2019-03-19 22:07:45
Φωτογραφία για Προεκλαμψία: Νέο τεστ ούρων διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση
Ένα απλό, μη επεμβατικό τεστ ανάλυσης ούρων σχεδίασαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, το οποίο καθιστά απλή και γρήγορη τη διάγνωση της προεκλαμψίας

Ερευνητές από πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά κέντρα του Οχάιο συνεργάστηκαν πάνω σε μια μελέτη, στην οποία δείχνουν ότι ένα απλό τεστ ανάλυσης ούρων μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα την προεκλαμψία, μία από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι ασθένειες και οι θάνατοι ανάμεσα στις μέλλουσες μητέρες και τα κυοφορούμενα έμβρυα τους, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα προσιτό και μη επεμβατικό κλινικό τεστ (Congo Red Dot, CRD) για τον άμεσο εντοπισμό της προεκλαμψίας σε μια κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Οχάιο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο Lancet’s E-Clinical Medicine.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 346 έγκυες γυναίκες που αξιολογήθηκαν για υψηλή αρτηριακή πίεση και λεύκωμα (πρωτεΐνη) στα ούρα ως ενδείξεις πιθανής προεκλαμψίας (οι μοναδικοί μέχρι σήμερα παράγοντες που υποδεικνύουν την ύπαρξη της πάθησης)
. Το διαγνωστικό τεστ ανάλυσης ούρων CRD χρησιμοποιήθηκε για να παράσχει άμεσα αποτελέσματα, μόλις τρία λεπτά μετά την εξέταση. Τα ευρήματα έδειξαν ότι 89 εγκυμονούσες έπασχαν από προεκλαμψία, εκ των οποίων το 79% γέννησε πρόωρα, με το μέσο χρόνο κύησης να κυμαίνεται στις 33 εβδομάδες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το τεστ CRD ήταν καλύτερο από τις άλλες βιοχημικές εξετάσεις όσον αφορά στην επιβεβαίωση ή την απόρριψη της διάγνωσης της προεκλαμψίας, με ποσοστό ακρίβειας 86%. «Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το τεστ CRD είναι ένα απλό, κλινικό εργαλείο «δειγματοληψίας/απάντησης» που επιτρέπει την ακριβή και γρήγορη διάγνωση της προεκλαμψίας», δήλωσε η Δρ. Kara Rood, βασική συγγραφές της μελέτης.

Αυτή τη στιγμή, η προεκλαμψία αποτελεί τον κύριο λόγο για τον οποίο οι γιατροί αποφασίζουν να προβούν σε πρόωρο τοκετό και είναι υπεύθυνη για το 18% της μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

«Η προεκλαμψία επηρεάζει οκτώ στις 100 εγκυμοσύνες. Το πρόβλημα είναι ότι αποτελεί μια προοδευτική ασθένεια, η οποία δεν εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικές γυναίκες μπορεί να πάσχουν από την ασθένεια για εβδομάδες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, ενώ άλλες γυναίκες μπορεί να φτάσουν σε επικίνδυνο επίπεδο μέσα σε λίγες μόνο μέρες», τονίζει η Δρ. δήλωσε ο Rood. Αν δεν εντοπιστεί έγκαιρα, η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε εκλαμψία, μια σοβαρή υπερτασική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από σπασμούς και κώμα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ