2019-03-04 08:20:25
Φωτογραφία για Ενισχύονται οι ΕΔ: Ανάμεσα σε ΟΒΑ και ΕΠ.ΟΠ το σχέδιο νέων προσλήψεων
Πλήρωμα άρματος μάχης Leopard II Hell κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων. Φωτογραφία, πηγή, Hellasjournal

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η χώρα ζει ήδη σ’ έναν προεκλογικό πυρετό, με τα πολιτικά κόμματα να έχουν πάρει θέσεις μάχης και να υπάρχουν διαρκώς πολιτικές κόντρες. Ανάμεσα σ’ αυτές δεν είναι λίγες οι φορές που ακούστηκαν κατηγορίες περί «κομματικών προσλήψεων» στο δημόσιο.

Άραγε θα συμβεί το ίδιο αν μέχρι τις εκλογές, είτε γίνουν Μάιο, είτε τον Οκτώβριο- όπως υποστηρίζει πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης- προκηρυχθούν νέες θέσεις για επάνδρωση των Ενόπλων Δυνάμεων;

• Σύμφωνα με πληροφορίες στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο σχέδιο που αφορά προσλήψεις προσωπικού στις ΕΔ. Οι προηγούμενες πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει και η ιστοσελίδα μας, ανέφεραν πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα προκήρυξη για Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.


• Αυτός ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει εγκαταλειφθεί, όμως το υπουργείο και τα επιτελεία έχουν προχωρήσει στην επεξεργασία ενός νέου σχεδίου που θα δημιουργήσει μια ακόμη «τάξη» στις Ένοπλες Δυνάμεις με σκοπό να καλύψει τεράστιες ανάγκες. Οι ίδιες πηγές λένε πως το νέο μοντέλο προσλήψεων που μέχρι τώρα υπερισχύει είναι κάτι ανάμεσα στους ΟΒΑ και τους ΕΠ.ΟΠ.

• Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πως από τα τρία χρόνια για τα οποία προσλαμβάνονται οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, οι σκέψεις και οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι είναι, αυτός ο χρόνος ν’ αυξηθεί καλύπτοντας μάλιστα ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, απ’ ότι εξηγούσαν- μ’ επιφύλαξη πάντως- ανώτατες πηγές από το Επιτελείο. Αν θα είναι τρία συν τρία χρόνια ή έξι συν τρία χρόνια ή μεγαλύτερο διάστημα, φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει προς το παρόν, κάτι που σαφώς θα είναι πολιτική απόφαση.

«Χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού», ήταν μια από τις φράσεις στις οποίες έδωσε έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.

Είναι από τις δηλώσεις που από τα ανώτατα κλιμάκια των ΕΔ μέχρι τον Οπλίτη Βραχείας Ανακατάταξης λένε «αμήν και πότε» κι αυτό διότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η στρατιωτική ηγεσία- όπως άλλωστε και η σημερινή πολιτική- έχει διαπιστώσει ενημερώνοντας ακόμη και στα πιο υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης.

• Ο αναπληρωτής υπουργός δέχεται πως υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένους τομείς κομβικούς, επιπλέον το θέμα που έχουν καταδείξει από την ηγεσία είναι η γήρανση του προσωπικού, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία, η οποία όπως είναι λογικό, πρέπει να περάσει σε νεότερο προσωπικό στο στράτευμα.

Θα πάρουν παράταση οι υπάρχοντες ΟΒΑ

Από τα επιτελεία έχει υπάρξει ήδη κι ακόμη μια πρόταση, η οποία φαίνεται να τυγχάνει θετικής αποδοχής και είναι η παράταση του χρόνου υπηρεσίας για τους ήδη υπάρχοντες Επαγγελματίες Βραχείας Ανακατάταξης οι οποίοι σε λίγο καιρό τελειώνει η θητεία τους.

• Οι επιτελείς με εκθέσεις προς την ηγεσία έχουν εξηγήσει σε σαφήνεια ακόμη και πόσα χρήματα έχει δαπανήσει το κράτος για να εκπαιδεύσει αυτά τα στελέχη και τώρα που έχουν φτάσει σ’ ένα υψηλό επίπεδο, προσφέροντας το καλύτερο σε πολλές των περιπτώσεων, κοντοζυγώνει ο χρόνος για να «χαιρετίσουν» τα στρατόπεδα.

Άρα εκείνο που παρατηρείται είναι να υπάρχουν οι προσλήψεις για λίγα χρόνια και όταν ετοιμαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτά τα στελέχη, αντί να είναι ένα βασικό μέρος της αποτρεπτικής πολλαπλασιαστικής ισχύς, σταματούν να υφίστανται για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται άμεσα ενίσχυση και στο έμψυχο δυναμικό εκτός των εξοπλιστικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Παράθυρο» για προσλήψεις στις ΕΔ. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για ΕΠΟΠ
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ