2019-04-08 16:00:26
Φωτογραφία για Πώς να εξολοθρεύσεις κάθε λεκέ
Ρούχα έχουμε… εντάξει, δεν θα πούμε λίγα, αλλά όπως και να ‘χει είναι ένας στάνταρ αριθμός. Λεκέδες που μπορούν να βρεθούν μυστηριωδώς σε αυτά τα ρούχα, όμως, υπάρχουν πολλοί. Και επειδή ο κάθε λεκές απαιτεί διαφορετική προσοχή, σου έχουμε συμβουλές για τον καθένα.

Λεκές από αίμα

Ξεκινάμε μακάβρια. Το αίμα είναι οργανικός λεκές, αλλά δύσκολος λεκές επίσης. Μουλιάστε το ρούχο σε κρύο νερό, τρίβοντάς το απαλά με τα δάχτυλά σας για να αφαιρέσετε όσο περισσότερο αίμα γίνεται. Όταν το νερό αρχίσει να χρωματίζεται, αλλάξτε το. Όταν το νερό σταματήσει να χρωματίζεται, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σκεύασμα για οργανικούς λεκέδες (υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ) και αφήστε το να καθίσει στο ύφασμα πριν το πλύνετε.

Λεκέδες φρούτων και χυμών

Διαλύστε τον λεκέ με κρύο, τρεχούμενο νερό, και χρησιμοποιήστε λίγο ενζυματικό απορρυπαντικό απευθείας πάνω στον λεκέ. Αφήστε το για 20 λεπτά, και χωρίς να το ξεπλύνετε, βάλτε το στο πλυντήριο, στην πιο ζεστή θερμοκρασία που επιτρέπει το συγκεκριμένο ύφασμα.


Σωματικά υγρά και οργανικοί λεκέδες

Ιδρώτα, εμετός, οτιδήποτε παράγει το σώμα μας, είναι δύσκολος λεκές. Χρειάζεται ενζυματικό απορρυπαντικό (που διαλύει τις πρωτεΐνες) και οξυγονωμένο μη χλωριούχο λευκαντικό. Πλύντε το στην πιο ζεστή θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα. Μερικές φορές, ακόμα και αν ο λεκές φύγει, μπορεί να μείνει μυρωδιά, και αυτό χρειάζεται ειδικό απορρυπαντικό που καταπολεμά (όχι καλύπτει, καταπολεμά) τις μυρωδιές. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση το ζεστό νερό μόλις λερωθείτε, όμως, καθώς μπορεί να… μαγειρέψει τις πρωτεΐνες του λεκέ και να τον κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι εφιάλτης… ή έτσι τουλάχιστον νομίζαμε. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να καλύψετε τον λεκέ με αλάτι, να περιμένετε να γίνει ροζ (θα απορροφήσει τις χρωστικές του κρασιού) και μετά να το μουλιάσετε σε κρύο νερό, μαζί με ενζυματικό απορρυπαντικό για ένα βράδυ. Μετά επαναλάβετε, αν δεν έφυγε όλος ο λεκές, και πλύνετε κανονικά.

Λεκέδες από ντομάτα

Αυτοί οι λεκέδες είναι όντως εφιάλτης, επειδή η ντομάτα σχεδόν πάντα θα συνοδεύεται από λάδι (συνήθως σε σάλτσα). Αυτό που πρέπει να κάνετε για τους λιπαρούς λεκέδες, λοιπόν, είναι ένα παλιό κόλπο της μαμάς: σαπούνι για πιάτα. Χρησιμοποιήστε το απευθείας στον λεκέ και τρίψτε τον απαλά με τα δάχτυλά σας. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Αν το λάδι έχει φύγει, αλλά ο λεκές επιμένει, δοκιμάστε την τεχνική για τους φρουτολεκέδες που περιγράψαμε πιο πάνω.

Λεκέδες από καφέ

Κρύο νερό να τρέχει, όση ώρα χρειαστεί για να φύγει το περισσότερο. Έπειτα, ενζυματικό απορρυπαντικό και μια απαλή βούρτσα για να μπει το απορρυπαντικό μέσα στο ύφασμα. Αφήστε το για 5-10 λεπτά, και έπειτα πλύντε το κανονικά, χωρίς να ξεπλύνετε πρώτα το απορρυπαντικό. Ξανά, χρησιμοποιήστε την πιο υψηλή θερμοκρασία που επιτρέπεται για το συγκεκριμένο ύφασμα.

Λεκέδες από μελάνι

Βάλτε μια χαρτοπετσέτα κάτω από τον λεκέ και ψεκάστε τον με λακ. Αυτό θα τον κάνει να φύγει από το ύφασμα και να περάσει στην χαρτοπετσέτα. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, σκουπίστε τον λεκέ με ένα καθαρό πανί για να διώξετε τα υπολείμματα, και μετά πλύντε το κανονικά με ένα ενζυματικό απορρυπαντικό.
starxeiamas
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ