2019-04-06 10:57:28
Φωτογραφία για Αλληλεγγύη και ανθρωπισμός η απάντησή μας...
Τι ακριβώς ζητούν από την ελληνική πολιτεία οι απελπισμένοι άνθρωποι που από χθες άλλοι στοιβάζονται στα Διαβατά και άλλοι έχουν καταλάβει τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αθήνας; Κάτι το ανέφικτο: να ανοίξουν τα σύνορα προς τη Βόρεια Μακεδονία. Από εκεί ελπίζουν ότι θα φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, εκεί όπου ονειρεύονται να στήσουν μια καινούργια ζωή, από τότε που ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους από τις βυθισμένες στον πόλεμο, την ανέχεια και την οδύνη χώρες τους.

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία για τους χιλιάδες απεγνωσμένους αυτούς ανθρώπους; Κάτι το ελάχιστο: να τους εξασφαλίσει όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη χώρα μας για όσο καιρό βρίσκονται εδώ. Τι ακριβώς μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Πολλά, στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες στις οποίες επιβιώνουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και ένα κορυφαίο: να δώσει τη μάχη στην Ευρώπη, ώστε να αλλάξει ο πυρήνας της πολιτικής της.


ιατί το προσφυγικό είναι κυρίως θέμα της Ευρώπης, του συσχετισμού των δυνάμεων που διαμορφώνεται εκεί και καθορίζει πολιτικές, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ξεριζωμένους ανθρώπους που φτάνουν ικέτες στα σύνορά της. Αυτή η Ευρώπη, που έχει αφήσει πίσω της τον εαυτό της παραβιάζοντας συστηματικά τις ιδρυτικές αρχές της και βλέποντας στο πρόσωπο των προσφύγων τον οιονεί επικίνδυνο και εχθρικό Αλλο, εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Αυτή ακριβώς η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στις κάλπες - στις κρισιμότερες ίσως εκλογές από την ίδρυσή της. Και εκεί όλοι μας θα κληθούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα κρίσιμα, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ταυτότητας, για το πώς οραματιζόμαστε το μέλλον της. Το προσφυγικό θα είναι ένα από τα κύρια σημεία της αναμέτρησης.

Απέναντι στον φόβο και στο μίσος που οι δυνάμεις της άκρας Δεξιάς και της λαϊκιστικής Δεξιάς επιχειρούν να σπείρουν, αξιοποιώντας το προσφυγικό, οι προοδευτικοί πολίτες οφείλουμε να απαντήσουμε, υπερασπιζόμενοι τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές: την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Αυτές οι αρχές μπορούν να γίνουν το διαβατήριο που θα ανοίξει τα σύνορα για κάθε εγκλωβισμένο στα Διαβατά, στον Σταθμό Λαρίσης και σε κάθε γωνιά...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ