2019-04-13 08:00:16
Φωτογραφία για «Ιδανικός χώρος το φαρμακείο για επιδημιολογικές μελέτες»
Ο πρόεδρος του ΦΣ Έβρου κ. Τάσος Τερζής μιλά στο DailyPharmaNews με αφορμή το 3o Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημολογίας

 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παρόλο που δεν έχει πίσω του μεγάλη διαδρομή και παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται στην άκρη της Ελλάδας, την Αλεξανδρούπολη ήδη θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια φαρμακοποιών στη χώρα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου κ. Τάσος Τερζής μιλά στο DailyPharmaNews για το 3o Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημολογίας με θέμα: Η επιδημιολογία ως εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών υγείας, την προσπάθεια που έχει γίνει για τη διοργάνωσή του, ευελπιστεί ότι θα υπάρξει και πάλι μεγάλη συμμετοχή καθώς θεωρεί το πρόγραμμα του συνεδρίου πολύ ενδιαφέρον και εξηγεί ποιο είναι το κέρδος που υπάρχει από την προσπάθεια αυτή για τον φαρμακοποιό της κοινότητας.

  

 

Το 3o Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημολογίας με θέμα: Η επιδημιολογία ως εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών υγείας ξεκινά την Παρασκευή 12 Απριλίου
. Ο φαρμακοποιός βρίσκεται στο κέντρο αυτής της προσπάθειας να αναδειχθεί η φαρμακοεπιδημιολογία ως εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών υγείας Μιλάμε για πολιτική φαρμάκου και η πολιτική φαρμάκου σχετίζεται άμεσα με την πολιτική υγείας και προφανώς η πολιτική φαρμάκου πρέπει να έχει ως κέντρο τον φαρμακοποιό και το φαρμακείο.

Αλίμονο εάν δεν τον έχει. Θεωρήσαμε καθήκον μας ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου να αγκαλιάσουμε αυτήν την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος μαζί με την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης είναι διοργανωτές για τρίτη φορά αυτού του συνεδρίου φαρμακοεπιδημιολογίας.

Το φετινό συνέδριο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα τι έχει να προσφέρει;

Τα δύο πρώτα συνέδρια ήταν περισσότερο εισαγωγικά στο τι είναι η φαρμακοεπιδημιολογία, άλλωστε είναι ένας καινούργιος επιστημονικός κλάδος στην Ελλάδα ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε πολλούς ανθρώπους να ασχολούνται με αυτόν. Ήταν λοιπόν αναγκαίο να μπουν κάποιες βασικές αρχές. Φέτος θέλουμε να κάνουμε ένα λίγο πιο εξειδικευμένο συνέδριο, θα παρουσιαστούν μάλιστα και αρκετές μελέτες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, σε ελεύθερες ανακοινώσεις και ταυτόχρονα θα ασχοληθούμε αρκετά με τα δεδομένα στης υγείας και με το πώς αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη χάραξη πολιτικών. Γι΄ αυτό φέτος συμμετέχει και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και θα έχουμε εδώ και τον Κοσμήτορα της Σχολής κ. Γιάννη Κυριόπουλο και άλλους ερευνητές όπως τον κ. Αθανασάκη που δείχνουν ένα έμπρακτο ενδιαφέρον για τον τομέα της Φαρμακοεπιδημιολογίας και ξέρουν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το να μας δώσει στοιχεία και δεδομένα προκειμένου να προτείνουμε αξιόπιστα καλύτερες πολιτικές για το φάρμακο και για την υγεία γενικότερα.

 

Όπως συμβαίνει πάντοτε στα συνέδρια υπάρχουν κάποιες ομιλίες, κάποιες ανακοινώσεις που τραβούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  Ποιες θεωρείτε ότι είναι αυτές στο συγκεκριμένο συνέδριο;

Χωρίς να θέλω να γίνω αλαζονικός νομίζω ότι φέτος το συνέδριο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όλες γενικά οι ομιλίες είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Οι ομιλητές αλλά και οι συντονιστές είναι στην πρώτη γραμμή της επιστήμης.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου θα γίνει από ένα άτομο που δεν το συναντάμε συχνά σε φαρμακευτικά συνέδρια, την Ευρωβουλευτή κ. Εύα Καϊλή η οποία θα μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία. Το θεωρούμε κάτι σαν ομιλία – έκπληξη  ως ομιλία για την επίσημη έναρξη του συνεδρίου.

Το βασικό κομμάτι του συνεδρίου θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου καθώς την Παρασκευή μ’ ένα συνεδριακό φροντιστήριο το οποίο έχει περισσότερο σκοπό να εισάγει τους μη μυημένους στη φαρμακοεπιδημιολογία. Θα είναι μία εισαγωγή κυρίως για φοιτητές  και για ανθρώπους που πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε αυτό το συνέδριο ώστε να δουν τι είναι η φαρμακοεπιδημιολογία.

Το βασικό κομμάτι του συνεδρίου ξεκινά, όπως είπα, το πρωί του Σαββάτου. Η πρώτη ομιλία θα είναι από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής  στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ κ. Παναγιώτη Μπαμίδη με θέμα την αξιοποίηση των Big Data στην πολιτική της Υγείας.

Γενικά θεωρούμε ότι η χρήση των δεδομένων και των mega δεδομένων και στο κομμάτι της φαρμακοεπαγρύπνισης αλλά και γενικότερα  στον τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας είναι πρωταρχικής σημασίας. Ο κ. Μπαμίδης είναι από τους καταλληλότερους για να μιλήσουν γι’ αυτό, έχει κάνει πολλή έρευνα σε αυτό το κομμάτι. Είναι λοιπόν η πρώτη ομιλία του συνεδρίου η οποία και θα ανοίξει τις εργασίες του.

Στη συνέχεια, στο ίδιο πνεύμα, υπάρχει ένα τραπέζι για τα mega δεδομένα με τον κ. Κώστα Αθανασάκη, Οικονομολόγο Υγείας της ΕΣΔΥ, τον κ. Olaf Klungel o οποίος ήταν μαζί μας και στο πρώτο συνέδριο, φαρμακοεπιδημιολόγος από την Ολλανδία και τον κ. Ιωάννη Τσαμαρδίνο, Καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ακολουθεί το κομμάτι εκείνο που αφορά κυρίως το κοινοτικό φαρμακείο με τίτλο «Φαρμακοεπιδημιολογία με κέντρο το κοινοτικό φαρμακείο» το οποίο θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΦΣ Αττικής κ. Κώστας Λουράντος στο οποίο θα έχουμε την κ. Ρένα Οικονομίδου, Γενική Γιατρό, Διευθύντρια στο Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας, τον κ. Λευτέρη Θηραίο, επίσης Γενικό Γιατρό, Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, την κ. Αλίκη Πελετίδη , Λέκτορα Φαρμακευτικής Πρακτικής και Κλινικής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τον κ. Παναγιώτη Πέτρου, Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια θα έχουμε μία ομιλία για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στις δαπάνες υγείας και κοινωνικής πολιτικής καθώς και στη διαμόρφωση του νοσολογικού προφίλ της χώρας τα επόμενα 20 χρόνια από την ερευνήτρια στο LSE Κ. Μαρία Καραγιαννίδου.

Ακολουθεί ένα στρογγυλό τραπέζι για τη μεσογειακή αναιμία με πολύ σημαντικούς ομιλητές, όπου θα παρουσιαστούν όλα τα νεώτερα δεδομένα στη μεσογειακή αναιμία.  Στη συνέχεια υπάρχει ένα ακόμη τραπέζι για τα δεδομένα υγείας και η μέρα θα κλείσει με την κεντρική ομιλία της κ. Καϊλή.

Την Κυριακή το πρωί θα έχουμε επίσης πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Θα γίνει ένα τραπέζι όπου θα υπάρξει μία φαρμακοεπιδημιολογική προσέγγιση στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Εκεί θα μιλήσουμε για όλες τις σύγχρονες εξελίξεις, τα καινούργια φάρμακα και πως αυτά επηρεάζουν τη ζωή του ασθενούς. Βασικός ομιλητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Παπάνας, ο οποίος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Θα μιλήσει επίσης ο κ. Ιωάννης Πετρίδης, Ειδικός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος  Συλλόγου Διαβητικών Νομού Έβρου, ο φαρμακοποιός κ. Λευτέρης Μαρίνος ο οποίος θα μας παρουσιάσει τη μελέτη Αρεταίος που είχε κάνει η ΟΣΦΕ και ο κ. Αντώνιος Δούρος , Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ο οποίος θα αναφερθεί στα καινούργια φαρμακοεπιδημιολογικά δεδομένα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

Σ’ ένα άλλο τραπέζι με θέμα «Δεδομένα του πραγματικού κόσμου, από την θεωρία στην πράξη» θα γίνει αναφορά σε πραγματικά δεδομένα που αφορούν την ποιότητα ζωής ασθενών με διαλείπουσα χωλότητα, σε συννοσηρότητες σε ασθενείς με ΧΑΠ και στη διαχείριση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 .

Επίσης θα υπάρξει μία ενδιαφέρουσα δορυφορική διάλεξη στην οποία θα παρουσιαστούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις στρατηγικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Ταυτόχρονα σε μία δεύτερη αίθουσα θα υπάρξει μία ανοιχτή διαβούλευση με τους κ.κ. Κυριόπουλο και Αθανασάκη της ΕΣΔΥ με τίτλο «Προσδιορισμός και Επιλογή των προτεραιοτήτων στην εθνική πολιτική υγείας».

Παράλληλα θα υπάρχουν πολλά events, Φροντιστήρια κτλ τα οποία θα τρέξουν το Σάββατο. Έχουμε ένα πρόγραμμα πλούσιο με ποικιλία, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε σε φαρμακευτικά συνέδρια και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό και βέβαια ευχαριστούμε όλους όσους μας υποστήριξαν.

  

Πόσο εύκολο πράγμα ήταν η διοργάνωση ενός συνεδρίου στην άκρη της Ελλάδας από έναν σχετικά μικρό Φαρμακευτικό Σύλλογο;

Οι δυσκολίες είναι τεράστιες, ειδικά όταν μιλάμε για κάτι που γίνεται εκτός κέντρου. Καταλαβαίνετε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μόνο για να μετακινηθούν  και να φιλοξενηθούν χρειάστηκε ένα σημαντικό κόστος. Γενικά οι χορηγοί είναι «δύσκολοι» στο να χρηματοδοτούν συνέδρια που γίνονται στην επαρχία αλλά ευτυχώς είχαμε πάρα πολλή μεγάλη βοήθεια και από το τοπικό Πανεπιστήμιο της Θράκης και από την ΕΣΔΥ. Πολλοί από τους ομιλητές ήταν δικές τους επιλογές και νομίζω ότι αυτή η σύνθεση και η σύμπραξη του Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Ιατρικής Σχολής και της ΕΣΔΥ είναι αυτή που δίνει και το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο συνέδριο το οποίο ευελπιστούμε να γίνεται όλο και καλύτερο.

 

Τι συμμετοχή περιμένετε;

Ευελπιστούμε ότι οι φαρμακοποιοί της περιοχής θα αγκαλιάσουν το εγχείρημα όπως το έκαναν και τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης, επειδή απευθυνόμαστε και στους φοιτητές εδώ του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς που πάντα είχαμε μεγάλη συμμετοχή και από αυτούς ευελπιστούμε ότι και φέτος θα παρακολουθήσουν το συνέδριο. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των αιθουσών είχαμε πάντα μία πάρα πολύ καλή εικόνα αλλά πάντα έλεγα και λέω ότι αυτό που έχει περισσότερη σημασία δεν έχει πόσοι παρακολουθούν μία ομιλία αλλά ποιοι την παρακολουθούν και τι αφήνει σε αυτούς που την παρακολουθούν που είναι και το ουσιαστικότερο και καμιά φορά η ποιότητα του ακροατηρίου είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα. Πιστεύω ότι θα έχουμε και ποιοτικό ακροατήριο και ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επωφεληθούν πολύ από τις ομιλίες και κυρίως θα χτίσουν πάνω σε αυτές ώστε να πηγαίνουμε κάθε φορά και ένα βήμα παρακάτω.

Η Φαρμακοεπιδημιολογία ήδη, ξεκινώντας από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη μπαίνει ως θέμα και σε άλλα συνέδρια. Στο ετήσιο συνέδριο της ΕΣΔΥ που γίνεται κάθε Δεκέμβριο, και στο προηγούμενο και στο προ-προηγούμενο υπήρχε θέμα φαρμακοεπιδημιολογίας, στο περσινό HellasPharm επίσης υπήρχε ολόκληρη ενότητα για τη φαρμακοεπιδημιολογία. Αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό. Κάτι το οποίο το ξεκινάς ως έναν σπόρο να φυτρώνει, να μεγαλώνει, να γιγαντώνεται και να γίνεται κτήμα πολλών. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του Συνεδρίου. Αυτό ήταν και το στοίχημά μας εξαρχής. Ξεκίνησε ως ένας σπόρος, να πούμε στον κόσμο τι είναι η φαρμακοεπιδημιολογία, να αρχίσουμε να το αναπτύσσουμε ως ερευνητικό αντικείμενο  και στην Ελλάδα γιατί στο εξωτερικό είναι ήδη ανεπτυγμένο, να κάνουμε περισσότερους ανθρώπους –νέους ερευνητές αλλά και παλαιότερους- να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο και νομίζω ότι αυτό σιγά σιγά επιτυγχάνεται. Το συνέδριο δεν είναι παρά μία αφορμή να βρεθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σ’ ένα χώρο και από την άλλη οι νέοι ερευνητές ή επιστήμονες που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο να ενημερωθούν γι’΄αυτό και να πάρουν νέες ιδέες και προσλαμβάνουσες εικόνες ώστε να μπορέσουν και αυτοί, εφόσον τους ενδιαφέρει να το ακολουθήσουν και να το αναπτύξουν ως αντικείμενο.

 

Πέρα από την αναφορά της φαρμακοεπιδημιολογίας σε άλλες ημερίδες και συνέδρια η προσπάθεια που μέχρι τώρα έχει γίνει στα δύο πρώτα συνέδρια που κάνατε, τι άλλο πρακτικά έχει προσφέρει για τους φαρμακοποιούς;

Εδώ να πω ότι με το στρογγυλό τραπέζι του Σαββάτου με τίτλο «Η φαρμακοεπιδημιολογία με κέντρο το κοινοτικό φαρμακείο»  - και δεν είναι τυχαίος αυτός ο τίτλος- θέλουμε να πούμε ότι το ελληνικό φαρμακείο είναι ο ιδανικός χώρος για να πραγματοποιούνται φαρμακοεπιδημιολογικές μελέτες. Αυτές λοιπόν οι φαρμακοπεπιδημιολογικές μελέτες ήδη έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται και ήδη η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Πολλά φαρμακεία της πόλης μας συμμετέχουν σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή σε τέτοιου είδους μελέτες, μικρής έκτασης προς το παρόν γιατί, όπως καταλαβαίνετε και τα οικονομικά δεν φτάνουν για να κάνεις κάτι περισσότερο και χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Εντούτοις προκύπτουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα,και στις ελεύθερες ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο  παράλληλα στην αίθουσα ΑΒΔΗΡΑ Ι, θα έχουμε πάνω από 15 διαφορετικές ανακοινώσεις που αφορούν σε μελέτες που έχουν γίνει - πολλές από αυτές και στην πόλη μας και το Πανεπιστήμιο μας-  και με επίκεντρο το φαρμακείο είτε με ερωτηματολόγια σε ασθενείς εκεί είτε με στοιχεία που με νομιμοποίηση φυσικά, αντλήθηκαν από το φαρμακείο και τα οποία μας έδωσαν πολύ καλή εικόνα για τη χρήση των φαρμάκων, για τους κινδύνους, για τις ιδιαιτερότητες, για τη συμμόρφωση των ασθενών κοκ.

Αυτά όλα λοιπόν σαν σπόρος φυτεύτηκαν στο πρώτο μας συνέδριο Φαρμακοεπιδημιολογίας αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τα συνεχίζουν και νομίζω ότι αυτό είναι το μαγαλύτερο κέρδος του ελληνικού φαρμακείου.

Το ελληνικό φαρμακείο, εφόσον πλέον θεωρούμε και πρέπει να είναι και είναι ένα κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρέπει όχι μόνο να συμμετέχει με τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς αλλά πρέπει να συμμετέχει και σε μελέτες οι οποίες να έχουν βάση το φαρμακείο και οι οποίες να παράγουν αποτελέσματα για να βελτιώνουμε διαρκώς τα πρωτόκολλα, τις υπηρεσίες που παρέχουμε στον κόσμο. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα αγνοείτο αυτός ο χώρος παρότι το φαρμακείο είναι ο κατεξοχήν χώρος που ο ασθενής αλληλεπιδρά με το φάρμακο και με τη φαρμακοθεραπεία του. στεκόμασταν μονάχα στο νοσοκομείο, μονάχα στο κλινικό περιβάλλον το οποίο ναι μεν μας δίνει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα αλλά ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός που έρχεται στο φαρμακείο.    

 

 Δείτε εδώ το πρόγραμμα

πηγή: dailypharmanews
 
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ