2019-03-22 14:59:44
Φωτογραφία για Με ένα τηλεφώνημα «άδειασαν» τον Κοστέλο...
Σε διαπραγμάτευση που πήρε τα χαρακτηριστικά θρίλερ εξελίχθηκε τις τελευταίες μέρες το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Τα εμπλεκόμενα μέρη (κυβέρνηση και θεσμοί) πέρασαν ουκ ολίγες ώρες σε τηλεδιασκέψεις προκειμένου να επιλύσουν και τις πιο μικρές λεπτομέρειες τεχνικού χαρακτήρα ώστε να δοθεί λύση και να πάρει η Ελλάδα το 1 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν πως οδεύουμε σε λύση, κάποιες... παρατηρήσεις που έκανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, την Τετάρτη, μπέρδεψαν αρκετά την κατάσταση, σε σημείο που η κυβέρνηση ενημέρωσε μέσω διαρροών ότι θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση της ρύθμισης σήμερα.

Αυτό που για κάποιους εκλήφθηκε ως απειλή, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που η χώρα δεν βρίσκεται πλέον στα μνημόνια και είναι κάτι που παραδέχονται και οι Βρυξέλλες.


Η στάση αυτή και κυρίως το μήνυμα που δόθηκε από την Αθήνα φαίνεται πως προβλημάτισαν σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό γιατί γνώριζαν -και μάλιστα το παραδέχθηκαν- ότι είχαν ενημέρωση και μάλιστα αναλυτική της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών το τελευταίο δίμηνο, στην προσπάθεια να υπάρξει λύση.

Συνεπώς, αυτά που ακούστηκαν από διάφορους κύκλους περί «αιφνιδιασμού» της κυβέρνησης έναντι των θεσμών δεν είχαν καμία βάση.

Η κυβέρνηση βασίστηκε στο γεγονός ότι για το σχέδιό της είχε τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως το θέμα κόλλησε λόγω μιας επιστολής του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με αυτήν ο κεντρικός τραπεζίτης την ενημέρωσε ότι όντως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τη συμφωνία σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες, αλλά παρατηρούσε πρόβλημα στο κομμάτι των συνεταιριστικών τραπεζών και της Attica Bank.

Ολα δείχνουν πως εκείνο ήταν το σημείο από το οποίο πιάστηκαν κάποιοι στις Βρυξέλλες προκειμένου να εκφράσουν ενστάσεις, οι οποίες στην πορεία έφτασαν στο σημείο να λάβουν τον χαρακτήρα του τελεσίγραφου, με έμμεσες απειλές εις βάρος της Ελλάδας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο να αποστείλει και η ελληνική πλευρά «τελεσίγραφο», κάνοντας λόγο για μονομερή ενέργεια.

Για όλο το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ενημερωνόταν συνεχώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τους αρμόδιους υπουργούς που συμμετείχαν στις τηλεδιασκέψεις, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δημήτρη Λιάκο.

Η ενημέρωση συνεχιζόταν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, όπου συμμετείχε στην τριμερή σύνοδο για τον East Med.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τη στάση Κοστέλο στην Αθήνα και επικοινώνησε τηλεφωνικά από την Ιερουσαλήμ με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στον οποίο έθεσε το ζήτημα τονίζοντας ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί τόσο η ελληνική πλευρά όσο και πηγές από τις Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν πως οι διαφωνίες είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και ότι θα ξεπεραστούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Σημαντική πρόοδος»

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πιερ Μοσκοβισί προέβη σε δημόσια δήλωση, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τις ενστάσεις Κοστέλο. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Λίγο νωρίτερα, οικονομικοί ιστότοποι επικαλούνταν ανώτερες πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες πάνω-κάτω έλεγαν τα ίδια, εξαφανίζοντας οποιαδήποτε υπόνοια για συνέπειες εις βάρος της Ελλάδας.

Ηταν πλέον προφανές ότι η διαπραγμάτευση είχε λάβει πολιτικό και όχι οικονομικό ή τεχνικό χαρακτήρα και γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την παρέμβαση...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ