2019-04-09 15:16:28
Φωτογραφία για Οι παρεμβάσεις της Novartis που έβλαψαν το Δημόσιο...
Άντα Ψαρρά

Το διεθνές αυτό σκάνδαλο που ακριβοπλήρωσε σε άλλες χώρες με πρόστιμα ο ελβετικός κολοσσός είχε στην Ελλάδα μια επιπλέον διάσταση, μια και ήταν η χώρα που διαμόρφωνε τις τιμές του φαρμάκου και για άλλες χώρες και επομένως οι θετικές και ακριβές τιμές έφερναν στη Novartis πολύ μεγαλύτερα κέρδη. Ο παραλογισμός, όμως, ειδικά στη χώρα μας είναι ότι οι πρώην κυβερνητικοί παράγοντες δεν δηλώνουν απλά αθώοι, αλλά επιμένουν αφενός μεν ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο, αναιρώντας τις δικές τους αρχικές τοποθετήσεις, αφετέρου δε ότι εκ των προτέρων όλες οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι προϊόντα συναλλαγής.

Το ίδιο κάνουν και όσοι επαγγελματίες της υγείας, καθηγητές και εκπρόσωποι του Τύπου βλέπουν κατά καιρούς το όνομά τους σε καταθέσεις, σε σκληρούς δίσκους και σε έγγραφα, ενώ ακόμα και τα στελέχη της εταιρείας και των φορέων που διαμόρφωναν τις τιμές αρνούνται κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Οσο για τα τεράστια ελλείμματα και τη σπατάλη, ίσως τελικά να φταίνε οι πολίτες! Χθες οι εισαγγελείς υπέβαλαν το πρώτο αίτημα για κλήση σε ανωμοτί κατάθεση του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου


Ο Ανδ. Λοβέρδος διετέλεσε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (7/9/2010 - 17/5/2012), ενώ η θητεία του σημαδεύτηκε κυρίως από την κατάπτυστη υγειονομική διάταξη 39Α που είχε αποδοκιμαστεί από σύσσωμη την κοινότητα των λειτουργών της υγείας, από τους συλλόγους των οικογενειών, των χρηστών και ληπτών των υπηρεσιών, διότι, όπως αποδείχτηκε, μοναδικός στόχος ήταν ο στιγματισμός και η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Αφωνοι δημοσιογράφοι τον άκουγαν να τους λέει σε συνέντευξη Τύπου ότι «απειλούμαστε από τον ιό και να γράψετε μεγάλα κομμάτια εσείς οι δημοσιογράφοι για την απειλή να μπει ο ιός από τις μετανάστριες στην ελληνική οικογένεια».

Η «Εφ.Συν.» παρουσίασε σε σειρά ρεπορτάζ όλα τα στοιχεία που προέκυπταν από τη δικογραφία -από τις μαρτυρίες και τα κατασχεμένα αρχεία της φαρμακευτικής εταιρείας- που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι ελιγμοί Λοβέρδου που “εκτόξευσαν” τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας» (3/3/2018) επισημαίναμε ότι:

■ Ο Ανδ. Λοβέρδος στην προσπάθεια να «εξορθολογίσει» τις δαπάνες, το 2010, προχωρούσε ταυτόχρονα σε οριζόντιες μειώσεις και σε αθρόες υπερτιμολογήσεις. Στον χώρο των τιμών του φαρμάκου δημιουργήθηκε χάος, ενώ μαζί με τις εξαγγελίες για μειώσεις τιμών, στα ακριβά φάρμακα αυξήθηκε τόσο το κόστος όσο και το περιθώριο κέρδους για τις φαρμακοβιομηχανίες. «Από εκεί και πέρα, σας περιμένουμε χωρίς να μειωθούν τα κέρδη σας», ανέφερε ο Ανδ. Λοβέρδος. Τον Οκτώβριο 2010, διαπραγματεύεται ακόμα με τη φαρμακοβιομηχανία για τα 89 ακριβά φάρμακα. Τη στιγμή που γίνονταν εξαγγελίες για μειώσεις τιμών, στα ακριβά φάρμακα δεν αυξήθηκε μόνο το κόστος, αλλά και το περιθώριο κέρδους για τις φαρμακοβιομηχανίες.[...]

Με αγορανομική διάταξη στις 5/8/2010, η κυβέρνηση είχε ρίξει το κέρδος των φαρμακείων στα ακριβά αυτά φάρμακα (σ.σ. κυρίως της Novartis) κατά 10 μονάδες, εκτινάσσοντας το ποσοστό κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών από 60,30% σε 73,35%. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, στο νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε, οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν μέχρι και κατά 25%! Εκτός λοιπόν ότι μεγάλωσε το μερίδιο στην πίτα των 89 φαρμάκων των φαρμακοβιομηχανιών, αυξήθηκε και το κέρδος τους. Ετσι, τα φαρμακεία και οι φαρμακαποθήκες έβγαζαν λιγότερα, το ασφαλιστικό σύστημα και οι ασθενείς πλήρωναν περισσότερα και οι εταιρείες κέρδιζαν.

Η εταιρεία έχει κύριο στόχο τη συγκράτηση των μειώσεων των τιμών των off patent (εκτός πατέντας) φαρμάκων που θα προέκυπταν από την ανατιμολόγηση. Τελικά, ο στόχος σχεδόν επιτυγχάνεται κι ενώ επιβλήθηκαν οριζόντιες μειώσεις, ο Κ. Φρουζής καταφέρνει να συμφωνηθεί η καθυστέρηση στις μειώσεις, ενώ είχαν ήδη εξαιρεθεί τα πολύ ακριβά φάρμακα («ορφανά») και τα εμβόλια. Η σημείωση που κάνει το πρώην στέλεχος της Novartis είναι: «Συμφωνήθηκε»! και συμπληρώνει ότι «άλλος κρίσιμος στόχος που “συμφωνήθηκε” ήταν “να είμαστε πιο κοντά στην ηγεσία της Υγείας παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στις ανάγκες της”»!

Σε δύο τουλάχιστον σημεία, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο συναλλασσόταν ο ελβετικός κολοσσός με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ περιλαμβάνει μία και μόνο αναφορά σε υπουργό Υγείας και συγκεκριμένα της περιόδου 2011-2012. «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο υπουργός Υγείας πληρώνονταν για την εγγραφή (εισαγωγή) νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών».

«Το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο Φρουζής είχε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στο γραφείο του. Η θέση της εταιρείας ήταν ότι μία επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ σε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο είχε τη δυνατότητα να σώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έχανε η Novartis» (μάρτυρας ΗΠΑ)...
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ