2019-04-03 09:18:11
Φωτογραφία για «Γερνάει» ο ακτοπλοϊκός στόλος και λεφτά δεν υπάρχουν
Όπως επεσήμανε, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του ΝΕΕ, Γιώργος Πατέρας, σε

επιχειρηματικό πηγαδάκι «την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει ανάγκη σταδιακής ανανέωσης του ακτοπλοϊκού μας στόλου. Και θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,5 με δύο δισεκατομμύρια» για να προσθέσει:  «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον ΣΕΕΝ για την ανεύρεση τρόπων χρηματοδότησης των ναυπηγήσεων αφού το χρήμα είναι πλέον ακριβό. Γιατί η ακτοπλοία είναι εκείνη που εξασφαλίζει τα η συνοχή της Ελλάδας η οποία είναι χώρα πολυνησιακή. Αν δεν υπήρχαν τα πλοία της ακτοπλοίας τότε τα νησιά θα είχαν ερημώσει αφού όλοι οι κάτοικοι θα πήγαιναν στην ηπειρωτική χώρα. Και με ερημωμένα νησιά δεν θα υπήρχε τουρισμός».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης έχει σημάνει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου:

«Οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί αλλά και η έλλειψη στη διεθνή αγορά κατάλληλων πλοίων για τις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες θα μας οδηγήσει στην ναυπήγηση νέων πλοίων.


Η ναυπηγική μας βιομηχανία πρέπει να είναι έτοιμη. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την κάλυψη των αναγκών από τα ελληνικά ναυπηγεία.

Στην ανανέωση του ακτοπλοϊκού μας στόλου την περίοδο 1995 - 2015 η ναυπηγική μας βιομηχανία ήταν απούσα. Υπολογίζουμε ότι την περίοδο που προαναφέραμε οι εταιρείες ναυπήγησαν περισσότερα από 46 πλοία αξίας μεγαλύτερης των 4 δισεκατομμυρίων. Από αυτά μόνο δυο ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα με παραγγελίες πριν το 2000.

Είναι πράγματι κρίμα να χαθεί μια δεύτερη ευκαιρία όταν μάλιστα έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η βούληση εκ μέρους των εταιρειών μας.

Θα πρέπει να προσέξουμε να μη χάσουμε και αυτά που έχουμε δηλαδή την κατασκευή μικρών πλοίων όπως για παράδειγμα ΕΓ/ΟΓ ανοικτού τύπου ή άλλων επιβατικών ημερόπλοιων».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ