2019-03-17 09:53:32
Φωτογραφία για Χωρίς «γραφεία παραπόνων» τα στρατόπεδα-Νέο δελτίο ταυτότητας ως ταξιδιωτικό έγγραφο-Εκσυγχρονισμός ΣΠΚ
Η σχετική διάταξη απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προωθεί στη Βουλή ο κ. Ευ. Αποστολάκης

Στην απαλοιφή της πρόβλεψης για λειτουργία «γραφείων παραπόνων» στο εσωτερικό των στρατοπέδων προχώρησε η ηγεσία του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας, γεγονός το οποίο πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση και την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με θέμα «Ρυθμίσεις μέριμνας προσω­πικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρα­τολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη την ερχόμενη Τρίτη και, σε πολύ σημαντικό βαθμό, ρυθμίζει ορισμένες πτυχές της στρατιωτικής νομοθεσίας που συνδέονται με την απονομή της δικαιοσύνης εντός και εκτός Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ). Σημειώνεται ότι η προώθηση ενόν νέου νομοθετικού πλαισίου λει­τουργίας των Ε.Δ. περιλαμβάνεται στη μικρή λίστα όσων θέλει να ολο­κληρώσει ο κ. Αποστολάκης στους εκ των πραγμάτων περιορισμένους μήνες της υπουργικής θητείας του.


Στο συγκεκριμένο πλαίσιο το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης και υπεράσπισης των στρατιωτικών στα ποινικά δικαστήρια, για υπηρεσιακές υποθέσεις. Επίσης, περιορίζονται οι περιπτώσεις ποινικών υποθέσεων των στελεχών των Ε.Δ. που θα υπάγονται στα κοινά ποινικά δικαστή­ρια. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση Γραφείων Νομικής Προ­στασίας Στελεχών, τα οποία θα πα­ρέχουν ενημέρωση στα στελέχη σχετικό με τις υπηρεσιακές τους υποθέσεις. Ενώ, παράλληλα, θα εκσυγχρονιστεί ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας (ΣΠΚ), με σκοπό την προσαρμογή του σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Με τον νέο νόμο συστήνεται, επίσης, Εθνική Στρατιωτική Αρχή Αξιοπλοΐας, η οποία θα ελέγχει την καταλληλότητα όλων των αεροπο­ρικών και ναυτικών μονάδων που διαθέτουν οι Ε.Δ. Με τον νέο νόμο θα καθιερωθεί δελτίο ταυτότητας νέου τύπου, το οποίο θα χρησιμεύει και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, κάτι που έως τώρα δεν επιτρεπόταν. Ανάμεσα στις πρόνοιες του νομο­σχεδίου περιλαμβάνεται ο καθο­ρισμός ευνοϊκών κριτηρίων εισα­γωγής στις στρατιωτικές σχολές, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, για τους μαθητές οι οποίοι προέρ­χονται από τις περιοχές της Αττι­κής, όπως το Μάτι, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, ύστερα από δημοσιεύματα για την ΕΔΕ εις βάρος εκπαιδευόμενου αλεξιπτωτιστή, ο οποίος όσο βρισκόταν στον αέρα μαγνητο­σκοπούσε τον εαυτό του να τραγουδά το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «ουδέποτε έχει απαγορευθεί ή έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης ανάκρουσης του εμ­βατηρίου “Μακεδονία ξακουστή” από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Ενόπλων Δυνάμεων και εξα­κολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-16/03/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΑΝΤ1 πήρε οριστική απόφαση...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΑΝΤ1 πήρε οριστική απόφαση...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ