2019-04-04 15:48:50
Φωτογραφία για Ο κομμουνιστής δήμαρχος δείχνει τον δρόμο...
Την είσοδο στη μέχρι πρότινος έδρα του, στο δημαρχείο του ορεινού Οβατζικ στα βάθη της Ανατολίας, κοσμούσε ένα πορτρέτο του Καρλ Μαρξ. Τους τελευταίους μήνες, προστέθηκε κι ένα τεράστιο πανό με αναλυτικά στοιχεία για όλα τα έσοδα και τα έξοδα του μικρού αυτού περιφερειακού δήμου της ανατολικής Τουρκίας.

Επί της θητείας άλλωστε του κομμουνιστή τοπικού δημάρχου, Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, ο προϋπολογισμός ήταν πάντα πλεονασματικός, κυρίως χάρη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που έστησε σε δημόσιες εκτάσεις, δημιουργώντας μεταξύ άλλων 250 νέες θέσεις εργασίας, σε σύνολο σχεδόν 3.000 κατοίκων.

Πλήρως οργανικά τα περισσότερα και ελκυστικής τιμής, μια και δεν παρεμβάλλονται μεσάζοντες, τα παραγόμενα προϊόντα -από το διάσημο πια «κομμουνιστικό μέλι» μέχρι όσπρια, πατάτες και γαλακτοκομικά- έγιναν γρήγορα ανάρπαστα.

Τόσο, που δημιουργήθηκαν σημεία πώλησης σε διάφορες τουρκικές μεγαλουπόλεις, αλλά έγιναν και οι πρώτες εξαγωγές εκτός Τουρκίας.


Τα δε κέρδη δεν στοιβάχτηκαν στα ταμεία του δήμου ή στις τσέπες μερικών. Διοχετεύονταν στο Οβατζικ σε προνοιακά επιδόματα για άπορους δημότες, σε αγροτικές επιδοτήσεις για την αγορά σπόρων και καυσίμων, σε υποτροφίες φοιτητών, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, δημοτικές βιβλιοθήκες.

Κάπως έτσι χτίστηκε ο πολιτικός θρύλος του Ματσόγλου: Αλεβίτη στο θρήσκευμα, Κούρδου Ζάζα, πρώην εργαζόμενου στον τομέα της υγείας, ακτιβιστή και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP), ο οποίος γράφει Ιστορία στη γείτονα.

Το πρώτο κεφάλαιο άνοιξε το 2014 με την εκλογή του στον περιφερειακό δήμο. Το επόμενο γράφηκε στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με την ιστορική πρώτη εκλογή κομμουνιστή δημάρχου σε μητροπολιτικό δήμο της Τουρκίας -εν προκειμένω του Τούντζελι (όπου υπάγεται το Οβατζικ).

Επικράτησε με 32,77%, αφήνοντας πίσω του τους υποψηφίους του φιλοκουρδικού-αριστερού HDP (28,21%), του κεμαλικού CHP (20,59%) και του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού AKP (14,06%). Κι αυτό, σε ένα πάλαι ποτέ προπύργιο του CHP, που στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε περάσει στον έλεγχο του HDP.

«Θα επεκτείνουμε το παραγωγικό και διοικητικό μοντέλο που αρχίσαμε στο Οβατζικ», διακήρυξε ο Ματσόγλου, υποσχόμενος ότι η πόρτα του στο δημαρχείο του Τούντζελι θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους.

«Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό», ανέφερε στην τουρκική αριστερή εφημερίδα SoL.

Πράγματι, ο κομμουνιστής δήμαρχος έχει αναχθεί «από τα κάτω σε σύμβολο καλής διακυβέρνησης στην Τουρκία», παρατηρούσε σε προ μηνών άρθρο της στο New Yorker η βραβευμένη Αφγανο-αμερικανίδα δημοσιογράφος Φαρίμπα Νάουα, η οποία ταξίδεψε πέρυσι μέχρι το Οβατζικ για να τον συναντήσει.

«Στην Τουρκία, οι κομμουνιστές είναι περιθωριακή ομάδα», έγραφε τον περασμένο Απρίλιο, «και η εκλογή του Ματσόγλου (σ.σ.: στο Οβατζικ) έδειξε ότι το AKP προτίθεται να ανεχθεί έναν κομμουνιστή πολιτικό, καθώς δεν συνιστά απειλή».

Με την εκλογή του πάντως στον μητροπολιτικό δήμο του Τούντζελι, ο αποκαλούμενος και «κομμουνιστής πρόεδρος» έχει ανεβάσει τον πήχη. Οπως έχουν ανέβει, εξάλλου, και τα πολιτικά στοιχήματα εν γένει στην Τουρκία, μετά την κολοβή νίκη-στραπάτσο του AKP στις κάλπες της Κυριακής...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ταμείο στο Prime time...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ