πρώτα οι συνταξιούχοι να πάρουν την απόφαση ή το ενημερωτικό με τη νέα επανυπολογισμένη σύνταξη.

Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να ζητήσουν απόφαση και ενημερωτικό με αίτηση από τη στιγμή που δεν τους κοινοποιείται από τον ΕΦΚΑ.

Χωρίς τη νέα συνταξιοδοτική απόφαση για τον επανυπολογσμό οι συνταξιούχοι στερούνται των δικαιωμάτων τους και δεν θα έχουν αξιώσεις για αναδρομικά του 2019 από τις παράνομες μειώσεις που θα έπρεπε να μη συνυπολογιστούν στις συντάξεις τους!

Η δήλωση Μπούρλου και η αίτηση Μητρόπουλου

Ο ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δ. Μπούρλος μας εξηγεί για τις νέες αιτήσεις και λέει ότι «ανεξαρτήτως της υποβολής των αιτήσεων αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα ενός συνταξιούχου και στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας να τον ενημερώσει όταν υπάρχει μια τέτοια σημαντική μεταβολή στη συνταξιοδοτική του παροχή, η οποία προέρχεται από διαφορετικό υπολογισμό απ' αυτόν που του έχει γνωστοποιηθεί με την αρχική απονομή της σύνταξής του».

Ο Ελεύθερος Τύπος είχε δημοσιεύσει στο ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» (Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ) τις αιτήσεις μαζί με τα κείμενα που θα πρέπει να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για να πάρουν τον επανυπολογισμό της σύνταξης.

Χθες η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου, ακολουθώντας το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.», κοινοποίησε ένα έντυπο αίτησης προς ΕΦΚΑ και ΕΦΚΑ-ΓΛΚ, όπου τεκμηριώνεται το δικαίωμα των συνταξιούχων να ζητήσουν τα νέα ενημερωτικά συντάξεων και κυρίως τη νέα τους απόφαση με την οποία επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους. Το κείμενο με την αίτηση μπορείτε να το κατεβάσετε ΕΔΩ.

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το κόλπο με το «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς

ΟΙ ΝΕΕΣ συντάξεις έχουν τρία ποσά:

• Την ανταποδοτική σύνταξη (βάσει ετών ασφάλισης και μισθού).

• Την εθνική σύνταξη με πλήρες ποσό που είναι 384 ευρώ με 20 και άνω έτη ασφάλισης, ή 346 ευρώ με 15 έτη, ενώ για όσους είχαν πάρει μειωμένη σύνταξη το ποσό της εθνικής μειώνεται κατά 6% ως 30%.

• Το ποσό της προσωπικής διαφοράς που είναι εκτός σύνταξης και στην ουσία κρύβει τη μείωση που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις παλιές συντάξεις.

Με τον επανυπολογισμό, μια σύνταξη των 1.200 ευρώ, για παράδειγμα, βγήκε μικρότερη στα 1.000 ευρώ.

Τα 200 ευρώ δεν κόβονται, αλλά δεν θεωρούνται σύνταξη και καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά παλιάς με νέας σύνταξης, για να μη γίνει η μείωση στην τσέπη των συνταξιούχων.

Περικοπή

Ο κίνδυνος για την προσωπική διαφορά είναι ότι μπορεί να περικοπεί στο μέλλον πιο εύκολα απ’ ό,τι έγιναν οι παλιές μειώσεις στις συντάξεις. Και αυτό που πρέπει να κυνηγήσουν οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις είναι αν στα 200 ευρώ της διαφοράς έχουν προστεθεί -επιστραφεί οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, που δεν θα έπρεπε να επιβάλλονται, όπως λέει το ΣτΕ από 10/6/2015 και μετά. Οι προσωπικές διαφορές όμως βγήκαν χωρίς να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις και το μυστικό που κρύβεται στον επανυπολογισμό είναι ότι έγινε με τις παράνομες μειώσεις που μίκρυναν την τελική προσωπική διαφορά.

Αντί δηλαδή για 200 ευρώ, η προσωπική διαφορά χωρίς τις παράνομες μειώσεις θα έπρεπε να είναι 300 ή 400 ευρώ. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο ποσό ως προσωπική διαφορά που θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 27/02/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ