2019-04-03 11:11:55
Φωτογραφία για Πλήγμα στον εθνικισμό...
Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία χαιρετίστηκε από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη ως ιστορικό γεγονός. Πράγματι ήταν, όχι μόνο γιατί πρώτη φορά επισκέφθηκε αυτή τη χώρα Ελληνας πρωθυπουργός. Κυρίως, γιατί συνοδευόταν από πλήθος υπουργών και 140 επιχειρηματίες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι από τις ισχυρότερες ελληνικές εταιρείες.

Πρόκειται για ιστορική επίσκεψη γιατί έθεσε σε κίνηση την εξίσου ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών. Οσο σημαντική και αν είναι μια συμφωνία, αν δεν μπει σε πλήρη εφαρμογή και αν δεν αποκτήσει πρακτική δυναμική, ποτέ δεν θα μπορέσει να αποδείξει την αξία του περιεχομένου της. Η πράξη είναι το μέτρο κάθε θεωρίας. Και οι συμφωνίες όταν μένουν στα χαρτιά είναι μόνο θεωρίες.

Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έζησαν σχεδόν τριάντα χρόνια η μία μακριά από την άλλη. Μέσα σε περιβάλλον εθνικισμών και εχθρότητας. Εχασαν πολύ χρόνο. Και πρόσφεραν αυτόν τον χρόνο στους εχθρούς τους. Σε όσους τις επιβουλεύονται και σε όσους εχθρεύονται την ειρήνη, τη φιλία και την καλή γειτονία μεταξύ λαών και κρατών.


Ο χρόνος που χάθηκε πρέπει να καλυφθεί. Και δεν θα καλυφθεί στα επόμενα τριάντα χρόνια, αλλά σύντομα. Οσο πιο σύντομα γίνεται. Αυτό αποφασίστηκε χθες στα Σκόπια. Ανοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Εγινε το μεγάλο βήμα, αλλά οι εχθροί αυτής της εποχής, εκείνοι που επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν, είναι εδώ και καραδοκούν. Δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων και στη χώρα μας και στη γείτονα με τον φόβο, την καχυποψία και το εθνικιστικό μίσος.

Η μόνη δύναμη που θα τους σταματήσει είναι η εφαρμογή στην πράξη κάθε ιδέας και κάθε πρωτοβουλίας που φέρνει κοντά και ενώνει τους δύο λαούς. Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία και όσα έγιναν εκεί ήταν ισχυρότατο πλήγμα στον εθνικισμό και σε όσους επενδύουν πολιτικά σε αυτόν, όπως η ηγεσία της Ν.Δ. εδώ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκεί.

Ολοι αυτοί γνωρίζουν καλά πως όσο πιο γρήγορα υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών τόσο πιο γρήγορα θα πάψουν να ψαρεύουν σε θολά νερά. Αυτός είναι ο εφιάλτης τους...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ