2019-04-10 08:24:41
Φωτογραφία για Κεντρική διαχείριση δικαιωμάτων...
...με νόμο για αθλητικές μεταδόσεις Νέα δεδομένα στις αθλητικές μεταδόσεις από την τροπολογία του υφυπουργού Γιώργου Βασιλειάδη, που αλλάζει το…παιχνίδι στην ελεύθερη και τη συνδρομητική τηλεόραση. Τα...

χαρακτηριστικά της είναι δύο. Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες υποχρεωτικά παραιτούνται από τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων τους, δίνοντας κρατικό χαρακτήρα στην κεντρική τους διαχείριση. Συγκροτείται μια νέα κατηγορία, εκτός από τη Super League και τη Football League, η Super League 2, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των αγώνων της Football League.

«Οι ΠΑΕ που συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Super League 2 και Football League εκχωρούν και μεταβιβάζουν αυτομάτως και αυτοδικαίως στην αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που κατέχουν», προβλέπει η τροπολογία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούν να συγκροτούν συνεταιρισμούς.


Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στις ΠΑΕ, που αναζητούν τρόπους αντίδρασης. Η βασική διαφορά με το παρελθόν της κεντρικής διαχείρισης των δικαιωμάτων είναι πως συνιστούσε εθελούσια επιλογή μεταξύ των μελών του αθλητικού συνεταιρισμού της Super League και όχι κυβερνητική απόφαση που συνδέεται με τη συμμετοχή στον φορέα. Αν υλοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, τότε η ΕΡΤ αποκτά ένα τεράστιο προβάδισμα στο πεδίο των μεταδόσεων, δημιουργώντας όμως και σοβαρό πρόβλημα στη Nova.

Από το ανταποδοτικό τέλος σήμερα η ΕΡΤ έχει συμφωνήσει για επτά ομάδες της SL να διαθέσει 55 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια (2018-19, 2019-20). Για το σύνολο των αγώνων της SL θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στην πορεία θα φανεί αν όλα αυτά θα υλοποιηθούν ή όχι. Η κίνηση της κυβέρνησης έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Με τον τρόπο αυτό οι ΠΑΕ αποκτούν την προσδοκία του σταθερού εσόδου από την ΕΡΤ ή άλλο συνεργαζόμενο φορέα, εν όψει της προεκλογικής περιόδου. Και, επίσης, αν δεν εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά η αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και μετατεθεί στο μέλλον, τότε θα έχουν πολλούς λόγους για να είναι ικανοποιημένοι...

typologies.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ