2019-03-27 08:14:26
Φωτογραφία για Διέξοδο μέσω των «κόκκινων» δανείων αναζητά το Μαξίμου...
Με τη ρύθμιση της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει σελίδα και να γυρίσει την ατζέντα στα ζητήματα της οικονομίας, που όπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου, είναι το δυνατό τους χαρτί. Οι "παραφωνίες" εξακολουθούν να υπάρχουν και η χθεσινή παρέμβαση του Τάσου Πετρόπουλου, που άφηνε ανοιχτή την καταβολή δώρων Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, προκάλεσε μια αρχική αμηχανία στην Ηρώδου Αττικού.

Με την κατάθεση της τροπολογίας, που πρώτο δημοσίευσε το newpost.gr, η κυβέρνηση εμφανίστηκε συνεπής ως προς τη δέσμευσή της για ψήφιση της ρύθμισης. Μπορεί αυτό να μην έγινε την Παρασκευή, όμως το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να πήρε το χρόνο που χρειάστηκε προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή με τους εταίρους σε ένα μεγάλο κομμάτι για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη. Είχει προηγηθεί χθες μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς όπου έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις με αρκετά νούμερα να αλλάζουν σε σχέση με την αρχική συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών.


Η δόση των 970 εκατ. ευρώ από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων, στο Eurogroup της 5ης Απριλίου φαίνεται να έρχεται πιο κοντά αν δεν αλλάξει κάτι δραμματικά τις επόμενες ημέρες. Αυτό από μόνο του θα αποτελέσει μια πολιτική νίκη την οποία θα εκμεταλλευτεί ο Αλέξης Τσίπρας ως απάντηση στη ΝΔ, ενώ θα στείλει και μήνυμα στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο πως μετά από αρκετές εβδομάδες η κυβέρνηση, που θέλει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το ζήτημα, θα προχωρήσει στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο σήμερα το μεσημέρι.

Το δεύτερο "όπλο" που θέλει να έχει στην φαρέτρα του ο πρωθυπουργός είναι οι 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Κατά πολλούς αυτά τα δυο στοιχεία θα μπορέσουν πιο εύκολα να ενισχύσουν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για ολοκλήρωση της τετραετίας και διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο.

Η τροπολογία

Μειωμένο όριο προστασίας, που διαμορφώνεται στις 175.000 ευρώ, προβλέπει για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθηκη πρώτης κατοικίας η τροπολογία που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, ενώ μειωμένα είναι και τα περιουσιακά κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο προστασίας, με το πλαφόν για τις καταθέσεις να διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ (65.000 πριν).

Εάν το σύνολο των οφειλών ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας (πέραν της α΄ κατοικίας) και των μεταφορικών μέσων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά θα συνεχιστεί η συζήτηση με δεδομένο ότι υπάρχει απόσταση σε διάφορα σημεία του πλαισίου.Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς θα αφορούν τα επαγγελματικά δάνεια, τις υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν την εφαρμογή του νέου πλαισίου και τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη και οι οποίες παραμένουν σε ισχύ.

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπάρχει προβληματισμός και για το μεσοδιάστημα ως την λειτουργία της νέας πλατφόρμας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών βασικά χαρακτηριστικά του νέου πλασίου αποτελούν:

- Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

- Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η συνεισφορά (επιδότηση) του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης (έως 25 χρόνια) στις καταβαλλόμενες δόσεις, η οποία θα προσδιορισθεί με ΚΥΑ το επόμενο διάστημα.

- Οι δικαιούχοι υπαγωγής ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από στεγαστικό δάνειο, για τις οποίες έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία τους.

- Η διαδικασία ρύθμισης διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

- Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα πληρώνουν το 120% της εμπορικής αξίας της προστατευόμενης κατοικίας, με διάρκεια 25 ετών - επιτόκιο euribor τριμήνου +2%.

- Αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, τότε ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

- Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές που ρυθμίζονται περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και σε κάθε άλλη περίπτωση (στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, όλα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία) τις 250.000 ευρώ.

- Ο οφειλέτης θα πρέπει να διαθέτει λοιπή οικογενειακή περιουσία έως 80.000 και επιπλέον καταθέσεις έως 15.000 ευρώ.

- Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, που περιλαμβάνουν τις βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού και επιπλέον δαπάνες εστίασης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

- Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή...
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ