2019-04-09 10:34:20
Φωτογραφία για Εθνική άμυνα και παιδεία
ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΙΑΖΙΑ

Βασικός παράγοντας της δομής της εθνικής άμυ­νας και πολλαπλασιαστής της στρατιωτικής ισχύ­ος είναι η ποιότητα και το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού των ΕΔ, το οποίο απαιτείται να έχει υψηλού επιπέδου ψυχικά, πνευματικά και σωματικά προσόντα, προκειμένου να δύναται να ανταποκριθεί στις αντίξοες συνθήκες και τις κρίσιμες καταστάσεις. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, που η πατρίδα αγόρασε με το υστέ­ρημά της, για να λειτουργήσουν και να είναι επιχειρη­σιακά έτοιμα πρέπει να υπηρετούνται από προσωπικό που να έχει γαλουχηθεί στις αρετές της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας, να διακατέχονται από εθνικό φρόνημα.

Η καλλιέργεια εθνικού φρονήματος και υγιούς πα­τριωτισμού σε μια δημοκρατική πολιτεία πρέπει να γί­νεται κυρίως μέσω της παιδείας. Σε αντίθετη περίπτω­ση βρίσκουν έδαφος τα δύο άκρα: Η παράλογη εθνική αλαζονεία αφενός και ο εθνομηδενισμός αφετέρου. Ο πατριωτισμός, και όχι ο «ο νέος πα­τριωτισμός», όπως τον λανσάρουν με­ρικοί νεόκοποι πατριώτες, δεν είναι αφηρημένη έννοια, είναι κυρίως πρά­ξη, είναι δημιουργία, είναι συμπερι­φορά και δεν τίθεται κάτω από κομ­ματικές σημαίες παρά μόνο κάτω από τη Γαλανόλευκη.


Με αυτά τα δεδομένα είναι προφα­νές ότι η εθνική άμυνα δεν επιτυγχά­νεται με μια απλή λογιστική διαδικα­σία και πρακτική, αλλά μέσω μιας πο­λυσύνθετης κινητοποίησης και συνεργασίας των φορέ­ων και των πολιτών του κράτους. Στηρίζεται σε ιδανικά και αξίες οι οποίες πηγάζουν από την ιστορία, τον πο­λιτισμό και τις παρακαταθήκες του έθνους. Είναι προ­φανές ότι η εθνική άμυνα είναι ευθέως ανάλογη με την ποιότητα της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Η παιδεία είναι μια σοβαρή εθνική υπόθεση με την οποία γαλουχούνται οι νέοι στα νάματα των ακατάλυτων και διαχρονικών αξιών του έθνους, γεγονός που τους καθιστά υπεύθυνους και ικανούς πολίτες για να επιτελέσουν το εθνικό τους χρέος όταν απαιτηθεί.

Με αυτόν τον τρόπο η παιδεία σφυρηλατεί την ψυχή των νέων και τους καθιστά κοινωνούς του ένδοξου πα­ρελθόντος και ικανούς να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εθνική άμυνα όταν απαιτηθεί και η πατρίδα σημάνει προσκλητήριο. Οι νεφελώδεις ιδεολογικές αντιλή­ψεις και οι μηδενιστικές ανατροπές δεν συνεισφέρουν θετικά στην υπόθεση της εθνικής άμυνας. Από τα προ- αναφερθέντα προκύπτει ότι ο ρόλος της παιδείας είναι σημαντικός και καθοριστικός για την επιβίωση και την πρόοδο του έθνους. Εθνική άμυνα και παιδεία είναι άρ­ρηκτα συνδεδεμένες και συνυπάρχουν σε όλη τη μα­κραίωνα ιστορική πορεία του έθνους μας.

Όμως, όσο η κομματική ιδιοτέλεια είναι κυρίαρχη στην κατ’ ευφημισμόν δημόσια και δωρεάν παιδεία, τόσο οι μέτριοι στη χώρα μας θα γίνονται «Ρουβίκωνες» και οι άριστοι θα μετοικούν σε χώρες που τους προσφέρουν τις δυνατότητες να «διαβαίνουν τους Ρουβίκωνες» με επιτυχία, αλλά με δυσμενείς επιπτώσεις και στην οι­κονομία και στην άμυνα αλλά βέβαια και στην παιδεία.

Επί χρόνια στη χώρα μας, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιεργήθηκαν η ανυποταξία, η αναρχία, η σύγ­χυση μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού και η απο­στροφή από την ελληνική παιδεία. Απαιτείται να αυξηθεί ο κόπος της γνώσης, να δείξουμε φιλοπατρία, να απο­δεχθούμε θυσίες και να αγαπήσουμε την αρετή, για να δουν τα μάτια της νεολαίας μας ένα χαμόγελο στο αύ­ριο, για να δει η πατρίδα μας μια άνοιξη Ο Κωνσταντίνος Ζιαζιάς είναι στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ

(ΤΑ ΝΕΑ-08/04/2019 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ