2019-04-08 12:30:52
Φωτογραφία για Ομόλογα: Σε ναδίρ 13 ετών η απόδοση του 10ετους
Απρόσκοπτα συνεχίζεται το ράλι των ελληνικών ομολόγων, μετά την πρόσφατη θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η οποία έστειλε μήνυμα στις αγορές ότι η Αθήνα τηρεί δεσμεύσεις της και μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Με την τιμή να απογειώνεται, η απόδοση του ομολόγου αναφοράς (δεκαετούς διάρκειας) υποχωρεί σήμερα σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από το 2006.

Στην αισθητή αποκλιμάκωση συμβάλλει βεβαίως τα  μέγιστα και το διεθνές περιβάλλον στις αγορές. Η στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος είναι μαζική εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ύφεση στην Ευρωζώνη και απότομη επιβράδυνση συνολικά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι πιο τολμηροί από όσους επιλέγουν το καταφύγιο των ομολόγων επιζητούν αποδόσεις καλύτερες από εκείνες που προσφέρουν οι τίτλοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και άλλων κρατών- μελών του πυρήνα. 

Η επιλογή του ελληνικού ενεργητικού φαντάζει υπό αυτές τις συνθήκες ιδανική. Έτσι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 3,48%, με πτώση πέντε μονάδων βάσης ή 1,36% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ανάλογα επίπεδα είχαν να καταγραφούν, όπως αναφέρει το Reuters, από τον Ιανουάριο του 2006, όταν η απόδοση ήταν στο 3,5%. 


Εδώ και καιρό σε σημειώματά τους οι επενδυτικοί οίκοι τόνιζαν πως είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης του 1ος δισ. ευρώ. Μπορεί το «φουσκωμένο» μαξιλάρι ρευστότητας, που έχει φροντίσει να βάλει στην άκρη η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και να μην έχουμε καμία άμεση ανάγκη για τα χρήματα, αλλά σε συμβολικό επίπεδο, ήταν μία απόφαση, που χρειαζόμασταν. Η αγορά χρέους δικαιώνει τώρα αυτή την άποψη χαρίζοντας ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού. 

naftemporiki.gr 

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ