2019-04-08 14:20:10
Φωτογραφία για Η επόμενη μέρα...
«Στην πολιτική τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Εάν συμβεί κάτι, μπορείς να στοιχηματίσεις ότι ήταν σχεδιασμένο να γίνει έτσι», έλεγε ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ και σίγουρα δεν είχε άδικο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη στο Γαλάτσι το προηγούμενο Σάββατο. Η επίσημη ανακοίνωση της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ και λοιπές δυνάμεις και φορείς της Κεντροαριστεράς είναι το πολιτικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις στρατηγικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το πολιτικό σχέδιο της επόμενης μέρας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα βγει στις κάλπες τον επόμενο μήνα.

Απαλλαγμένος από τη συμπόρευση με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πλέον κάτι που για πολλούς επικριτές του θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 4 χρόνια.

Τους προηγούμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο απέρριψε αυτήν την πρόταση και σε κάποια ζητήματα ακολούθησε μιαν αντιπολιτευτική πολιτική που είχε τον χαρακτήρα του αυτοσκοπού, γινόταν δηλαδή μόνο και μόνο για να κάνει αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.


Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια συνεννόησης δεν σταμάτησε. Αυτή τη φορά όχι με την ηγεσία, αλλά με στελέχη. Ο Τσίπρας γνώριζε ότι έχει το λεγόμενο momentum μαζί του. Βοήθησαν άλλωστε και οι συνθήκες, η πόλωση, η εθνικιστική έξαρση την οποία καλλιέργησε η Ν.Δ. και την οποία ακολούθησε η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η απειλή της Ακροδεξιάς, που είναι υπαρκτή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.

Σε αυτά τα δεδομένα πόνταρε ο Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε το κάλεσμα για συμπόρευση, γνωρίζοντας πως, από τη στιγμή που υπάρχει κενό αριστερά του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το καλύψει. Οι πρώτοι καρποί αυτής της προσπάθειας φάνηκαν στο Γαλάτσι το προηγούμενο Σάββατο.

Το πόσο αξιόλογο είναι αυτό το σχέδιο θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνος, με όλους τους άλλους απέναντί του. Αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση το γνωρίζει καλά και προσπαθεί να το αποδομήσει, επενδύοντας στην απαξίωσή του. Το ποιος θα κερδίσει απ' αυτή την ιστορία, θα φανεί σύντομα...
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ