2019-03-05 11:46:48
Φωτογραφία για Τι παίρνουν οι συνταξιούχοι Δημοσίου-απόστρατοι από αναδρομικά και ΕΑΣ (ΠΙΝΑΚΑΣ-ENTYΠΟ ΑΙΤΗΣΗΣ)
Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΑΣ ΣΤΟ ΓΛΚ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αίτηση - όχληση για τη διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που εξακολουθεί να επιβάλλει παράνομα η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2017 και μετά, θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ μικτά.

Η αίτηση, σύμφωνα με το έντυπο του ΓΛΚ για τη διακοπή της ΕΑΣ που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», υποβάλλεται στα αντίστοιχα τμήματα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, ή στο τμήμα πρωτοκόλλου του ΓΛΚ για να πάρουν οι συνταξιούχοι αριθμό κατάθεσής της.

Η κράτηση της ΕΑΣ είναι από 3% ως 14% και όπως είναι γνωστό κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244 της 10ης Φεβρουαρίου 2017. Η αίτηση διακοπής της παράνομης αυτής μείωσης έχει υποβληθεί ήδη από χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά δεκάδες χιλιάδες άλλοι που δεν την έχουν υποβάλει μπορούν να το κάνουν σήμερα. Το έντυπο της αίτησης για τη διακοπή της ΕΑΣ είναι έτοιμο με προσυμπληρωμένο κείμενο από τις υπηρεσίες συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου, ώστε να είναι σαφές το τι ζητούν οι συνταξιούχοι.


Όσοι δεν έχουν κάνει την αίτηση δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά, παρά μόνον από τότε που θα την υποβάλουν και μετά.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν την αίτηση το 2018 διεκδικούν αναδρομικά ΕΑΣ για ένα έτος εφόσον προσφύγουν στα δικαστήρια.

Όσοι κάνουν αίτηση «σήμερα» τα αναδρομικά από την ΕΑΣ ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση παρότι έχει στα χέρια της εισήγηση από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΓΛΚ ότι η ΕΑΣ θα πρέπει να διακοπεί και να εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: εισήγηση την οποία αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» από την άνοιξη του 2018), εντούτοις κάνει ότι... «δεν καταλαβαίνει» και συνεχίζει να παρανομεί και να φορτώνει τις υπηρεσίες με νέες αιτήσεις που δικαιολογημένα και από έννομο συμφέρον πρέπει να υποβάλουν οι συνταξιούχοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΤΟΣ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΦΚΑ, ΓΛΚ ΚΑΙ ΕΤΕΑΕΠ, ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ!

Επειδή πολλοί συνταξιούχοι συναντούν άρνηση από υπαλλήλους στην παραλαβή των αιτήσεων για αναδρομικά, επανυπολογισμό και παράνομες μειώσεις, καλό θα είναι να γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι, αλλά κυρίως οι υπάλληλοι, ότι το Σύνταγμα (άρθρο 10 παρ. 3) και η νομοθεσία (άρθρο 6 ν. 3242/2004) ορίζουν ότι η παραλαβή και πρωτοκόλληση αίτησης από πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον και διατυπώνουν με σαφήνεια το αίτημά τους είναι υποχρεωτική.

Η αρμόδια υπηρεσία υποχρεώνεται να απαντήσει το αργότερο εντός 60 ημερών. Τυχόν μη παραλαβή αίτησης και άρνηση απάντησης δίδει το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο να απαιτήσει χρηματική αποζημίωση (15 ως 588 ευρώ λέει η νομοθεσία) από την υπηρεσία που δεν του απάντησε, αλλά και να εγκαλέσει τον υπάλληλο που αρνήθηκε την παραλαβή αίτησης, για παράβαση καθήκοντος, στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στον Συνήγορο του Πολίτη και σε άλλα διοικητικά όργανα. Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (Αρ Πρωτ. Φ17/ΟΙΚ/4468) της 1ης Μαρτίου 2004. που εκδόθηκε τότε κατ’ εφαρμογή του ν. 3242/2004.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΑΣ

Σε μορφή word ΕΔΩ.

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΑΣ

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ του Δημοσίου δικαιούνται ίσως τα περισσότερα αναδρομικά καθώς οι αρχικές τους συντάξεις ήταν πάνω από τα 1.400 ευρώ (μικτά) και είχαν όλες τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Συνταξιούχος Δημοσίου με αρχική μικτή κύρια σύνταξη 1.590 ευρώ και προ φόρου 1.229 ευρώ, που λαμβάνει 208 ευρώ επικουρική και 75 ευρώ μέρισμα, δικαιούται μηνιαίο ποσό επιστροφής 48 ευρώ από την ΕΑΣ, 21 ευρώ από την περικοπή της κύριας σύνταξης με το ν. 4051 και 145 ευρώ από τη μείωση του ν. 4093 στην κύρια σύνταξη, δηλαδή δικαιούται μηνιαία αύξηση σύνταξης 214 ευρώ. Με τα αναδρομικά των παράνομων μειώσεων και των Δώρων (πλην της ΕΑΣ) ο συνταξιούχος δικαιούται 10.762 ευρώ αν δικαιωθεί με 3ετή επιστροφή και 19.673 ευρώ αν πάρει αναδρομικά 5ετίας.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 04/03/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αίτηση για τα αναδρομικά της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων-Αποστράτων (ΕΝΤΥΠΟ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ