2019-04-07 14:00:23
Φωτογραφία για Σε αδιέξοδο 80.000 μηχανικοί λόγω δυσβάσταχτων φόρων-εισφορών
Σε δεινή θέση βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των 80.000 μηχανικών της χώρας, λόγω των δυσβάσταχτων –για τους ίδιους- φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών με τα οποία έχουν "φορτωθεί".

Αυτό καταδεικνύει η  δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργου Στασινού. Σύμφωνα με αυτήν, "η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές δημεύουν το εισόδημα" της εν λόγω επαγγελματικής ομάδας.

Και αυτό γιατί, ειδικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μηχανικοί θα πρέπει να…δανειστούν, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ταμεία, καθώς το ύψος των φόρων και των εισφορών που πρέπει από φέτος να πληρώσουν ξεπερνά το ίδιο τους το καθαρό δηλωτέο ετήσιο εισόδημα!

Σύμφωνα με παράδειγμα το οποίο επικαλείται ο Γ. Στασινός, μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 5000, θα πρέπει να πληρώσει σε ετήσια βάση φέτος 5938 ευρώ. Με άλλα λόγια, η επιβάρυνσή του θα είναι κατά 938 ή 15,7% υψηλότερη σε σχέση με το εισόδημα του. Έτσι φόροι και εισφορές αντιστοιχούν στο 115,7% του εισόδημα του μηχανικού του εν λόγω παραδείγματος.


Πιο αναλυτικά:

Και αυτό την ίδια στιγμή, που η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο των μηχανικών ανέρχεται μόλις γύρω στο 60%. Με άλλα λόγια, μόλις 6 στους 10 μηχανικούς μπορούν και καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ κάθε μήνα. Το υπόλοιπο 40% δεν τις καταβάλλει τακτικά και, έτσι, δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα.

Η πίεση προς τους μηχανικούς αυξάνεται δραματικά από αυτό το μήνα ακόμα περισσότερο, καθώς, εκτός από τις εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας (οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά 11% λόγω της ανάλογης αύξησης του κατώτατου μισθού), θα πρέπει να εξοφλήσουν (έως τις 12 Απριλίου) τρία ειδοποιητήρια.

Το πρώτο ειδοποιητήριο θα αφορά στις εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ για το δίμηνο Ιανουαρίου –Φεβρουαρίου 2019, το δεύτερο στην πρώτη δόση (επί συνόλου 36) εξόφλησης των αναδρομικών εισφορών υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ για το 2017, ενώ το τρίτο ειδοποιητήριο θα αφορά στην πρώτη δόση (επί συνόλου 36) των αναδρομικών εισφορών υπέρ του επικουρικού –εφάπαξ για το έτος 2018.

Είναι για αυτό το λόγο που (και) οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί αναμένουν με αγωνία την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην εν λόγω ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές οι οποίες "γεννήθηκαν" έως και την 31η /12/2018. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις (έναντι 36 που προβλέπεται σήμερα) και οι αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού –εφάπαξ για τα έτη 2017-2018.πηγή capital
greece-salonikia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ