2019-03-17 15:16:58
Φωτογραφία για Καρδιακή προσβολή: Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο
Οι υψηλές θερμοκρασίες, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής όπως υποδεικνύει νέα έρευνα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal από επιστήμονες του Helmholtz Zentrum München και άλλων βαυαρικών ιδρυμάτων δείχνει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω ζέστης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, δεν έχουν καταγραφεί συγκρίσιμες μεταβολές στους κινδύνους καρδιακής προσβολής λόγω κρύου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Augsburg και το νοσοκομείο Nördlingen, εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 27.000 ασθενών που υπέστησαν καρδιακή προσβολή μεταξύ 1987 και 2014, σύμφωνα με το Μητρώο Εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου του Augsburg. Η μέση ηλικία των ασθενών που μελετήθηκαν ήταν περίπου τα 63 έτη, με το 73% των συμμετεχόντων να είναι άντρες και περίπου 13.000 περιστατικά να καταλήγουν στο θάνατο του ασθενούς.


Οι μεμονωμένες καρδιακές προσβολές συγκρίθηκαν με τα μετεωρολογικά δεδομένα την ημέρα του συμβάντος και προσαρμόστηκαν σύμφωνα με μια σειρά πρόσθετων παραγόντων, όπως η ημέρα της εβδομάδας που συνέβη το γεγονός και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς. Το βασικό εύρημα από τη μελέτη, εξηγεί ότι ο Δρ. Kai Chen, ερευνητής στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Helmholtz Zentrum München, ήταν ότι στο σύνολο των 28 ετών, διαπιστώθηκε ότι κατά τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής λόγω ζέστης.

Για να καταδείξουν αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από το 1987 έως το 2000 με δεδομένα από το 2001 έως το 2014. «Η ανάλυσή μας έδειξε ότι με την αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής από τη ζέστη», εξηγεί ο Δρ. Chen. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία βρίσκονταν σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο κατά την τελευταία περίοδο, με τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και μια συνέπεια της αύξησης των παραγόντων κινδύνου όπως ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία, που έχουν κάνει τον πληθυσμό πιο επιρρεπή στη ζέστη.

Συνιστά κίνδυνο για καρδιακή προσβολή η κλιματική αλλαγή;

«Η μελέτη μας δείχνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες ως πιθανή αιτία για καρδιακές προσβολές, ειδικά από τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα που παρατηρήθηκαν το 2018 στην Ευρώπη, θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν τα καρδιακά επεισόδια που σχετίζονται με το κρύο στη Γερμανία. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο κίνδυνος θα μειωθεί στο μέλλον, αλλά η μείωσή του θα είναι μικρή, με τις πολύ κρύες μέρες να συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν πιθανές αιτίες καρδιακής προσβολής» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Alexandra Schneider.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές το σε ποιο βαθμό η αύξηση στις καρδιακές προσβολές που σχετίζονται με τη ζέστη θα αντισταθμιστούν από τη μείωση των καρδιακών προσβολών που σχετίζονται με την έκθεση στο κρύο, εξηγεί ο επιδημιολόγος. Ως εκ τούτου, η ομάδα της πραγματοποιεί προεκτάσεις της έρευνας με στόχο τη μοντελοποίηση αυτής της μεταβολής του κινδύνου τόσο στην περίπτωση που επιτυγχάνονται οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας όσο και στο αντίστροφο σενάριο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ