2019-03-28 09:40:27
Φωτογραφία για Τι ισχύει με αναδρομικά και Δώρα-Οι δικαστικές αποφάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Προεκλογικά πάρε-δώσε με αναδρομικά και Δώρα

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ 3,5 ΕΤΩΝ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΩΝ 200-250 ΕΥΡΩ

Προεκλογικό γαϊτανάκι με τα αναδρομικά των Δώρων για τους συνταξιούχους και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στήνει η κυβέρνηση εν όψει των νέων δικαστικών αποφάσεων που αναμένονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και θα κρίνουν νομοτελειακά τον τρόπο, το χρόνο και το ύψος επιστροφής των ποσών από τις παράνομες μειώσεις.

Τα ποσά των αναδρομικών θα είναι πολλαπλάσια από τα επιδόματα των 200 και 250 ευρώ που από τη μία τα μοιράζει και από την άλλη τα παίρνει πίσω η κυβέρνηση, όπως φάνηκε χθες με αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει εντός του 2019 την επιστροφή αναδρομικών, με δεδομένο ότι τα πρωτοβάθμια δικαστήρια (Πρωτοδικεία) έχουν αποφανθεί για τους συνταξιούχους που έχουν κάνει προσφυγές πως δικαιούνται επιστροφές από τον Ιούλιο του 2015 ως και το 2018, και με δεδομένο επίσης ότι το έκτο τμήμα του ΣτΕ έκρινε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 πως η κατάργηση των Δώρων στους μισθούς του Δημοσίου είναι αντισυνταγματική.


Ο τρόπος καταβολής

Το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί ο τρόπος καταβολής τους και το διάστημα που θα καλύπτουν οι επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις. Στο πλαίσιο αυτό -όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» με πιο πρόσφατο το ρεπορτάζ της 18ης Μαρτίου- τα αναδρομικά κλειδώνουν με πολλές δόσεις επιστροφής από το 2019 και για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε έτη.

Το κομβικό σημείο που κρίνει πότε και πόσα θα δοθούν είναι η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Οι δικαστές έχουν βγάλει την ετυμηγορία τους και αναμένεται να γίνει γνωστή ως το Πάσχα.

Οι εκδοχές που θα γίνουν γνωστές από αυτή την απόφαση είναι δύο:

1. Να βγάλουν συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Στην εκδοχή αυτή δίδεται ευχέρεια στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μικρό διάστημα αναδρομικών υποστηρίζοντας ότι οφείλει επιστροφή παράνομων μειώσεων για τους συνταξιούχους για ένα 11 μηνο, δηλαδή από Ιούλιο 2015, που κρίθηκε αντισυνταγματική η συνέχιση των περικοπών των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως και Μάιο 2016, που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, για ένα μίνιμουμ χρονικό διάστημα 11 μηνών, ενώ όσοι έχουν προβεί και σε δικαστικές προσφυγές (όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι) έχουν λαμβάνειν αναδρομικά για το διάστημα πέραν του νόμου Κατρούγκαλου.

2. Να βγάλουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου ιδίως ως προς το σκέλος του επανυπολογισμού των συντάξεων με χαμηλότερα ποσά μεν, που όμως καλύπτονται μέσω της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα συμψηφίζεται με τις όποιες αυξήσεις δοθούν στα επόμενα χρόνια (από το 2023 και μετά). Σε αυτή την περίπτωση τα αναδρομικά εκτείνονται σίγουρα για 3,5 έτη, δηλαδή από Ιούλιο 2015 ως και Δεκέμβριο 2018, διότι μέσα στο διάστημα αυτό οι συνταξιούχοι αφενός δεν είχαν επανυπολογισμό σύνταξης και αφετέρου οι παράνομες μειώσεις συνεχίζονταν.

Οι παράνομες μειώσεις που επιβάλλονται κάθε μήνα στις κύριες συντάξεις από τους νόμους 4051 και 4093 έχουν «μετρηθεί» από το υπουργείο Εργασίας στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ για τις επικουρικές το μηνιαίο ποσό των παράνομων περικοπών ανέρχεται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Στις επικουρικές

Σε μηνιαία βάση οι παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων ανέρχονται κοντά στα 180 εκατ. ευρώ. Τις περικοπές αυτές έχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που λαμβάνουν είτε κύρια (πάνω από 1.000 ευρώ) είτε κύρια και επικουρική με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Σε ετήσια βάση λοιπόν τα χρήματα που παρανόμως παρακρατούνται από τις συντάξεις αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να επιστραφεί στους συνταξιούχους από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 στις συντάξεις, ακόμη κι αν το ΣτΕ βγάλει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου.

Αν στα 2,2 δισ. ευρώ των παράνομων μειώσεων μπουν κι άλλα 2,1 δισ. ευρώ περίπου από τα Δώρα των συνταξιούχων, την κατάργηση των οποίων επίσης έκρινε αντισυνταγματική το ΣτΕ, τότε το κόστος των αναδρομικών για οφειλόμενα μόνον ενός χρόνου ανέρχεται στα 4,3 δισ. ευρώ.

Σε δόσεις

Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια ποσά για να διαθέσει στους συνταξιούχους, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε επιστροφές ενός εφάπαξ ποσού στους συνταξιούχους, που αναλόγως του ύψους της σύνταξης κυμαίνεται μεταξύ 450 ευρώ και 16.500 ευρώ. Για την καταβολή του έχουν εξεταστεί οι δόσεις, ώστε τα χρωστούμενα των αναδρομικών να εξοφληθούν σε μια πενταετία.

Σε αυτή την περίπτωση το μέσο μηνιαίο ποσό που αναλογεί σε κάθε συνταξιούχο ισοδυναμεί με αύξηση σύνταξης κατά 50 ευρώ. Αν οι δόσεις εξόφλησης πέσουν στα τρία χρόνια, τότε η μηνιαία επιστροφή των αναδρομικών βγαίνει κατά μέσο όρο στα 85 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Για διάστημα αναδρομικών μεγαλύτερο του ενός έτους, δηλαδή για 3,5 χρόνια παράνομων μειώσεων (Ιούλιος 2015 - Δεκέμβριος 2018), το κόστος εκτινάσσεται κοντά στα 17 με 18 δισ. ευρώ και είναι βέβαιο ότι οι δόσεις εξόφλησης θα ξεπερνούν τα 5 έτη.

Τα αναδρομικά στις συντάξεις κλειδώνουν λοιπόν εντός 2019 με πολλές δόσεις ανάλογα με την «εκδοχή» που θα περιλαμβάνει η απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου. Η κυβέρνηση, η οποία προφανώς γνωρίζει ότι ο λογαριασμός που έρχεται είναι μεγάλος, επιχειρεί με αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών της να κρατάει «ζεστή» την προσδοκία των συνταξιούχων για αναδρομικά και συνάμα να προσδοκά η ίδια προεκλογικά οφέλη.

Εμπαιγμός

Για το λόγο αυτό την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος είπε «θα δώσουμε όσα μπορούμε ανάλογα με τον Προϋπολογισμό και ανάλογα με το τι θα πουν οι δικαστικές αποφάσεις», ενώ χθες νωρίς το μεσημέρι ανέφερε «υπάρχει ευχέρεια για κάποιο επίδομα το Πάσχα, αλλά η καταβολή του έγκειται στις αποφάσεις του πρωθυπουργού» και αργότερα το απόγευμα το μάζεψε, δηλώνοντας μέσω του ΑΠΕ: «Ουδέποτε δήλωσα ότι πρόκειται να καταβληθεί Δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους. Αντιθέτως, υπογράμμισα ότι τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος τα ανακοινώνει».

Τέτοια παιχνίδια με την προπληρωμή αναδρομικών με έναντι από Δώρο Πάσχα που τη μία στιγμή «το δίνει η κυβέρνηση» και την άλλη «δεν το δίνει», εύλογα μπορούν να χαρακτηριστούν προεκλογικά τερτίπια.

Σίγουρα όμως είναι κοροϊδία και στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συμψηφίσει χρωστούμενα τουλάχιστον 4,5   δισ. ευρώ από τις παράνομες μειώσεις και την κατάργηση των Δώρων με ένα προεκλογικό επίδομα εν είδει Δώρου Πάσχα σε συνταξιούχους και σε δημοσίους υπαλλήλους, που κατά τον κ. Πετρόπουλο κοστολογείται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά ανάλογα με τη σύνταξη

ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΔΩΡΩΝ

ΜΕ ΚΥΡΙΑ σύνταξη έως 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι μόνον από την κατάργηση των Δώρων. Συνταξιούχος με 1.000 ευρώ έχει λαμβάνειν επιστροφές Δώρων από 800 ευρώ για ένα έτος ως 2.800 ευρώ για 3,5 έτη.

Με κύρια σύνταξη ως 1.200 ευρώ, τα αναδρομικά είναι από Δώρα και από τη μείωση του ν. 4093/2012 πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Συνταξιούχος με 1.200 ευρώ μικτά έχει λαμβάνειν 800 ευρώ το χρόνο από Δώρα και 720 ευρώ το χρόνο από τη μείωση του ν. 4093. Σύνολο 1.520 ευρώ για ένα έτος ή 5.320 ευρώ για 3,5 έτη.

Με κύρια και επικουρική από 1.000 ευρώ και μέχρι 1.400 ευρώ οι συνταξιούχοι έχουν αναδρομικά από τα Δώρα και από την επιστροφή μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 σε κύρια και επικουρική σύνταξη.

Για ένα έτος οι επιστροφές ξεκινούν από περίπου 3.000 ευρώ και για 3,5 έτη φτάνουν τις 11.000 ευρώ.

Δούρειος ίππος με Δώρα 300-400 ευρώ

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ

ΓΙΑ τους δημοσίους υπαλλήλους εκκρεμεί επίσης η οριστική απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει όχι αν δικαιούνται από εδώ και πέρα Δώρο στο μισθό, αλλά το αν θα πάρουν και αναδρομικά για δύο ή περισσότερα έτη τα 1.000 ευρώ που καταργήθηκαν με τα μνημόνια.

Η παγίδα όμως που κρύβεται όσον αφορά στα Δώρα και για τους συνταξιούχους αλλά και για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι ότι το ΣτΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία κυβέρνηση στο να καταβάλλει από εδώ και πέρα τα παλιά ποσά, δηλαδή τα 800 ευρώ ετήσιο Δώρο στις συντάξεις και τα 1.000 ευρώ Δώρο στο Δημόσιο, καθώς αυτό που κρίθηκε αντισυνταγματικό ως προς τα Δώρα είναι η κατάργησή τους ως θεσμού και όχι το ύψος τους.

Έτσι η τυχόν επαναφορά τους από εδώ και στο εξής δεν σημαίνει ότι τα Δώρα θα είναι στα 800 και 1.000 ευρώ, αλλά μπορεί να οριστούν σε μικρότερα ποσά της τάξης των 300 ευρώ στις συντάξεις και των 400 ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου.

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 27/03/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - [email protected] - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ