2019-03-19 21:44:58
Φωτογραφία για «Eκλογομαγειρείο» η Βουλή με τροπολογίες για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές
Καταργείται και το ασυμβίβαστο βουλευτή με υποψήφιο ευρωβουλευτή - Σε δύο εκλογικά τμήματα θα ψηφίζουμε σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές

Σε «εκλογομαγειρείο» παραπέμπουν οι τροπολογίες τελευταίας στιγμής που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή και αφορούν τον τρόπο διεξαγωγής των αναμετρήσεων για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με την πρώτη τροπολογία που αποτελεί μίνι νομοσχέδιο το υπουργείο Εσωτερικών αίρει το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. H συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται «φωτογραφική» και «διευκολύνει» το Μέγαρο Μάξιμου να διατηρήσει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Έλενα Κουντούρα και Σπύρου Δανέλλη θα σήμαινε αυτόματα τη απώλεια δεδηλωμένης. Υπενθυμίζεται πως τα δυο στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα και σε περίπτωση παραίτησης την θέση τους θα λάβουν πρόσωπα που πιθανότατα δεν θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσιπρα.


Πάντως με την ίδια ρύθμιση διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή που σημαίνει πως αν τελικά εκλεγούν θα πρέπει να αποφασίσουν έως 15 Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αν θα κρατήσουν την ιδιότητα του βουλευτή ή του ευρωβουλευτή.

Παράλληλα, η ίδια τροπολογία προβλέπει τεμαχισμό των εκλογικών τμημάτων.

Συγκεκριμένα στο ίδιο τμήμα θα υπάρχουν δυο αίθουσες με δυο κάλπες. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος κατανομής, πιθανολογείται πως στην μια θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και περιφερειακές και στην άλλη οι δημοτικές και κοινωνικές.

«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», υποστηρίζουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα διορισμού δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κτλ.

Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές

Τέλος, άλλη τροπολογία σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου. «Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014 οι εκλογείς που εγγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ», διαβεβαιώνουν στο υπουργείο Εσωτερικών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ