2019-04-12 11:20:13
Φωτογραφία για Ο Ασάνζ και το πρόσωπο του τέρατος...
Το όργιο φημών γύρω από την άμεση παράδοση του «ελεύθερου πολιορκημένου» Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές αρχές αποδείχτηκε αληθινό. Επειτα από «πρόσκληση» του επιτετραμμένου του Ισημερινού, Βρετανοί πράκτορες εισήλθαν στην πρεσβεία και συνέλαβαν τον ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου Wikileaks, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον την προοπτική άμεσης έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο πρέσβης διέψευδε τα πάντα, χαρακτηρίζοντας «προσβλητικές» για τη χώρα του και τον ίδιο τις σχετικές προειδοποιήσεις. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών. Στο πολυετές σίριαλ του Ασάνζ, του ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων στην Ιστορία, η διπροσωπία κρατών -μικρών και μεγάλων- περίσσεψε. Και ο Λατινοαμερικανός πρόεδρος με το θρυλικό μικρό όνομα, που τόσο λίγο του αξίζει, κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του Ιούδα.

Δεν υπονοούμε ότι ο Ασάνζ είναι άγιος -κάθε άλλο. Αρκετές είναι οι καταγγελλόμενες ενέργειές του τα τελευταία χρόνια και ιδίως οι φημολογούμενες «υπόγειες» σχέσεις του με τη Ρωσία και τον Τραμπ, που περιλαμβάνονται στην πολύκροτη έρευνα του Αμερικανού εισαγγελέα Μιούλερ.


Αδιαμφισβήτητο, αντίθετα, είναι ότι χάρη σε αυτόν και μια χούφτα ακόμη μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σαν τον «αυτοεξόριστο» στη Ρωσία Εντουαρντ Σνόουντεν και την Τσέλσι Μάνινγκ, που βρίσκεται ξανά στη φυλακή με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, η παγκόσμια κοινή γνώμη μπόρεσε να δει το αποκρουστικό πρόσωπο της διπλωματικής διγλωσσίας.

Τα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των Wikileaks έριξαν φως στους υπόγειους μηχανισμούς πίσω από τους διαρκείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και σε αμέτρητες διπλωματικές ίντριγκες και αθέατες συνωμοσίες. Γι' αυτό θέλουν τόσο πολύ την παραδειγματική τιμωρία του, επειδή ξεσκέπασε το πρόσωπο του τέρατος.

Η βίαιη προσαγωγή του διάσημου Αυστραλού δημοσιογράφου, ύστερα από επτά χρόνια αθέλητου εγκλεισμού, κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο: της διεθνούς νομικής και επικοινωνιακής μάχης για να μην εκδοθεί στην Ουάσινγκτον.

Μέσα σε λίγες ώρες, είδαμε να γιγαντώνεται ένα παγκόσμιο κίνημα υπεράσπισης του Ασάνζ, το οποίο δεν περιορίζεται στο Διαδίκτυο, αλλά περιλαμβάνει κορυφαίους πολιτικούς, ακτιβιστές και νομομαθείς. Τις επόμενες μέρες, θα κριθούν η αληθινή αξιοπιστία και δημοκρατική ευαισθησία όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά όλων μας.
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ