2019-03-22 10:50:05
Φωτογραφία για Πνεύμονας: Δεν είναι όλα τα ιατρικά ευρήματα καρκίνος
Αδικαιολόγητος ο φόβος του ασθενή. Οι ασθενείς που μαθαίνουν ότι έχουν μια σκιά στον πνεύμονα συχνά υποθέτουν ότι πρόκειται για καρκίνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Chest.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης εξηγούν ότι οι γιατροί θα πρέπει να βοηθούν περισσότερο τους ασθενείς να κατανοήσουν τι σημαίνει ο εντοπισμός ενός στίγματος ή οζιδίου κατά την αξονική τομογραφία ή την ακτινογραφία θώρακος και τι σημαίνει το εύρημα για την μελλοντική τους υγεία.

«Στην αξονική τομογραφία τα βλέπουμε όλα με κάθε λεπτομέρεια. Κάθε μικροσκοπικό οζίδιο στον πνεύμονα και το 99% αυτών είναι άνευ σημασίας», σημειώνει η Δρ Ρέντα Σόυλεμεζ Γουίενερ.

Τα μη καρκινογόνα οζίδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου σημαδιού στον πνεύμονα, μιας λοίμωξης ή μιας φλεγμονής που έχει ξεκινήσει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν 22 ενήλικες που είχαν πνευμονικά οζίδια που δεν είχαν διαγνωστεί ξεκάθαρα ως καρκινικά ή μη. Ρώτησαν τους ασθενείς για την εμπειρία τους από τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας και τους ειδικούς πνευμονολόγους που συμβουλεύτηκαν όταν εντοπίστηκε η ανωμαλία.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς υπέθεσαν αμέσως ότι έχουν καρκίνο, όταν τους ανακοινώθηκε το εύρημα. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 20% των οζιδίων είναι τελικά καρκίνος του πνεύμονα.

Η Δρ Γουίενερ συμβουλεύει λοιπόν τους γιατρούς να είναι πιο επεξηγηματικοί με τους ασθενείς γιατί δεν υπάρχει η αναγκαιότητα βιοψίας και σε ποιες περιπτώσεις αυτή είναι αναγκαία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν εντοπίζονται οι όζοι είναι τόσο μικροί που δεν μπορούν να αναλυθούν.

Αυτό λοιπόν που θα συμβεί είναι ο ασθενής να επανέλθει για επανεξέταση μετά από μερικούς μήνες και αν ο όζος έχει μεγαλώσει τότε να ελεγχθεί με βιοψία για το ενδεχόμενο καρκίνου. Αλλά αν δεν έχει μεγαλώσει, μετά από δύο ή τρεις επανεξετάσεις τότε δεν πρόκειται για καρκινικό εύρημα.

health.in.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ