2019-04-03 12:49:02
Φωτογραφία για Θετική εισήγηση της Κομισιόν
Αισιοδοξία για λήψη απόφασης εκταμίευσης των 974 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, από τους Υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο ΕWG θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Αυτό ανέφεραν χθες στη βελγική πρωτεύουσα κοινοτικές πηγές, ενώ και η εκπρόσωπος της Επιτροπής εκτίμησε ότι πριν από το Εurogroup της Παρασκευής θα έχει επιβεβαιωθεί η επίτευξη των προαπαιτούμενων, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιτχαρντ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή αναλύει τη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε σχέση και με τη δευτερογενή νομοθεσία. Η ίδια εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εκτιμά πως μπορεί να επέλθει συμφωνία πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων στην Ελλάδα.


Υπενθυμίζεται ότι τα 974 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη σταδιακή εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και πιο συγκεκριμένα από τα κέρδη της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων δανεισμού της δεύτερης διάσωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης υπάρχει και νέα επιστροφή προς την Ελλάδα ανάλογου ύψους ή λίγο χαμηλότερη.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σήμερα την εισήγησή της στο ΕWG, δηλαδή τους τεχνοκράτες των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι προετοιμάζουν τη συνεδρίαση του Εurogroup την Παρασκευή στο Βουκουρέστι. Η εισήγηση θα είναι θετική, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλα τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και μπορεί να πάρει τα χρήματα, ωστόσο θα επισημαίνει την ανάγκη παρακολούθησης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η θετική εισήγηση της Κομισιόν μπορεί να ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο η απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από τους Υπουργούς των χωρών της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για αντιρρήσεις, ωστόσο αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Τα 974 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή ο ESM, ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία, εκτός από τη συμφωνία των Υπουργών, απαιτεί και το «πράσινο φως» εθνικών Κοινοβουλίων, όπως του γερμανικού.

«The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από την naftemporiki.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ