2019-04-11 11:35:38
Φωτογραφία για Αυτή είναι η έκδοση του Hololens του Αμερικανικού στρατού που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Microsoft
Τον περασμένο Νοέμβριο, η Microsoft κέρδισε τον διαγωνισμό και το συμβόλαιο για την προμήθεια συσκευών (headsets) επαυξημένης πραγματικότητας στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, επικρατώντας του ανταγωνισμού (π.χ της Magic Leap).

Παρόλα αυτά, στα τέλη Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έντονη κριτική από το εσωτερικό της εταιρείας με τουλάχιστον 50 εργαζομένους της Αμερικάνικης εταιρείας να υπογράφουν επιστολή, ζητώντας από την Microsoft να ακυρώσει το συμβόλαιο των $479 εκατομμυρίων για την παροχή 100 χιλιάδων συσκευών Hololens στον Αμερικανικό στρατό.

Το Πεντάγωνο περιέγραψε το εγχείρημα ως μία μέθοδο αύξησης της «θνησιμότητας με την ενίσχυση της ικανότητας εντοπισμού, της λήψης αποφάσεων και της εμπλοκής με τον εχθρό» μέσα από την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Το πιθανότερο είναι ο Αμερικανικός στρατός να τροποποιήσει τα headsets της Microsoft, με την υποστήριξη της τελευταίας βεβαίως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα κράνη. Όταν έγινε γνωστό, ότι η Microsoft κέρδισε το συμβόλαιο για την προμήθεια των συσκευών Hololens στον Αμερικάνικο στρατό, η εταιρεία δέχτηκε επικρίσεις από το εσωτερικό, αναγκάζοντας τον CEO της εταιρείας Satya Nadella να πάρει θέση δημοσίως.


Μιλώντας στον ανταποκριτή του CNN Business, Samuel Burke, στα πλαίσια του Mobile World Congress, ο Satya Nadella είπε: « Πήραμε μία απόφαση αρχής, ότι δεν πρόκειται να στερήσουμε τεχνολογία από ιδρύματα που είναι εκλεγμένα από δημοκρατίες για να προστατεύουν τις ελευθερίες που σήμερα απολαμβάνουμε. Ήμασταν διαφανείς σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση και θα συνεχίσουμε τον διάλογο» (με τους εργαζομένους που αντιτάχθηκαν στην απόφαση της εταιρείας).

Οι εργαζόμενοι από την άλλη υποστήριξαν ότι η Microsoft «πέρασε τη γραμμή και εισήλθε στην ανάπτυξη όπλων» με την συμφωνία της να προμηθεύσει τις συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας στον στρατό και πως «η εσκεμμένη πρόκληση βλάβης δεν είναι μία αποδεκτή χρήση της τεχνολογία μας».

Πρόσφατα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC κατά αποκλειστικότητα είχε την δυνατότητα να δει από κοντά μία πρώιμη έκδοση του συστήματος IVAS (Integrated Visual Augmentation System) που μοιάζει να αποτελεί μία τροποποιημένη έκδοση του Hololens 2 ειδικά για τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Το σύστημα μοιάζει πολύ με το Hololens 2 αλλά διαθέτει μία θερμική κάμερα FLIR που βρίσκεται στο ύψος του μετώπου. Όμως αυτό που μετράει, αναφέρει το CNBC, είναι αυτό που βρίσκεται εντός των γυαλιών, και που μοιάζει με αυτά που βλέπουμε στα παιχνίδια πρώτου προσώπου εδώ και χρόνια. Υπάρχει μία «heads-up display» που δείχνει προς τα που κατευθύνεται ο χρήστης του, καθώς και την θέση του σε ένα εικονικό χάρτη σε σχέση με την διμοιρία του, αλλά και ένα εικονικό «κέρσορα» τύπου crosshair που δείχνει προς τα που να σημαδέψει με το όπλο του κ.λπ.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα δήλωσαν στρατιώτες και αξιωματικοί στο CNBC, το headset είναι ακριβώς το «εργαλείο πολέμου» που ήθελαν, κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να βοηθήσει πιθανότητα στον διάλογο της εταιρείας με τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το CNBC, ο στρατός πρόκειται να ξεκινήσει να το δοκιμάζει σε πολλούς χιλιάδες στρατιώτες μέχρι το 2022 ενώ από το 2028 είναι πολύ πιθανό κάθε Αμερικανός στρατιώτης να εξοπλίζεται με ένα τέτοιο headset

The Verge

Δείτε το βίντεο  
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ