2019-03-22 08:00:16
Φωτογραφία για Τι δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Παν. Ρήγας για προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στον ρ/φ σταθμό 247NEWS και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για το νέο νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ:

Η μείωση της θητείας αφορά τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Θα επωφεληθούν όλα τα αγόρια αυτών των οικογενειών. Όσοι προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες θα κάνουν έξι μήνες θητεία και όσοι από τρίτεκνες οικογένειες θα υπηρετούν οκτώ μήνες στον Στρατό Ξηράς και εννέα μήνες σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

 Όσοι έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι και παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του 2020 θα απαλλαγούν από κυρώσεις και πρόστιμα. Επίσης, θα υπάρξει μείωση της εναλλακτικής θητείας από τους δεκαπέντε στους δώδεκα μήνες. Εξάλλου, με τον νέο νόμο θα διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων δικαιούχων στα στρατιωτικά νοσοκομεία υπό προϋποθέσεις.  


Για το ενδεχόμενο αύξησης του μισθού των στρατευσίμων:

Το έχω ζητήσει. Είμαστε σε μια συνεννόηση και εάν υπάρξουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμών που κάνει το οικονομικό επιτελείο, θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει αύξηση από τα οκτώ ευρώ που είναι σήμερα. Η πρότασή μου είναι να αυξηθεί ο μισθός του οπλίτη στα 30 ευρώ τον μήνα και αναλογικά θα αυξηθεί για όσους στρατεύσιμους έχουν οικογένειες. Είναι συμβολικό αλλά στέλνει και ένα μήνυμα σε αυτά τα παιδιά.

Αύξηση του αριθμού των μονίμων στελεχών:

Αυτό θα είναι στο πλαίσιο του 1 προς 1. Υπάρχουν ανάγκες για μόνιμο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια. Καταφέραμε με τον εξορθολογισμό δαπανών, την εξοικονόμηση πόρων και ταυτόχρονα με την αλλαγή του δόγματος οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι αποτελεσματικές, επαρκείς και με πολύ ισχυρό τρόπο αποτρεπτικές. Σε αυτό συνέβαλε πάρα πολύ ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν Υπουργός, ο κ. Αποστολάκης. Ήδη με το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή θα παραταθεί για τρία επιπλέον  χρόνια η θητεία των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.

Για παραχώρηση στρατοπέδων:

Με την αναδιοργάνωση απελευθερώνονται χώροι στρατοπέδων. Για να δοθεί όμως ένα στρατόπεδο θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο και από την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν ήδη τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν διαμορφώσει σχέδιο -σε συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε και οι ίδιες να έχουνε ένα όφελος από αυτή τη διαδικασία όπως προβλέπεται νομικά. Έχουν ολοκληρωθεί οι συνεννοήσεις με τους δημάρχους Λάρισας και Κοζάνης, ώστε τα στρατόπεδα στις πόλεις αυτές να δοθούν, καθώς έχουν διαμορφώσει ένα πολύ όμορφο και συγκροτημένο σχέδιο. Πρόκειται για εξαγγελία που έχει ήδη κάνει ο Πρωθυπουργός από τα Περιφερειακά Συνέδρια και οφείλουμε να το ολοκληρώσουμε με υπογραφές το επόμενο διάστημα.

Για νέα εξοπλιστικά:

Αποτρεπτική ισχύς της χώρας υπάρχει και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει και κάνουν πάρα πολλά για να αυξήσουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μέσων. Από κει και πέρα το όποιο εξοπλιστικό  πρέπει να περάσει από το ΚΥΣΕΑ και τη Βουλή.

Για ΜΟΕ με Τουρκία και αν θα προχωρήσουν κατά πόσο θα έχουμε μείωση στρατιωτικών δαπανών:

Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. ΜΟΕ ήδη υπάρχουν, το βασικό είναι να έχουν ισχύ. Το ζητούμενο είναι να μην αυξάνουμε τις εντάσεις.

Για τις πολιτικές εξελίξεις:

Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Ο λαός θα αποφασίσει αν θα πάμε μπροστά ή αν θα επιστρέψουμε στην οικονομική μαφία να χειραγωγεί το πολιτικό προσωπικό. Όλα τα προηγούμενα χρόνια το σύστημα διαπλοκής υπήρχε.

Είναι φανερό ποιοι έχουν πάνω τους δικογραφίες και καταγγελίες και στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική δεν μπορεί να είναι υποχείριο οικονομικών συμφερόντων. Ας αποτρέψουμε ένα φαινόμενο ελληνικού μπερλουσκονισμού.

Για τις ακραίες αντιδράσεις:

Κυκλοφορώ και δεν έχω αισθανθεί ποτέ την αποδοκιμασία του κόσμου. Οι αντιδράσεις στη  Μακεδονία προέρχονται από ελάχιστους. Οι μεθοδεύσεις αυτές γίνονται με την πλήρη ανοχή της ΝΔ και αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν πρόκειται για μια διεκδίκηση κοινωνικών αιτημάτων, εμπεριέχει εθνικισμό, αλυτρωτισμό και ακραίες καταστάσεις. Κλείνουν τα μάτια τους σε ό,τι συνέβη όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών γιατί διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ακουμπούσαν την καυτή πατάτα και γι' αυτό φτάσαμε ως εδώ. Το θέμα συνδέεται με την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να δοθεί μια απάντηση από όλο το δημοκρατικό σύστημα, δεν μπορούμε να βλέπουμε προσπάθεια ορμπανοποίησης στη χώρα μας. Στη χώρα μας κάποιοι ασπάζονται τις πρακτικές Ορμπαν. Το ΚΙΝΑΛ έχει μεγάλο μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά, αφού θέλει τη νίκη της ΝΔ. Στην Ευρώπη γίνονται συνεργασίες πράσινων, κεντροαριστεράς, κόκκινων. Εδώ δεν το αντιλαμβάνονται.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ