2019-04-10 23:15:52
Φωτογραφία για Να μην μετατραπεί σε κόμμα η Προοδευτική Συμμαχία...
Κοινή γραμμή Τσακαλώτου - Σκουρλέτη Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται για τα καλά στο ρυθμό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η επιτυχία της συγκέντρωσης του Σαββάτου στο Γαλάτσι έχει...

αναπτερώσει το ηθικό των στελεχών και των μελών του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή «κλειστή» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο ευδιάθετος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τους τελευταίους μήνες. Η γενική αίσθηση είναι ότι η Προοδευτική Συμμαχία δίνει μεγάλη ώθηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον «βάζει ξανά μέσα στο παιχνίδι».

Η ανησυχία

Ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι καταγράφεται επίσης μια ορισμένη ανησυχία για τα όρια του κεντροαριστερού ανοίγματος. Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Γαλάτσι σε «μικρό συνέδριο» δημιούργησε την αίσθηση ότι η Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι το πρόπλασμα ενός νέου πολιτικού φορέα. Αυτή άλλωστε είναι η άποψη των «πασοκογενών» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται στην Πολιτική Γραμματεία από τον Αντώνη Κοτσακά.


Είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής επένδυσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία, ότι από τους 12 υποψήφιους ευρωβουλευτές που ανακοινώθηκαν χτες, οι πέντε προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Την ίδια στιγμή το ιστορικό στελεχιακό προσωπικό του κόμματος υποεκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο.

Το κόμμα-«σούπα»

Την εσωκομματική ανησυχία φαίνεται ότι θέλησαν να εκφράσουν με δηλώσεις τους τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα κόμμα-«σούπα»». Η ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Οικονομικών αν και τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας Αριστεράς-Σοσιαλδημοκρατίας- Οικολογίας, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Αριστερά θα κατέβει στις εκλογές». Δηλαδή, αντιτίθεται στην μετατροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας σε ενιαίο φορέα.

Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον Alpha 9,89. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών από μεριάς του, έγινε μέσα από μια διαδικασία πολεμικής με τον παλαιό δικομματισμό και αυτού που γνωρίσαμε ως ΠΑΣΟΚ. Ούτε διάθεση υποκατάστασης αυτών των φθαρμένων σχημάτων του παρελθόντος έχουμε ούτε προσπαθούμε πετώντας διάφορα υλικά στο μίξερ να φτιάξουμε μια άχρωμη ενιαία «σούπα». Είναι μια συμμαχία διακριτών πολιτικών δυνάμεων».

Πέρα από τη συμφωνία των δύο ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για οριοθέτηση του κεντροαριστερού ανοίγματος στο επίπεδο της συμμαχίας διακριτών οργανωτικά δυνάμεων, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η από κοινού χρησιμοποίηση του απαξιωτικού χαρακτηρισμού «σούπα». Είτε πρόκειται για σύμπτωση είτε είχε προηγηθεί κάποιος διάλογος μεταξύ τους, το σίγουρο είναι ότι αυτή η σύγκλιση δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει μια διαδεδομένη άποψη στο εσωτερικό του κόμματος.

Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο briefing, με διάθεση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Είναι ακριβώς η Αριστερά, η οποία πρέπει να δημιουργήσει μια όσο το δυνατόν πιο μαζική, όσο το δυνατόν ευρύτερη Προοδευτική Συμμαχία. Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται κανένα θέμα περί της παραμονής ή της μη παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά.» Να σημειωθεί ότι στο briefing o κ. Τζανακόπουλος μιλάει ως «η φωνή του πρωθυπουργού» και όχι ως ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΖΑ.

Επομένως, το θέμα έχει κλείσει; Μάλλον όχι. Κατ’ αρχάς, αν δεν υπήρχε θέμα, δεν θα χρειάζονταν οι δηλώσεις ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι απλώς… συμμαχία. Δεύτερον, τα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΖΑ, η ηγεσία του Συνασπισμού διαρκώς διαβεβαίωνε τα μέλη του κόμματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα. Η συνέχεια είναι γνωστή...

Γιάννης Αλμπάνης
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ