2019-04-10 17:00:16
Φωτογραφία για Κύπρος: Απειλείται με δημοσιονομική και πολιτική κρίση
Λόγω αντισυνταγματικότητας των περικοπών μισθών στο δημόσιο

Από νομικό λαβύρινθο καλείται να εξέλθει το κυπριακό κράτος, για να αποτρέψει μία ενδεχόμενη δημοσιονομική κρίση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο για τις περικοπές μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η χθεσινή πολύωρη σύσκεψη του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας να διαχειριστούν το ζήτημα που προκύπτει, χωρίς να προκληθούν νέες δημοσιονομικές ή μισθολογικές στρεβλώσεις.

Με βάση τις πληροφορίες του StockWatch από μέλη του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη του προεδρικού, ουδείς εκ των ανωτάτων αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας ήταν σε θέση να δώσει επακριβώς το κόστος της οικονομικής επίπτωσης που θα υποστούν οι φορολογούμενοι, από τυχόν επιστροφή των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.


Όπως αναφέρθηκε, επηρεάζονται 84 περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του δημοσίου, των ημικρατικών οργανισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι μεταξύ άλλων, η ΕΚ, το γραφείο της επιτρόπου διοικήσεως, της επιτρόπου προσωπικών δεδομένων και της επιτρόπου για την προστασία του παιδιού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης και σε επίμονα ερωτήματα αρχηγών κομμάτων για το ύψος του κόστους που θα επωμιστούν τα κρατικά ταμεία, έπεσαν ουσιαστικά δύο νούμερα.

Παρενέβη ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών και είπε ότι το κόστος με βάση πρόσφατη τεχνοκρατική επεξεργασία ανέρχεται περίπου στο €1.6 δισ.

Το ποσό αυτό ανέφερε λίγο αργότερα στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αλλά δεν περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που παγοποιήθηκαν για επτά χρόνια.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος του προεδρικού, τόνισε πως η δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου θα κοστίσει στους φορολογούμενους περίπου €2 δισ.

Τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ με τους οποίους επικοινώνησε η StockWatch δεν ήταν τουλάχιστον μέχρι χθες, σε θέση να υπολογίσουν το ύψος του κόστους από τυχόν παραχώρηση αναδρομικών αποζημιώσεων προς τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, διερωτήθηκε πως μετά από τόσες μέρες η κυβέρνηση δεν κατάφερε ακόμη να υπολογίσει τι θα επωμιστούν τα κρατικά ταμεία συνεπεία της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου.

Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε σχέση με την ενημέρωση που έκανε χθες ο ΠτΔ προς τους αρχηγούς των κομμάτων, αναφέρουν ότι ήταν καθολικη η ανησυχία όλων σε σχέση με το μέλλον των δημόσιων οικονομικών.Ο πρόεδρος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα πολιτικών αρχηγών, παραδέχθηκε ότι το ζήτημα όπως εξελίσσεται μετά την απόφαση του πρωτοδικείου είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και δύσκολη.

Δεν ήταν σε θέση να υιοθετήσει απόψεις νομικών ότι η πρωτόδικη απόφαση θα αφορά μόνο τους 101 δημόσιους υπαλλήλους που προσέφυγαν στο δικαστήριο και όχι το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τόνισε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας να πετύχει η κυβέρνηση αναστολή της καταβολής των αποζημιώσεων, ώστε, όπως σημείωσε, να κερδίσει χρόνο το κράτος, μέχρι να προχωρήσει σε συνεργασία με τη βουλή στην προώθηση μέτρων και ενδεχομένως αλλαγής, του επίμαχου άρθρου του Συντάγματος.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ