2019-04-10 09:28:09
Φωτογραφία για Πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
Γράφει: Ο Παναγιώτης Νάστος, Σχης(ε.α)-αναλυτής -Συγγραφέας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump μόλις χθες χαρακτήρισε τους IRGC ή αλλιώς Φρουρούς της Επανάστασης του ΙΡΑΝ τρομοκρατική οργάνωση. Στον αντίποδα το ΙΡΑΝ ανταπέδωσε κηρύσσοντας την CENTCOM των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση. Τι όμως σηματοδοτούν για την ευρύτερη περιοχή τα παραπάνω;

Οι Ισραηλινές εκλογές δεν αναμένεται να αναδείξουν πρώτο κόμμα αυτό του Νετανιάχου. Ωστόσο ο με μικρή διαφορά ηττημένος Νετανιάχου θα είναι εκείνος ο οποίος θα σχηματίσει τελικά κυβέρνηση και συνεπώς θα είναι στην εξουσία. Ο «Μπίμπι» χαίρει της στήριξης των ΗΠΑ και εκτιμάται ότι ΗΠΑ-Ισραήλ θα πάνε χέρι –χέρι αναφορικά με τις εξελίξεις στην Μ. Ανατολή και για την επόμενη τετραετία.

Ο Συριακός «εμφύλιος» ουσιαστικά τελείωσε, με τον Asshad να είναι ο νικητής. Ωστόσο λόγο στις μελλοντικές εξελίξεις θα έχουν οι Ρωσία-Τουρκία-Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ μέσω των κούρδων συμμάχων τους, οι οποίοι κατέχουν ένα σημαντικό μέρος της Συριακής επικράτειας στο βορειανατολικό κομμάτι της χώρας
. Οι τελευταίοι μαζί με τους αμερικανούς που εδρεύουν σε βάσεις σε Συρία, Ιορδανία και δυτικό Ιράκ παρεμποδίζουν την διείσδυση ιρανικών ενόπλων στρατιωτικών και παραστρατιωτικών στο Συριακό έδαφος. Ωστόσο οι ιρανικές δυνάμεις και εξοπλισμοί διοχετεύονται στη Συρία με ποικίλους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι με αερομεταφορές.

Το ΙΡΑΝ ως κράτος έχει μία πρωτοτυπία στις Ένοπλες Δυνάμεις του, αφού έχει δύο πυλώνες τους Regular και τους IRGC. Ουσιαστικά έχει 2 στρατούς ξηράς. Οι Regular είναι ο τακτικός στρατός της χώρας, ο οποίος όμως είναι και ο λιγότερο καλά εξοπλισμένος, ενώ οι IRGC είναι θα λέγαμε ο στρατός του καθεστώτος, είναι καλύτερα εξοπλισμένος και σε αυτόν υπάγονται οι πυραυλικές δυνάμεις, και σημειώστε παρακαλώ με ιδιαίτερη προσοχή τα βιολογικά και χημικά όπλα της χώρας.

Οι IRGC του Ιράν είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν παρεισφρήσει εντός της Συρίας με την άδεια της Συρίας και της Ρωσίας, και έχουν μεταφέρει πυραύλους οι οποίοι στοχοποιούν τα υψώματα του Γκολάν καθώς και πόλεις του Ισραήλ. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη από τις ΗΠΑ αναγνώριση των Υψωμάτων του Γκολάν ως Ισραηλινό έδαφος.

Επίσης η εκπαιδευμένη από εμάς Ισραηλινή αεροπορία αναφορικά με τον τρόπο αποφυγής των S-300, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα αεροπορικών επιθέσεων κατά δυνάμεων του IRGC στο συριακό έδαφος το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εδώ επισημαίνω την απραξία των S-400 των Ρώσων έναντι της Ισραηλινής αεροπορίας, η οποία εσχάτως στις επιθέσεις της έχει χρησιμοποιήσει και τα αμερικανικά μαχητικά F-35 τα οποία πρόσφατα παρέλαβε.

Στην Κύπρο επίσης πρόσφατα έχουν μετασταθμεύσει στις βρετανικές βάσεις βρετανικά F-35, η Γαλλία τηρεί ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, ενώ στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε η μεγάλη διακλαδική, αλλά πρωτίστως αεροπορική άσκηση Ηνίοχος με συμμετοχή μάλιστα και ιταλικών F-35.

Το ΙΡΑΝ μέσω του σιιτικού νότιου Ιράκ, της Συρίας και της πανίσχυρης Σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Hesbollah, επιχείρησε και επιχειρεί την δημιουργία του λεγόμενου Σιιτικού τόξου το οποίο θα είναι εκτός από γεωγραφικό και ενεργειακό, και θα συνδέει το Ιράν με την Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τον περσικό κόλπο του οποίου οι χώρες είναι φίλα προσκείμενες προς τις ΗΠΑ. Παράλληλα το ΙΡΑΝ έχει ταχθεί απροκάλυπτα υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ.

Τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ΙΡΑΝ θα αποτελέσει χώρα στόχο για τις ΗΠΑ-Ισραήλ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην εξίσωση μπορεί να μπεί και η Τουρκία, αφού δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να ζητήσουν από την Τουρκία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να επιτρέψει την στάθμευση στη βάση του Ινσιρλίκ και όχι μόνο αεροπορικών δυνάμεών τους, αλλά και των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ με στόχο το Ιράν. Κάτι τέτοιο θα έφερνε την Τουρκία σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, αφού ως γνωστόν με το ΙΡΑΝ και τη ΡΩΣΙΑ είναι σύμμαχες χώρες πλέον, αναφορικά με την Συρία. Ωστόσο εάν η Τουρκία δεν επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει το έδαφός της, αυτό θα αποτελούσε και έναν πολύ σοβαρό λόγο για την αποπομπή της από τους κόλπους της Συμμαχίας.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ