2019-03-14 22:17:06
Φωτογραφία για Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχονται F-35 στον Ηνίοχο 2019 στην Ανδραβίδα
Για πρώτη φορά θα δούμε από κοντά στην Ελλάδα τα κορυφαία μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη F-35A Lightning II της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) στο πλαίσιο της συμμετοχής της γείτονος χώρας στην πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος 2019" στην Ανδραβίδα.

 

Πλέον στην Πολεμική Αεροπορία και την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας μετρούν αντίστροφα για την άσκηση που ξεκινά την 1η Απριλίου και αποτελεί την μεγαλύτερη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορία, που φιλοδοξεί να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική ασκηση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο!

 

Μια άσκηση αυτής της έκτασης και με την συμμετοχή πανίσχυρων διεθνών δυνάμεων δεν είναι καθόλου τυχαία και αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα προς όσους έχουν διεκδικητικές βλέψεις για την περιοχή μας.

 

Μετά από την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ οι ενεργειακοί κολοσσοί περιμένουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για έρευνες νοτίως της Κρήτης, η συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.


 

Η Άγκυρα με κάθε τρόπο προσπαθεί να υφαρπάξει μέρος του ενεργειακού θησαυρού, ενώ συνεχώς αμφισβητεί περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδα, έχοντας το ένα «μάτι» μονίμως στις περιοχές νότια της Κρήτης και την υποτιθέμενη τουρκική ΑΟΖ.

 

H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

 

ΦΑΣΗ 1: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 ΦΑΣΗ 2: ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 ΦΑΣΗ 3: ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ: 1-έως 12 Απριλίου του 2019

 

DV DAY: 3 Απριλίου

 

Αποστολές

 

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό, σιγουρεύει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ:

 

Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας – Interdiction of Air Defense Systems (IADS).

Προσβολή Αεροδρομίου.

Προσβολή Ειδικών Στόχων /Αεροπορική Απομόνωση (Γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό).

Προσβολής Στόχων επιφανείας.

Προστασία Αεροσκαφών Υποστήριξης (Slow Mover).

Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search and Rescue ).

 

Συμμετέχοντες

 

Στον Ηνίοχο 2019 συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι παρακάτω χώρες:

 

Ελλάδα: F-16 BLOCK 30/50/52+/M, F-4, M-2000, EMB-145H AEW&C

ΗΠΑ: F-15

Ισραήλ:F-16 & F-15

Ιταλία: TORNADO & F-35A Lightning II

Κύπρος: AW-139

 

Παρατηρητές θα έρθουν από παντού, ενώ ακόμη και η Γαλλία ζήτησε να έχει συμμετοχή!

 

Η Ιταλία επιβεβαίωσε ότι θα στείλει στην Ανδραβίδα, αεροσκάφη F-35. Αυτή τη στιγμή η Ιταλία έχει παραλάβει έξι F-35 και οι πληροφορίες λένε ότι θα στείλει στην Ανδραβίδα και τα έξι. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τα F-35 να πετούν σε ελληνικό εναέριο χώρο. Προφανώς το τι ακριβώς θα μπορέσουμε να δούμε και να συμπεράνουμε θα ΄ναι απολύτως ελεγχόμενο, όχι τόσο από τους Ιταλούς, όσο από τους Αμερικανούς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έξι ιταλικά μαχητικά θα φέρουν ανακλαστήρες ραντάρ (radar reflectors) τύπου Luneburg, που αυξάνουν τη ραδιοδιατομή (RCS: Radar Cross Section) όχι μόνο κατά τη μετάβαση από και προς την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην άσκηση.

 

Πηγή:

Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκατάσταση ανακλαστήρων ραντάρ αποτελεί επιταγή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και είναι αυτονόητο ότι σκοπό έχει να διαφυλάξει τις επιδόσεις του μαχητικού σε διαμόρφωση χαμηλής παρατηρησιμότητας.

 

Στη συνημμένη φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη διαδικτυακή πύλη «The Aviationist», επισημαίνονται δύο ανακλαστήρες ραντάρ στο δεξιό πλευρό ενός F-35A (ακόμη δύο έχουν εγκατασταθεί στο αριστερό πλευρό του μαχητικού).

 

Υπενθυμίζεται, ότι η ραδιοδιατομή, το ίχνος στο υπέρυθρο φάσμα, και οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αποτελούν τις τρεις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την παρατηρησιμότητα του αεροσκάφους, δηλαδή την πιθανότητα εντοπισμού από τον αντίπαλο.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι στην απόφαση εγκατάστασης ανακλαστήρων ραντάρ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να συνέτεινε ότι τα μαχητικά κατά τη συμμετοχή τους στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» θα βρίσκονται εντός του βεληνεκούς ραντάρ ή άλλων μέσων συλλογής πληροφοριών δυνάμεων εχθρικών προς τις ΗΠΑ.

 

Φυσικά η εγκατάσταση των ανακλαστήρων ραντάρ δεν απομειώνει τη σημασία της συμμετοχής του F-35A στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Θα αποτελέσει δε μία πρώτης τάξης ευκαιρία για την εξοικείωση του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας με το μαχητικό.

 

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Aeronautica Militare επιχειρεί έξι μαχητικά F-35A Lightning II που ανήκουν στη δύναμη της 13ης Μοίρας (13º Gruppo) της 32ης Πτέρυγας (32ο Stormo) “Cap. Pil. Armando Boetto”, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Amendola, στην επαρχία της Foggia, στην κεντρική Ιταλία.

 

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η Aeronautica Militare θα προμηθευτεί 60 μαχητικά F-35A Lightning II και 30 μαχητικά F-35B Lightning II (STOVL: short takeoff and vertical landing – βραχείας απογείωσης και κάθετης προσγείωσης).

πηγή: tempo24.news
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ