2019-04-13 09:51:34
Φωτογραφία για «Έχουν γίνει πράξη...
...όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» Οι επερχόμενες εκλογές θα «επαναβεβαιώσουν» την επιλογή της ελληνικής κοινωνίας για «συλλογική πρόοδο, για κοινωνική δικαιοσύνη, για τους εργαζόμενους στο προσκήνιο» υπογράμμισε, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας, στο...

Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου συμπληρώνοντας ότι «όλα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχουν γίνει πράξη».

Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στη νέα περίοδο για τη χώρα, οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο σχέδια για το μέλλον, «διακριτά» και «απολύτως αντιθετικά, ανταγωνιστικά μεταξύ τους», το ένα αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους «πολλούς, τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους», και της ΝΔ που αφορά, όπως είπε, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων «μιας οικονομικής ελίτ» και πρόσθεσε:


«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου και οι εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου κατά τη γνώμη μου θα οριστικοποιήσουν το διαζύγιο της ελληνικής κοινωνίας με τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και θα επαναβεβαιώσουν την επιλογή που έχει κάνει ήδη η ελληνική κοινωνία για συλλογική πρόοδο, για κοινωνική δικαιοσύνη, για τους εργαζόμενους στο προσκήνιο».

Σε ερωτήσεις πολιτών, για το αίτημα της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους, η υπουργός έκανε μια αναφορά στην περικοπή των συντάξεων, με τις ρυθμίσεις Βρούτση - Κουτρουμάνη και στο τι έπραξε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η σημερινή κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Έχουν ονοματεπώνυμο οι περικοπές, δεν είναι δυνατόν να μας κουνάνε και το δάχτυλο αυτοί οι οποίοι περιέκοψαν τις συντάξεις, ας είμαστε σοβαροί» είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Από το 2016 και μετά έχει απαντήσει στο ζήτημα πολιτικά και θεσμικά και νομοθετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Η υπουργός σημείωσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα κενό» στο διάστημα μεταξύ της απόφασης του ΣτΕ - η οποία δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ επιστροφών για τα έτη πριν από το 2015- και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου και συνέχισε:

«Υπάρχει είναι η αλήθεια ένα κενό, από το 2015 στο 2016, είναι ένα κενό, περίπου ενός χρόνου κάτι λιγότερο, όπου, εκεί, κατά τη γνώμη μου, όντως, θα έπρεπε να δούμε το ζήτημα των επιστροφών. Τα λεφτά όμως είναι πολλά, αυτό πρέπει να το ξέρετε, είναι περισσότερο από 4,5 δισ. - για να καταλάβετε τι μέγεθος είναι αυτό, οι περικοπές του 2019, που τις ακυρώσαμε, ήταν 2 δισ. Είναι πολλά τα λεφτά, επομένως αυτό θα πρέπει να το δούμε, έστω σταδιακά, κάπως τμηματικά, την αποκατάσταση αυτή και καλά σχεδιασμένα, γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσό και μπορεί να ανατρέψει σοβαρά τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το ζήτημα και το εξετάζει σοβαρά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι το έχει συζητήσει και με τις συνταξιουχικές οργανώσεις.

«Νομίζω, ότι μπορούμε να το βάλουμε σε μια σειρά από το 2020 όμως, από το 2020, το 2109 δεν έχουμε άλλο χώρο» συνέχισε η υπουργός και πρόσθεσε: «Κι αυτό, προφανώς αυτό αφορά εμάς, τι θα κάνουμε αν είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη, δεν ξέρω τι θα έκανε αυτός σε αυτήν την περίπτωση. Δε φαίνονται και πολύ καλά τα μηνύματα με το ασφαλιστικό που προτείνει».

Για τις συντάξεις χηρείας, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι επίκεινται νέες διορθωτικές ρυθμίσεις για δύο ζητήματα, εντός Απριλίου, στο νομοσχέδιο για τις εκατόν είκοσι δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, η υπουργός ανέφερε ότι θα καταργηθεί η ρύθμιση που προέβλεπε την τριετή μόνο καταβολή της σύνταξης σε χήρους/χήρες ηλικίας άνω των πενήντα πέντε ετών, ενώ το ποσοστό της σύνταξης χηρείας, από το 50%, θα διαμορφωθεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου και πρόσθεσε :

«Τα δύο αυτά ζητήματα, θα αποκατασταθούν, θα ρυθμιστούν, τα έχουμε συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο. Είναι ήδη έτοιμες διατάξεις, τις οποίες έχουμε στο νομοσχέδιο για τις εκατόν είκοσι δόσεις, άρα είναι νομοθέτημα το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Απριλίου».
NoNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ