2019-04-06 16:16:30
Φωτογραφία για Από το Γαλάτσι προς το μέλλον...
Η σημερινή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας σηματοδοτεί μία νέα εποχή, αν όχι έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θυμίζει το ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο έγινε ενιαίος φορέας, με τη διαφορά ότι στη θέση των αριστερόστροφων συνιστωσών τώρα βρίσκεται η κεντροαριστερή «Γέφυρα».

Για να παραφράσουμε τη λατινική ρήση «omnes viae Romam ducunt» (όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη), σήμερα το απόγευμα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γαλάτσι, εκεί που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις, η οποία θα φέρει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Για να επανέλθουμε στο λατινικό ρητό, λέγεται πως είχε δύο ερμηνείες. Η πρώτη ήταν ότι -θεωρητικά- όλοι οι δρόμοι της αχανούς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οδηγούσαν στην πρωτεύουσα. Η άλλη ερμηνεία είναι πιο ενδιαφέρουσα και ταιριάζει γάντι στη σημερινή πολιτική εκδήλωση. Αυτή ανέφερε ότι μπορείς να ακολουθήσεις διαφορετικά μονοπάτια για να πετύχεις έναν κοινό στόχο.


Ποιος είναι ο στόχος; Με πρώτο πεδίο μάχης τις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η δημιουργία ενός ισχυρού πόλου που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Αυτό, άλλωστε, διατυπώνεται με έμφαση καιρό τώρα σε κάθε ευκαιρία από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και κορυφαία, κυβερνητικά και μη, στελέχη. Αφορμή για τη σύσφιγξη των σχέσεων που οδήγησε στο πλαίσιο συνεργασίας της κυβερνώσας Αριστεράς με την Κεντροαριστερά, στάθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό ήταν το κομβικό σημείο, όταν οι πολιτικές δυνάμεις, οι φορείς και οι συλλογικότητες κλήθηκαν να πάρουν θέση για το ακανθώδες αυτό ζήτημα.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία θα δώσει ιδιαίτερο βάρος τόσο στη συμφωνία όσο και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της για την Ελλάδα και ειδικότερα τα Βαλκάνια και πώς αυτή επιτεύχθηκε απέναντι στα κηρύγματα του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και πέντε μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, εάν και εφόσον αυτές γίνουν το φθινόπωρο, όπως επανειλημμένα έχει πει ο πρωθυπουργός.

Ενα νέο κόμμα;

Και όταν λέμε νέα εποχή, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι βάσεις θα τεθούν σήμερα στο Γαλάτσι. Αρκετοί είναι εκείνοι που παραλληλίζουν τη σημερινή διαδικασία με εκείνη που έγινε πριν από έξι χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για συνέδριο αλλά για μια «ιδρυτική συνδιάσκεψη του προοδευτικού μετώπου στην Ελλάδα», όπως έχει γραφτεί χαρακτηριστικά στην «Αυγή».

Και αν πριν από έξι χρόνια μετρούσαμε συνιστώσες (λιγότερο ή περισσότερο αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ), πλέον τον κεντρικό ρόλο εδώ στη νέα εποχή έχει η «Γέφυρα», η πρωτοβουλία των πολιτών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και πριν από δύο μήνες «αγκάλιασαν» τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας με σχετικό κείμενο που υπέγραψαν τους οργανωμένους φορείς της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να αναλάβουν πρωτοβουλίες διαλόγου και να υπερβούν, όπως ανέφεραν, τις «αδιέξοδες μετωπικές αντιπαραθέσεις».

Από κοντά υπάρχει και μια σειρά άλλων οργανώσεων, κινήσεων και κινημάτων που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και οι οποίες, η μία μετά την άλλη, δίνουν το «παρών» στη νέα αυτή συμμαχία.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως αυτή η πρωτοβουλία βάζει τις βάσεις για το μέλλον και δεν έχει ημερομηνία λήξης την ημέρα των ευρωεκλογών.

Εγκαινιάζεται, δε, σε μια περίοδο που η χώρα έχει τυπικά βγει από τα Μνημόνια εδώ και αρκετούς μήνες, που η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την καθημερινότητα με σειρά μέτρων υπέρ της κοινωνίας και που η πόλωση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, με αφορμή το βασικό γενικό δίλημμα των ευρωεκλογών, το οποίο, ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει και δίλημμα των εθνικών εκλογών: «Πρόοδος ή συντήρηση;»

Τα πυρά

Εννοείται πως η προσπάθεια αυτή συγκεντρώνει πολλά πυρά. Αρχής γενομένης από τη Ν.Δ., η οποία θέλει να κόψει τις γέφυρες του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο βλέπει ότι απειλείται η βάση του, καθώς διαπιστώνει προσπάθεια διεμβολισμού του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από φωνές εντός του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται κάπως άτσαλα και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη βασικά ποιοτικά κριτήρια.

Η γκρίνια εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφραστεί με άρθρα και παρεμβάσεις (π.χ. στην εφημερίδα «Εποχή», στον ιστότοπο Commonality κ.α.) και δεν είναι καινούργια. Μένει να δούμε τις αντιδράσεις μετά την αποψινή εκδήλωση.

● Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε άτυπα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της σημερινής εκδήλωσης στο Γαλάτσι.

Δημήτρης Τερζής - efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ