2019-04-06 08:25:12
Φωτογραφία για Πώς θα γίνει η πρόωρη εξόφληση του δάνειου του ΔΝΤ...
Τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρόωρη εξόφληση μέρους από το δάνειο του ΔΝΤ, με το υψηλό επιτόκιο στο επίπεδο του 5%, περιγράφει το υπουργείο Οικονομικών στο Οικονομικό Δελτίο που εξέδωσε. Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ για το 2018.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο, επισημαίνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι (όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 01.04.2019) να χρησιμοποιήσει μέρος των ταμειακών διαθεσίμων που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης των τελευταίων τεσσάρων ετών. Με τα χρήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί η πρόωρη αποπληρωμή του «πλέον ακριβού τμήματος του δανεισμού του Δημοσίου στον επίσημο τομέα». 

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι σήμερα, μετά την έγκριση για εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM άναψε το «πράσινο φως» για να πραγματοποιηθεί μία παρόμοια κίνηση.


Στο Δελτίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016- 2018 διαμορφώθηκε, σε ονομαστικούς όρους, στα 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2 δισ. ευρώ διανεμήθηκαν με τη μορφή καλά σχεδιασμένου εφάπαξ κοινωνικού μερίσματος. Το υπόλοιπο ποσό, ύψους 11 δισ. ευρώ, συνέβαλε στο "χτίσιμο" ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας, μέρος του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τώρα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου τμήματος του χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα».

Στο 3,9% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα κυμανθεί στο 3,9 %, καθώς εκτιμάται ότι πέρυσι υπήρξε υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης με βάση τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας.

Το Οικονομικό Δελτίο, ωστόσο, παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις από την Eurostat, οι οποίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 23 Απριλίου.

Ανάμεσα σε άλλα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι: 

Το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της.

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το α' δίμηνο εφέτος ξεπέρασαν τον στόχο κατά 344 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα κατά 195 εκατ. ευρώ.

Η ανεργία μειώθηκε κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο πέρυσι και διαμορφώθηκε στο 18%.

Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2,9 δισ. ευρώ το δ' τρίμηνο του 2018, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος τους να διαμορφώνεται σε 81,8 δισ. ευρώ. Επίσης, οι νέοι στόχοι που υπέβαλαν οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα περιοριστεί ελαφρώς κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, ενώ οι προηγούμενοι στόχοι προέβλεπαν μείωση στο 21,2%.

Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Moody's επεσήμανε ότι το αναθεωρημένο σχήμα για την προστασία της α' κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ